Езиков чистник: Защо говорим и пишем превзето

04.12.2010 /15:51 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преди повече от век и половина бащата на българското вестникарство Иван Богоров се обръща към читателите си така: „Здравейте, милички!” Трогателно и мило и днес. Без да е фамилиарно.

Подир него с огън в думите си пишат и Ботев и Захарий Стоянов, забравеният Димитър Найденов, създал „ПОГЛЕД”, Йосиф Хербст, Петър Увалиев...
 
И ако техният стил, гръм и ромол на словото не са по силите на почти никого днес, можем поне друго: да сме точни в изказа си.
 
Защото все още има няколко поколения, за които правилният български е този, който звучи по Българското национално радио и по националната телевизия, този език, на който биват списвани вестниците.
 
Затова – за начало: как се обръщаме един към друг?
 
Напоследък – странно.Нерядко най-вече по телевизионни програми се чува примерно: „Здравей, Петър!”. Чудя се какво ли трябваше да пее Богдана Карадочева, предавайки се на тая мода, в известната си песен „Иване, Иване...”
 
Или пък водещите се обръщат към репортер, изпратен да извести за някакво събитие, с – да речем: „Йордан,...” А и той след края на включването им отвръща по същия начин. Следвайки наложени от американските телевизии тертипи на разговор...
 
Които обаче са чужди за нашия език. Друг път прозвучава: „Благодаря, госпожа Събева!” А естественото е да се рече: „Здравей, Петре!”, „Йордане,...”, „Благодаря, госпожо Събева!”
 
Докато пиша, от радиото долита още една „новост”. За пореден път висш държавен сановник отвръща на поздрава на журналиста тъй: „Здравейте на всички слушатели!” А правилното е: „Здравейте /бъдете здрави/, всички слушатели!”
 
Тук няма за какво да виним американци или други чужденци. Виновни сме си сами. С равнодушното приемане и многократно повтаряне на недомислицата, което накрая довежда до налагането й, до създаването на мнение, че така трябва да се говори,  да се отговаря...
 
Просветените филолози ще кажат – става дума за звателния падеж. По-важен дори от точното теоретично обяснение обаче е усетът, придържането към утвърдените норми, бягането надалеч от чудоземните калъпи.
 
За да става така, необходимо е най-вече да се мисли. Преди да се говори. И да се пише.Инак непремисленото все ще води подире си и зле казаното, и лошо написаното. 
 

 

Сподели в
 

Пиесата „Две бучки лед“ на зам.-главния редактор на програма „Христо Ботев“ и колумнист-сатирик на в. „Сега“ Весел Цанков със сигурност би изненадала онези, които го познават само в амплоато му на хуморист и шегаджия.

18.08.2019/09:07

Поетът Недялко Йорданов публикува позицията си по случая със сайта „Биволъ“. Медията, собственост на сина на поета – Асен Йорданов, бе замесена от прокуратурата като съпричастна към хакерската атака срещу НАП и изтеклите лични данни на милиони българи.

17.08.2019/09:06

На четирима заподозрени в убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му бяха повдигнати нови обвинения в поръчване на убийствата на двама прокурори и един адвокат, съобщи словашката полиция, цитирана от Ройтерс.

16.08.2019/09:05

През 2019-а Радио Варна предлага на слушателите всеки месец специални празнични събития - концерти, изложби, изнесени студиа - по повод своя юбилей.

15.08.2019/09:04

Изявлението на Зоран Заев, че "няма да позволи няколко престъпници, един суетен журналист и педераст да свалят правителството", предизвика реакции от партии, журналистически сдружения, регулаторния орган за медиите, неправителствени организации, както и коментари в социалните мрежи.

14.08.2019/18:40
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки