Довечера в праймтайма тръгва новият “Екип 5” на БНТ

29.11.2010 /15:02 | Автор : Иван Върбанов | Източник: klassa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тази вечер в ефира на БНТ стартира новият проект – “Екип 5”. Всяка делнична вечер от 19 ч петима известни и утвърдили се журналисти, на ротационен принцип ще бъдат домакини в студиото на “Екип 5”.

Стартът ще бъде във формат: водещ Милен Цветков, а Мариета Фидосиева, Мартина Шопова, Иван Гарелов и Георги Кузмов ще бъдат гости и ко-водещи в голямата вечер на откриването.

Петимата са получили персонална покана от мениджърския екип на БНТ. Казват, че силата им е, че са различни и всеки ще разчита на своята индивидуалност. Попитахме ги: На какво залага “Екип 5” и какво мотивира топжурналистите в него?

На добър час на петимата! Голямото завръщане в ефира на БНТ или отбор, обединен около нова кауза и с нова мисия?

Ив.Гарелов: Трябва да кажа ясно, че чрез “Екип 5” ние не се връщаме в БНТ задълго и завинаги. Да се нарече нашата поява в ефира на обществената медия с работата ни в “Екип 5” „завръщане“, е малко пресилено. Ние просто поехме една задача, която е временна.

Проектът е за 2 месеца. След като изтече това време, може и да си отидем... Дали ще си отидем, или проектът ще бъде продължен, зависи от ръководството и дали ние ще издържим на изпита.

Важното е, че се изправяме заради каузата, а не защото търсим или разчитаме на някакви перспективи или облаги. Просто има една много сериозна кауза във всичко това, което правим, и за това го правим с желание.

И каква е каузата и мотивацията на “Екип” 5?

М.Цветков: Каузата ни е завръщане на политиката в праймтайма. След като през 2000 г. публицистиката беше изнесена в сутрешните блокове.....

Ив.Гарелов:.... за което вина имаме и двамата най-много!

М.Цветков: ...би било много интересно, да допринесем за това, сега през 2010 г. публицистиката да се върне в праймтайма.

Ив.Гарелов: Мисля, че най-логичното място, където това трябва да се случи, е БНТ, защото през последните 20 години именно БНТ е създала стандартите на политическата журналистика в България. Всички останали след това имитираха, видоизменяха или дори изопачаваха онова, което тук бе направено за пръв път.

Така че завръщането на публицистиката в праймтайма трябва да започне от БНТ - оттам, откъдето тя е тръгнала. Аз бих казал нещо повече, нужно е завръщането на публицистиката въобще в програмата – това е нашата цел. Защото в последно време тя е потисната и изгонена от всякъде.

Г. Кузмов: От шефа на дирекция „Информация“ разбрах, че съм последният поканен в този екип. За мен бе много лесно да взема решение, особено когато разбрах имената на останалите хора, които са в “Екип 5”. С удоволствие ще работя с тях.

Ние сме много различни и смятам, че това всъщност е силата ни! И най-важното,че са ни оставили да бъдем различни: всеки ще прави онова, което може да прави най-добре, онова, което го интересува. Това предопределя по някакъв начин и темите, които всеки един от нас като водещ ще представя и анализира през седмицата.

Ив.Гарелов: Наистина, като чухме имената на останалите колеги, ни бе по-лесно да се съгласим да се включим в проекта!

М.Фидосиева: Това, което искам да допълня, е, че ще правим сериозна журналистика. Разбира се, че целта ни, но не първата, е постигането на рейтинг. Но не на всяка цена! В това мисля, че сме единодушни и петимата, че ще правим сериозна журналистика!

М.Шопова: Аз мисля, че всеки един от нас през годините, през които не е бил в БНТ, работейки на други места, е създал своя аудитория. Предполагам, че сред мотивите на БНТ е да концентрира тази аудитория в делничните дни.

Как ще подбирате темите, които ще са във фокуса на отделните предавания и обзора на годината? Ще има ли различна запазена територия за всеки от вас?

М.Фидосиева: Имаме пълната свобода всеки да представя темата, която харесва по свой избор, и, разбира се, темата, която налага денят. Може да има детайли в темите през седмицата, които ще се случи да се повтарят през този един месец, когато ще е обзорът на годината, защото ние ще тръгваме от дневен повод все пак.

При всички положения ще се връщаме назад, ще проследяваме и ще се вглеждаме в онова, което се е случвало през годината. Ще се опитваме дори да представим гледните точки на петимата към едно събитие например.

Г.Кузмов: Професионалисти сме и ще се занимаваме с целия спектър от теми!

М.Фидосиева: Ще се стремим всеки един от нас да запази спецификата си, като смятаме, че БНТ ни е поканила именно заради това. Всеки ще си запази характеристиките си и ще се опитаме да бъдем по-модерни.

Да търсим ли приемственост и проекция от времето на “Екип 1” с препратка до днес?

Г.Кузмов: Това, което искам да кажа, е, че доста лесно избрахме името на “Екип 5”. В името „екип“ има много позитивизъм и с него посочваме общата кауза за нас. Да, разбира се, има препратка към написаната история през годините от “Екип 1”, Екип 2, 3 и 4...

Аудиторията ще види продължение на една дълга история, която се е случила във времето. И да подскажа, че имахме малък проблем с архивите по отношение на намирането на кадри от “Екип 3”, но той е преодолян и ние сме го включили в клиповете, които ще видят зрителите.

Можете ли да формулирате най-голямото предизвикателство на старта?

Г.Кузмов: Имахме спор за началния час на излъчването. Така или иначе, ще започваме точно в 19 ч. Съзнаваме, че се изправяме срещу пояс, в който са информационните емисии на други телевизии и изградения рефлекс на хората да гледат новини. “Екип 5” може да се изправи срещу висок рейтинг! Предстои да видим кой ще е успешният модел!

Кой кой е:

Иван Гарелов
Автор на множество документални филми от горещи точки на света, Иван Гарелов е известен повече като “Мистър Панорама”, добре познат на телевизионната аудитория с фразата “Часът и мястото на срещата са известни”. Започва работа в БНТ през 1973 г. Водещ на седмичното обзорно предаване от 1979 до 2000 година. Създател на коментарното предаване Екип 4.

Мариета Фидосиева
Мариета Фидосиева е била репортер и водещ на новините на Ефир 2. Работата й в БНТ започва през 1987 г., когато става част от екипа на “Добро утро”. Работи като парламентарен репортер в “По света и у нас”. Позната и като глас на БНР от сутрешното предаване “Преди всички”, сега е продуцент на Новините на националното радио.

Георги Кузмов
Работи в БНТ от 1986 до 1995 г. Телевизионната му кариера започва като репортер в “Актуална антена“. Следва младежкото предаване “Вариант 4”. Един от основните водещи е на популярното бизнес предаване “Плюс-минус“. През 1993-та става директор на тогавашния Ефир 2. Добре познат и като изпълнителен директор на MEDIAMIXX и организатор на медийния фестивал.

Мартина Шопова
Започва работа в БНТ през 2004 г. като репортер, редактор и водещ в минутите за култура в сутрешния блок. Работила е и в частна телевизия. Завършила е Френската гимназия в София. Учила е 2 г. актьорско майсторство във Франция.

Милен Цветков
Попада в БНТ благодаране на студентската програма “Ку-ку”, по-късно работи с Бригита Чолакова в “Тв неделник”, а след това става водещ на “По света и у нас” и на “Eкип 4”. Водил е новините и в някогашния екип “Уикенд”.


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки