Начало
 
 

На тържествена церемония СБЖ раздаде журналистическите награди

11.12.2014 /16:09 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Навечерието на Коледа и Нова година е време не само за равносметки, но и за награди. СБЖ също връчи своите годишни отличия, като тази година поводът беше 170 години от създаването на българската журналистика и 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България.

Салон „Журналист” се оказа тесен да побере представителите на медиите от София и провинцията, а домакини на празника бяха и. д. председател на СБЖ Снежана Тодорова и шефът на комисията по професионално-творческите въпроси на СБЖ и член на Управителния съвет на съюза Любомир Пеевски, който освен главния двигател на събитието беше и водещ на церемонията.

Известен с елегантния си изказ, Любомир Пеевски се обърна към присъстващите, поздравявайки ги със сърдечното: „Добър ден, хубави дами и любопитни господа!”, което силно напомни на градския софийски дух, който може би нищо не е в състояние да затрие през годините. Той припомни, че тази година е специална за българската журналистика, защото е юбилейна и преминава под знака на двете кръгли годишнини.

Пеевски не пропусна да отбележи, че българските журналисти винаги са били съпричастни към случващото се у нас и са били радетели за българската духовност и църква. „Българската журналистика и БПЦ винаги са вървели близо една до друга.

Още преди Освобождението една трета от българските вестници и списания са излизали в Истанбул и са взели участие в борбата за църковна независимост” – каза той и по този повод СБЖ награждава с почетна грамота и плакет Светия синод, а почетна грамота и висшето отличие на съюза „Златно перо” се дава на патриарха на България и Софийски митрополит Неофит. Но не само духовният клир бе отличен със специални отличия по повод празника.

„Златното перо” и почетна грамота бяха присъдени и на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която беше патрон на тържествата по повод юбилея на журналистиката у нас. Г-жа Бокова е и член на СБЖ и вероятно затова беше така съпричастна към събитията и отправи топли слова по адрес на българските журналисти. А общинските съвети на Нова Загора, Враца и Разград също бяха отличени за това, че не останаха безразлични към юбилея и се включиха активно в неговото отбелязване.

За разлика от миналата година, когато не беше присъдена голямата награда за цялостен принос към българската журналистика „Йосиф Хербст”, то сега тя намери своя собственик и това е острото и талантливо перо на Велислава Дърева, която според Снежана Тодорова не се нуждае от представяне, защото е от малцината, отдали живота си на журналистиката и държаща на своето достойнство. Велислава е човек, който не би направил компромиси, за да създаде коалиция дори със самата себе си – каза Тодорова.

Тя не пропусна също да отбележи, че топ журналистката е била сред най-активните по време на честванията на юбилея. Самата Дърева пък видимо развълнувана сподели, че Йосиф Хербст е този, който я е направил журналист и припомни една лична история с млада своя колежка, която, виждайки снимката на големия български журналист на бюрото на Велислава, я попитала кой е този готин пич, а когато чула отговора, пренебрежително отсякла да не я занимава с глупости.

„За мен това е една метафора за днешната българска журналистика – приключи Велислава своето благодарствено слово, - която замени истината с интригата.” Тя не пропусна да спомене и още двама души, извисили се сред пишещите, без които също не би била журналист и това са Стефан Продев и проф. Филип Панайотов. Доайенът на българската журналистика и учител на много журналисти проф. Филип Панайотов също получи почетен плакет. Според него извън залата, където се намираме, се слушат какви ли не ругатни по адрес на българската журналистика, но тя няма да бъде черна дупка, защото има достойни колеги, а и не бива да страдаме от комплекси.

Мнозина от наградените приемаха отличията си с особено вълнение, защото това е признание от колега за колега, което много рядко се среща в този толкова напрегнат живот. За своите репортажи от горещите точки на света бе отличена и фурията на bTV Десислава Ризова, а БНТ бе сред електронните медии, обрали награди в няколко категории. По повод 55-годишния юбилей на националната медия тя бе отличена с почетна грамота и плакет, а шефката й Вяра Анкова освен грамота получи и почетната значка „Златно перо”.

„Огромна чест е за мен да получа тази награда – каза Вяра Анкова. – Но тя не е за лични качества, а за Българска телевизия и за професионалната почтеност, която отстояват хората, работещи там. Радвам се, че превърнахте журналистиката не в професия, а в кауза.” И с това обаче отличията за БНТ не свършват, защото едно от най-гледаните предавания, „История.BG”, също не си тръгна с празни ръце, получавайки плакет и грамота.

И още електронни медии бяха сред късметлиите да бъдат отличени тази година за свои предавания, които наистина са кауза. Голямо оживление настъпи, когато бе обявено, че в категорията кореспонденти в страната, предизвикали, както добави Любо Пеевски  национален взрив, отличие отиде в ръцете на екипа от „Господари на ефира”. От името на екипа Густо ми е Велков отвърна, че тази награда е най-престижната за господарите и кореспондентите на предаването, но най-голямото отличие за тях било доверието на хората.

Сред наградените бяха и членът на УС на СБЖ Георги Калагларски за книгата му „Черноморски медии”, за който е силно усещането, когато колеги забележат труда на журналист.

„За нас, хората от БТА, тази награда е ценна и е за всички бетеанци, защото работата ни е екипна – каза главният редактор на отдел „Анализи и коментари” в БТА Аглиада Маринова, която получи наградата в раздел „Информационни агенции”.

Много бяха отличените и от страната, което показва, че качествена журналистика се прави не само на жълтите павета, а и провинцията. Сред тях са Лора Стаматис – репортер от bTV, Пламен Асенов - БНР Радио Пловдив, и още други, които могат да се видят в списъка по-долу.           

И тъй като по правило СБЖ не връчва награди на свои издания, този път, по повод юбилея бе отличен сайтът на съюза с почетна грамота и „Златно перо”, неговият главен редактор Петя Колева получи и почетен плакет. Като благодари за отличието, тя подчерта, че сайтът е свободна, отворена територия за българската журналистика и всички са добре дошли със свои материали на него.

Тя не пропусна да отбележи, че екипът, който се труди новините да стигнат до всички, не е голям, но професионален и работещ предано и с любов, а най-вече системните администратори са тези, които винаги са готови да се притекат в труден момент, да осъществят нова идея, спешно да спретнат някой и друг банер, или фейсбук страница... Затова и Павлин Манов, също беше награден.

В юбилейната година не бяха забравени и предишни председатели на СБЖ, които са дали твърде много от себе си за съюза. Посмъртно отличия получиха Стефан Продев, Веселин Йосифов, Боян Трайков и проф. Владимир Топенчаров.

Ето и наградените колеги, които си заслужават да чуят по едно честито:    


ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ


СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

ПОЧЕТНА ГРАМОТА И „ЗЛАТНО ПЕРО”


ПАТРИАРХ НЕОФИТ
 
ИРИНА БОКОВА, Генерален директор на ЮНЕСКО

ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ

Общинските съвети – Нова Загора, Враца, Разград

ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ

Българската редакция на Радио Китай за чужбина

ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ

БНТ - по повод 55 години от създаването й

ГРАМОТА И ПОЧЕТНА ЗНАЧКА „ЗЛАТНОТО ПЕРО”
 

ВЯРА АНКОВА

ГОДИШНИ НАГРАДИ НА СБЖ 2013-2014 г

ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА НАГРАДАТА "ЙОСИФ ХЕРБСТ

ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ: РАДИО

ПЛАМЕН АСЕНОВ , БНР, РАДИО ПЛОВДИВ
за рубриката” Великите европейци”

Плакет на СБЖ

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ : ТЕЛЕВИЗИЯ

ДЕСИСЛАВА РИЗОВА - bTV

Грамота и почетна значка„Златното перо”

предаването ИСТОРИЯ.BG – БНТ

Плакет на СБЖ

предаването НИЧИЯ ЗЕМЯ -Нова телевизия Плакет на СБЖ

ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ

ОТДЕЛ „АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ” БТА
С Главен редактор АГЛИАДА МАРИНОВА
Плакет на СБЖ

ПЕЧАТ

ГАЛЯ ГОРАНОВА , в.”Сега”
Грамота и почетна значка „Златното перо”

ХРИСТО КОМАРНИЦКИ , в „Сега”
Грамота и почетна значка „Златното перо”

ФОТОЖУРНАЛИСТИКА И ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН

ИВАН СТОИМЕНОВ
Грамота и почетна значка „Златното перо”

МАРИ КЪНАЛЯН
Плакет на СБЖ

КНИГА
ГЕОРГИ КАЛАГЛАРСКИ
за книгата ”Черноморските медии”
Плакет на СБЖ

КАЛИНА ЛУКОВА
за книгата „Литература и медии”
Плакет на СБЖ
 
ПЕНЧО КОВАЧЕВ
за книгите „Защо се самоубиват поетите”
и „Стихотворения „
Плакет на СБЖ

КОРЕСПОНДЕНТ НА ЦЕНТРАЛНА МЕДИА В СТРАНАТА

ЛОРА СТАМАТИС коресп.на bТВ в Бургас
Грамота и почетна значка „Златното перо”

„ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА”  кореспонденти –Нова телевизия
Плакет на СБЖ

НАГРАДА ЗА РЕГИОНАЛНА МЕДИА

Радио ДОБРУДЖА , Добрич
Плакет на СБЖ

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ САЙТ

Сайта на СБЖ  - ПЕТЯ КОЛЕВА -ЦАКОВА - Главен редактор на сайта на СБЖ
Грамота и почетна значка „Златното перо”
Плакет на СБЖ


По повод 170 години от създаването на българската журналистика и 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България

БЛАГОДАРСТВЕНИ ГРАМОТИ

1. Розита Попова
За юбилейните списания на сп.”Черно и бяло”

2.Станислава Пекова
Гл.редактор на сп.”Черно и бяло”

3.Георги Найденов
Председател на журн.д-во „Европрес”-Пловдив

4.Розалина Евдокимова
Сайт на СБЖ

5.Петър Пъдев
Сайт на СБЖ

6.Иван Тодоров
Сайт на СБЖ

7.Александър Бозаков
Член на УС на СБЖ

8. Цанко М. Цанев –председател на журн.д-во в Нова Загора –

9.Тодор Попов –председател на журн.д-во в Самоков

10.Ангел Павлов – член на журн.д-во в Разград

11.Златка Димитрова –член на журн. дружество в Хасково

12.Евдокия Марангозова , председател на журн.д-во Враца

13.Юлиян Куюмджиев
Гл.редактор сп.”Музикални хоризонти”

14.Асен Милчев
Издателство „Безсмъртни мисли”

15.Павлин Манов - активен участник в създаването и системен администратор на сайта на СБЖ.

 

По повод 170 години от създаването на българската журналистика и 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България
СБЖ награждава /посмъртно /


СТЕФАН ПРОДЕВ- председател на СБЖ през 1990-1991 г

ВЕСЕЛИН ЙОСИФОВ –председател на СБЖ през 1976-1986 г

БОЯН ТРАЙКОВ-председател на СБЖ през 1986-1989 г

ПРОФ.ВЛАДИМИР ТОПЕНЧАРОВ-председател на СБЖ през1955-1956 г

 

снимки: Иван Василев и СБЖ

Почетната значка на СБЖ „Златното перо”

Плакет на СБЖ

Снежана Тодорова и Любомир Пеевски

Велислава Дърева

Вяра Анкова

проф. Филип Панайотов

Десислава Ризова

Мари Къналян

Иван Стоименов

„Господарят на ефира” Густо ми е Велков

доц. Георги Калагларски

Пенчо Ковачев

Аглиада Маринова

Стефан Продев - внук

Иван Тодоров

Цанко М. Цанев

Розита Попова

Златка Михайлова

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки