Николай Колев: Не може тв водещ да е на „ти” с премиера

02.04.2013 /11:01 | Автор : Жени Атанасова | Източник: Минаха години/PRnew.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Николай Колев бе основно лице в скечовете на "Господари на ефира"

Николай Колев е добре познат от телевизионния екран. Той си остава най-младоликият журналист в БНТ, където има стаж 17 години. След това се е трудил в ефира на телевизия „7 дни”.

Няколко години бе кореспондент на Националната телевизия за габровския регион и живя в родното Дряново. От 2 месеца Николай Колев води следобедното предаване "Делници" в телевизия Евроком.

Условието, което поставил, за да приеме, било в студиото да има открита телефонна линия за зрители. Никога не се е притеснявал да води преки разговори в ефир. "Който се страхува от мечки, не влиза в гората", казва той.

Широко скроен човек, господин Колев обича разговорите с приятели на чашка червено вино. Малко известен факт е, че през 2006 г., заедно с Варненско-Преславския митрополит Кирил, донесли за първи път в България благодатния огън от Ерусалим.

Как избрахте журналистиката за професия?

Случайно стана. Явих се на конкурс във Велико Търново. Чух, че търсят говорители, както ги наричаха тогава, в местното радио. После и в БНТ отидох на конкурс. И така минаха годините. Сега съм на 64 и около 30 от тях е стажът ми.

С кои от известните в миналото говорители в БНТ сте бил колега?

С всички: Мара Тролева, Бог да я прости, Ани Тачева, Лили Банкова, Никола Филипов, Любинка Нягулова, Мария Янакиева, Радина Червенова.

Репетирахте ли предварително текстовете?

В 18 часа имаше една репетиция на новините, които трябваше да прочетем в 20 часа. Четяхме от листи. Мисля, че аутокюто, което днес се използва в студиото, създава лениви мозъци. Имам аутокю пред мене сега, което никога не е тръгвало.

Всичко импровизирам. За да стане едно хубаво предаване, то трябва да ти е в главата, а не на аутокю. Сутринта като дойда в телевизията, прочитам новините, обмислям темите, а изреченията си ги съставям в ефир.

От кого сте се учил?

От Люси Няголова, Кольо Филипов, Мара Тролева. От всеки съм вземал по нещо. Любимка бе нашият коректив – за неправилно казана дума, за диалектно произнесена.

Kои са предизвикателствата сега пред вас?

Предаването, което правя, да е интересно на зрителите. А за да е интересно на тях, първо трябва да е интересно на мен. Затова каня различни събеседници – политици, специалисти в определена област, хора на изкуството.

С кои от тях разговаряте по-лесно – с политиците или с останалите?

Лесно се говори с широко скроения човек, който няма да се обиди от въпросите на зрителите, защото не спестяваме нищо на гостите. Казал съм на колегите да включват хората, които се обаждат по телефона, без да ги питат за какво ще говорят. Така, когато гостува Александър Йорданов, го засипаха с въпроси за кюфтетата в Народното събрание. Политиците трябва да чуват тези неща директно от хората.

Забелязвате ли какъв е езикът на журналистите сега: "четЪх, говоримЕ". Ако в Англия едно дете попита как се произнася дадена дума, майка му казва да пусне Б иБи Си и ще я чуе. Дразни ме и това фамилиарничене в телевизията напоследък. Изправил се е министър-председателят, без значение кой е, и те му говорят на "ти": "Какво ще кажеш по еди-коя си тема?". Та това е институция! Как ще говориш на "ти" с министър-председателя. И Кеворкян дори така говори сега… (Със съкращения)


Сподели в
 

„Не мога да изчисля какъв е шансът да се обърне внимание на нашето писмо, сигурно не е голям, но бяхме длъжни да надигнем глас". Това заяви в предаването „Нещо повече" по БНР журналистката Светла Петрова от Обществения съвет на Българското национално радио, който призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медията.

11.05.2021/16:06

Въоръжени мъже убиха бивш телевизионен водещ в Афганистан, предаде АП. Нимат Рауан е бил застрелян в южния град Кандахар от двама нападатели, които са избягали с мобилния му телефон.

07.05.2021/15:25

"Реал"-Мадрид загуби заведеното дело срещу Испанската футболна лига във връзка с разпределяне на приходите от телевизионните права, съобщиха от Лигата.

06.05.2021/17:20

Вoлeн Cидeрoв се пoяви в рoлятa нa журнaлиcт в пaрлaмeнтa. Той не успя да стане отново депутат и беше забелязан с микрофона на партийната телевизия Алфа из кулоарите на парламента.

29.04.2021/22:04

Надзорният съвет на най-популярната социална мрежа забави решението си за евентуалното разблокиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Забраната остава и за профила му в Инстаграм.

18.04.2021/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки