Довечера в праймтайма тръгва новият “Екип 5” на БНТ

29.11.2010 /15:02 | Автор : Иван Върбанов | Източник: klassa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тази вечер в ефира на БНТ стартира новият проект – “Екип 5”. Всяка делнична вечер от 19 ч петима известни и утвърдили се журналисти, на ротационен принцип ще бъдат домакини в студиото на “Екип 5”.

Стартът ще бъде във формат: водещ Милен Цветков, а Мариета Фидосиева, Мартина Шопова, Иван Гарелов и Георги Кузмов ще бъдат гости и ко-водещи в голямата вечер на откриването.

Петимата са получили персонална покана от мениджърския екип на БНТ. Казват, че силата им е, че са различни и всеки ще разчита на своята индивидуалност. Попитахме ги: На какво залага “Екип 5” и какво мотивира топжурналистите в него?

На добър час на петимата! Голямото завръщане в ефира на БНТ или отбор, обединен около нова кауза и с нова мисия?

Ив.Гарелов: Трябва да кажа ясно, че чрез “Екип 5” ние не се връщаме в БНТ задълго и завинаги. Да се нарече нашата поява в ефира на обществената медия с работата ни в “Екип 5” „завръщане“, е малко пресилено. Ние просто поехме една задача, която е временна.

Проектът е за 2 месеца. След като изтече това време, може и да си отидем... Дали ще си отидем, или проектът ще бъде продължен, зависи от ръководството и дали ние ще издържим на изпита.

Важното е, че се изправяме заради каузата, а не защото търсим или разчитаме на някакви перспективи или облаги. Просто има една много сериозна кауза във всичко това, което правим, и за това го правим с желание.

И каква е каузата и мотивацията на “Екип” 5?

М.Цветков: Каузата ни е завръщане на политиката в праймтайма. След като през 2000 г. публицистиката беше изнесена в сутрешните блокове.....

Ив.Гарелов:.... за което вина имаме и двамата най-много!

М.Цветков: ...би било много интересно, да допринесем за това, сега през 2010 г. публицистиката да се върне в праймтайма.

Ив.Гарелов: Мисля, че най-логичното място, където това трябва да се случи, е БНТ, защото през последните 20 години именно БНТ е създала стандартите на политическата журналистика в България. Всички останали след това имитираха, видоизменяха или дори изопачаваха онова, което тук бе направено за пръв път.

Така че завръщането на публицистиката в праймтайма трябва да започне от БНТ - оттам, откъдето тя е тръгнала. Аз бих казал нещо повече, нужно е завръщането на публицистиката въобще в програмата – това е нашата цел. Защото в последно време тя е потисната и изгонена от всякъде.

Г. Кузмов: От шефа на дирекция „Информация“ разбрах, че съм последният поканен в този екип. За мен бе много лесно да взема решение, особено когато разбрах имената на останалите хора, които са в “Екип 5”. С удоволствие ще работя с тях.

Ние сме много различни и смятам, че това всъщност е силата ни! И най-важното,че са ни оставили да бъдем различни: всеки ще прави онова, което може да прави най-добре, онова, което го интересува. Това предопределя по някакъв начин и темите, които всеки един от нас като водещ ще представя и анализира през седмицата.

Ив.Гарелов: Наистина, като чухме имената на останалите колеги, ни бе по-лесно да се съгласим да се включим в проекта!

М.Фидосиева: Това, което искам да допълня, е, че ще правим сериозна журналистика. Разбира се, че целта ни, но не първата, е постигането на рейтинг. Но не на всяка цена! В това мисля, че сме единодушни и петимата, че ще правим сериозна журналистика!

М.Шопова: Аз мисля, че всеки един от нас през годините, през които не е бил в БНТ, работейки на други места, е създал своя аудитория. Предполагам, че сред мотивите на БНТ е да концентрира тази аудитория в делничните дни.

Как ще подбирате темите, които ще са във фокуса на отделните предавания и обзора на годината? Ще има ли различна запазена територия за всеки от вас?

М.Фидосиева: Имаме пълната свобода всеки да представя темата, която харесва по свой избор, и, разбира се, темата, която налага денят. Може да има детайли в темите през седмицата, които ще се случи да се повтарят през този един месец, когато ще е обзорът на годината, защото ние ще тръгваме от дневен повод все пак.

При всички положения ще се връщаме назад, ще проследяваме и ще се вглеждаме в онова, което се е случвало през годината. Ще се опитваме дори да представим гледните точки на петимата към едно събитие например.

Г.Кузмов: Професионалисти сме и ще се занимаваме с целия спектър от теми!

М.Фидосиева: Ще се стремим всеки един от нас да запази спецификата си, като смятаме, че БНТ ни е поканила именно заради това. Всеки ще си запази характеристиките си и ще се опитаме да бъдем по-модерни.

Да търсим ли приемственост и проекция от времето на “Екип 1” с препратка до днес?

Г.Кузмов: Това, което искам да кажа, е, че доста лесно избрахме името на “Екип 5”. В името „екип“ има много позитивизъм и с него посочваме общата кауза за нас. Да, разбира се, има препратка към написаната история през годините от “Екип 1”, Екип 2, 3 и 4...

Аудиторията ще види продължение на една дълга история, която се е случила във времето. И да подскажа, че имахме малък проблем с архивите по отношение на намирането на кадри от “Екип 3”, но той е преодолян и ние сме го включили в клиповете, които ще видят зрителите.

Можете ли да формулирате най-голямото предизвикателство на старта?

Г.Кузмов: Имахме спор за началния час на излъчването. Така или иначе, ще започваме точно в 19 ч. Съзнаваме, че се изправяме срещу пояс, в който са информационните емисии на други телевизии и изградения рефлекс на хората да гледат новини. “Екип 5” може да се изправи срещу висок рейтинг! Предстои да видим кой ще е успешният модел!

Кой кой е:

Иван Гарелов
Автор на множество документални филми от горещи точки на света, Иван Гарелов е известен повече като “Мистър Панорама”, добре познат на телевизионната аудитория с фразата “Часът и мястото на срещата са известни”. Започва работа в БНТ през 1973 г. Водещ на седмичното обзорно предаване от 1979 до 2000 година. Създател на коментарното предаване Екип 4.

Мариета Фидосиева
Мариета Фидосиева е била репортер и водещ на новините на Ефир 2. Работата й в БНТ започва през 1987 г., когато става част от екипа на “Добро утро”. Работи като парламентарен репортер в “По света и у нас”. Позната и като глас на БНР от сутрешното предаване “Преди всички”, сега е продуцент на Новините на националното радио.

Георги Кузмов
Работи в БНТ от 1986 до 1995 г. Телевизионната му кариера започва като репортер в “Актуална антена“. Следва младежкото предаване “Вариант 4”. Един от основните водещи е на популярното бизнес предаване “Плюс-минус“. През 1993-та става директор на тогавашния Ефир 2. Добре познат и като изпълнителен директор на MEDIAMIXX и организатор на медийния фестивал.

Мартина Шопова
Започва работа в БНТ през 2004 г. като репортер, редактор и водещ в минутите за култура в сутрешния блок. Работила е и в частна телевизия. Завършила е Френската гимназия в София. Учила е 2 г. актьорско майсторство във Франция.

Милен Цветков
Попада в БНТ благодаране на студентската програма “Ку-ку”, по-късно работи с Бригита Чолакова в “Тв неделник”, а след това става водещ на “По света и у нас” и на “Eкип 4”. Водил е новините и в някогашния екип “Уикенд”.


 

Сподели в
 

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

Вестникът описва случаите с американските журналисти Андре Влтчек и Серина Шим, мистериозно издъхнали в течение на тази година на турска територия.

05.12.2020/17:25

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели".

03.12.2020/13:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки