Румяна Арнаудова: Да си останем чисти и млади като деца

01.12.2010 /11:40 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Това е пожеланието на дъщерята на журналиста и писател Михаил Лъкатник. Повече за нея и за отношенията с баща й - в специалното интервю на Андрей Велчев за сайта на СБЖ.

Румяна Арнаудова е родена е в София. Завършва българска фифология в СУ "Кл. Охридски". Работила е в БНТ и Института за литература към БАН. От 1979 до 1992 г. е редактор в отдел "Литературна теория и критика" на сп. "Пламък". През 1989 г. става лауреат на наградата за млад литературен критик "Изгреви над Тунджа" с книгата си "Лирически хоризонти", за която получава диплом и статуетка - малка пластика.

Поетичната й книга "Секунданти  на паметта" е издадена през 1990 г., но поради освобождаването на пазарните условия, книжарите отказват да я разпространят. Дъщеря е на Михаил Арнаудов, Лъкатник, от чието рождението скоро чествахме 90 години. Ето какво споделя тя за спомените си със своя баща и популярен писател и журналист.

Баща Ви Михаил Лъкатник ли запали любовта към литературата и желането за писане у вас?

Да. Той ме поощряваше да се занимавам със сериозните изследователски неща, защото в поезията според него бях поела по стръмен път.

Какви съвети ви давеше баща Ви?

Да не лъжа, да не се глезя прекалено, да не влизам в конфликти с другарчетата си. Макар, че е израснал като дете на улицата, след развода очевидно майка му, му е дала тези първите 7 години, защото той имаше определена представа за етикет и поведение. Не можеш да седиш в ресторант с него и да зяпаш в чужда маса. Ти си имаш маса и си гледаш само в нея. Не можеш да вървиш по улицата и да ядеш сладолед, ти ще го ядеш вкъщи.

Имаш определени норми на поведение, като явно той ги е научил от майка си. Той ги привнесе върху мен и брат ми.
В толкова и толкова часа да сме някъде, в толкова часа трябва да сме си вкъщи. Трябва да си подреждаме нещата, да си помним сами програмата за училище. Да ставаме навреме, да спазваме режим и хигиена. Всички тези неща той ги знаеше и казваше все пак: каквито и бели да вършите някъде, идвайте и ми ги казвайте на мен, за да мога да ви отъръвавам след това, да мога да ви спасявам. Т.е. той винаги беше до нас.                                                    

Михаил Лъкатник

                                                                          

Какво помните от хубавите му години в редакцията на Септемврийче?

Всички много го обичаха, много му се радваха, че той е там, той внасяше атмосфера на шега, на усмивка, на радост, умееше на всекиго да каже по нещо хубаво, да зарадва всеки, ако е предал хубав материал, да го оцени, да му го каже. Същевременно от неговите колеги, зная, че ако това, което си написал, не е било добро, той е намирал да го каже, без да ги обиди и никой да не се почувства обиден.                                                                                                                                                 Михаил Арнаудов

Ако той беше жив днес, щеше ли да се справи с новата среда на възпитание у децата? Той винаги е обичал децата, но в 21-и век те имат интереси, като че ли само към технологиите. Те не обичат много книгата.

Не зная дали щеше  да съжалява толкова много за книгите, защото щеше да оцени тези големи постижения, които има сега и каквито са мобилният телефон, компютърът, Интернет... Той нямаше да пренебрегне тези постижения, защото винаги е ценял високо новите открития, но щеше да му бъде мъчно, че не са направени по-ценни открития, важни за здравето. Той много се надяваше, че ще бъде открито лекарство против рака.
Баща ми разчиташе на развити страни в това отношение, като Русия и Америка, че ще се открие лекарство, което да  помогне на хиляди.. Това, което стана с атомната бомба, за него беше бич, това, което тя разпръсна, тези множество заболяване, тези неща го ужасяваха.

Беше ли оценен приживе Михаил Арнаудов-Лъкатник?

На мен ми се струва, че беше. Той никога не се е борил за това да бъде оценяван, никога не се е натрапвал, не се е старал да бъде поставян сред най-приближените до властта. Никога не го е търсил изкуствено.

Това, което са преценили, това, което решат, че той заслужава като награда, му е било достатъчно. В един свой спомен Александър Муратов казва, по повод на 60 годишнината от рождението му, че не е бил оценявам достатъчно приживе. Че в тези списъци е бил поставян в края, а според него е трябвало да бъде поставян в първите позиции.

Муратов го казва, като пожелание да подтикне издателите, а и всички да му отдадат дължимото. Баща ми беше поучавал ордени за храброст през войната, златен и сребърен. Беше получавал "Св. св. Кирил и Методий" първа и втора степен. Беше разбрал, че ще бъде удостоен с наградата за цялостно творчество "Петко Рачов Славейков", което за него бе истинско признание.

Това, което Муратов пожела, се случи, защото веднага след това започнаха много събития и преиздания на книгите му по повод неговата 60 годишнина в съставителство с Георги Струмски, който го замени като главен редактор в “Славейче", и майка ми.

Издадоха 2 тома, единия с поезия, другия с белетристика, бяха включени най-важните му произведения. Издателство “Отечество” също направи множество преиздавания на неговите творби. Достатъчно критици написаха за него с разбиране и със сериозно тълкувание, още Николай Янков започнал темата. Баща ми и той имаха чудесно приятелство.

Янков се отнасяше серозно към проблемите на детската литература и много ценеше неговото творчество. Той пръв оцени жанровото разнообразие, което Михаил Лакатник създаде. Способността му да твори за всички възрасти. Имаше строго разпределение на възрастите.

Аз съм чела сборници на писатели от ранга на Леда Милева. Възрастовите групи варират от 3 до 5, от 5 до 8, от 8 до 13 г. и всичко е подредено.

Лъкатник беше първият автор, който още в романа"Белият кораб" , но след това и в повестта "Щастливо плаване, юнга", пръв прописа за любовните трепети на младите. Това беше тема табу. Не можеше да се засяга, но той виждаше, че децата се вълнуваха. Веднъж ми донесе писмо от момиче, което било на 12 години, и ме пита: "Кажи ми как да отговоря?" Това момиче е влюбено в едно момче и иска съвет от мен какво да прави. Кажи ми какво да я посъветвам. Ето какъв човек беше той. Той създаде "Щастливо плаване, юнга" за едно проблемно дете, което ако не беше попаднало на подходящ човек и среда, едва ли е би могло да стане хулиган, но го спасява добротата на друг човек. В същото време идва любовта на една девойка, с която се харесват, която го чака. Юлиян Йорданов оцени, че тава е едно ново начало за литературата.


С дъщеря си Румяна, сн. семеен архив

Какво послание помните, че остави той в последните месеци от живота си?

Аз ще ви кажа това, което е написал като автограф в погледаната си книга, подарена на Николай Янков: Да си останем чисти и млади като деца. Младостта на възприятието.

За кого е написан неговият най-обичан роман "Белият кораб"?


Това е роман в който има най-много от личния му живот, но така преплетен, че трудно може да се схване. Когато се мести в Бургас, той се влюбва в морето, много. Той обожаваше морето. Той му се радваше. Той пръв ми поднесе в шепи морска вода. Каза ми да я видя. То беше за него ласка, топлина. Той е дружал с рибарите с моряци. Това е основната му тема. Баща ми смяташе, че детската литература има задължение да дава много познания на децата.

По тази причина всичко трябва да бъде проследено внимателно, трябва да бъде много добре поднесено. Той се комндарова за близо година във Варна, в Нахимовското военно училище . Заминава на командировка там  и започва да изучава подробно всяка част, от която се състои един кораб, какъвто е "Арбатрос". Изучава всички видове дежурства, въжета, всички подробности. Вкъщи дори има книга за корабите.

Това означава ли, че романът е написан за една година?

Не отне му повече време да го напише. Той изучи всичко за корабите, за да може когато неговите герои попадат на "Албатрос", да си служат с моряшки термини, отделно той си беше купил макет на кораб и сам си го беше построил. За него това беше много важно.

Какво не доживя той освен напредъка на медицината? 

Не доживя да види децата си разумно подредени, нито аз, нито брат ми се подредихме разумно. Това в личен план. И друго не доживя - да заведе майка ми на голямо пътешествие. Искаше да видят света. Той си осигури дълго пътуване с търговски кораб, беше назначен като 5-и помощник, за да посети далечни места и земи. Стигна до Индонезия. След "Белият кораб" той запази любовта си към пътешествията. Имаше авантюристичен дух.

Запазихте ли вие авантюристичния му дух?

Донякъде да. Специално моят брат обича авантюрата, обича да спортува, да пътува, докато при мен авантюризмът се изразява в особен аспект. Аз създадвам авантюри в творчеството си. Сама. Много чета.

Какво е вашето пожелание към читателите на сайта на СБЖ?

Да експериментират смело. 

Сподели в
 

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

Вестникът описва случаите с американските журналисти Андре Влтчек и Серина Шим, мистериозно издъхнали в течение на тази година на турска територия.

05.12.2020/17:25

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели".

03.12.2020/13:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки