Начало
 
 

Шарлита за един ден

15.01.2015 /11:26 | Автор : Кристина Петрашкова | Източник: Галерия Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


снимка: Иван Василев

Част от тях лъжеха за атентата пред „Галерия“ – как да им повярвам днес.

На 7 януари 2015 година в редакцията на френското сатирично списание „Шарли Ебдо“ по време на планьорка нахлуха маскирани въоръжени хора. Разстреляха 12 души.

Светът потъна в сълзи и възмущение. Повечето журналисти в България се обявиха за шарлита. Смениха профилните си снимки във Фейсбук и от сутрин до вечер говорят за ценностните постижения на цивилизацията и за свободата на словото. Патетично обявиха, че светът вече няма да бъде същият. Някои от тях отлетяха за Париж, за да предават от мястото на събитието, което промени света.

На 10 февруари 2011 година взривно устройство с еквивалент от 400 грама тротил избухна пред редакцията на вестник „Галерия“ малко преди 6 часа сутринта. Много колеги, които днес се обявяват за шарлита, свързаха взрива, който

едва не уби човек в сградата,

с инсценировка. Написаха във вестници и сайтове, съобщиха по радиа и телевизии, че сами сме си поставили бомбата. Не спряха да повтарят, че това е основната версия, по която работят разследващите. Свързаха ужасния акт с годишнина от ареста на Алексей Петров, който бил собственик на вестника.

„Разкриха“, че на метри от редакцията на изданието е имало камера на КАТ, срещу която било стреляно преди това. Връзката между двете събития не стана ясна. В публикациите за случилото се се усещаше злорадство - ето какво става, когато разкриваш тайните на властта и се правиш на много смел.

Според някои днешни шарлита големият ни грях бил, че сме започнали „компроматна война срещу МВР“. Тъкмо бяхме огласили разговорите за Мишо Бирата, а вътрешен министър бе Цветанов.
Не правя аналогии между българския и френския атентат, макар че и софийският, и парижкият взрив са насочени

срещу свободата на словото.

Едва ли случайно, когато гръмна бомбата пред нашата редакция, тъкмо френски телевизионен екип дойде пръв, за да направи репортаж от събитието.

Припомням отново онази ужасна февруарска сутрин преди 4 години, защото тя говори повече за морала на нашите шарлита от високопарните им думи и значките, които окачиха на реверите си. Кара ме да ги попитам защо те не реагират така остро, когато убиват невинни, включително и деца по света?

Защо смъртта на хиляди в Сирия не предизвика у тях никакво съчувствие?

Защо мълчат винаги, когато трябва да се защити неудобна истина?

Защо преди 4 години обявиха свои български колеги за убийци, а сега са готови да бъдат разстреляни като френските сатирици в името на свободата на слово?

Българските шарлита ме отвращават. Не им вярвам. Смятам ги за лицемери, които използват трагедията, породена от ценностно-религиозен сблъсък, за собствена реклама. За компенсаторен ход, с който да измият гузната си съвест. За псевдоприобщаване към обществото, основано на истински демократични ценности.

Не само не вярвам на тези шарлита, те предизвикват у мен погнуса. Смятам поведението им за комплексарщина, за нескопосан опит да си възвърнат загубеното достойнство, като се самообявят за шарлита във Фейсбук.

Когато всеки от тях ми посочи поне един пример на свое смело поведение, за да защити неудобна кауза, ще си върна думите назад. Понеже у нас всеки знае всичко за другия - това няма как да се случи.

Затова и няма как да излъжеш, че си Шарли, след като си обикновен подлец. На който, ако му гръмне бомба пред редакцията, веднага ще напълни гащите.

Това обаче няма как да се случи, защото българските шарлита работят в правилните редакции, мислят правилно и изказват правилни тези. Те стават смели, когато убият някого някъде там...

За да се превърнат в шарлита за един ден.

 


Свързани: 
Кристина Патрашкова: Ако загубиш надежда, по-добре да зарязваш журналистиката

Сподели в
 

Журналисти и поддръжници на емблематичното "Радио Студент" протестираха в Любляна срещу решението да се спре поддръжката на едно от най-старите обществени радиа в Европа, пише "Болкан инсайт".

15.06.2021/13:13

"Кое е по-хубаво - да си дете или да си възрастен?", попита вестник "Голямо междучасие" в Каварна най-малките на прага на лятната ваканция.

14.06.2021/09:01

Кметът на Община Кубрат, г-н Алкин Неби, бе гост на тържествена церемония в град Кубрат, на която бяха връчени наградите на победителите в XIV национален конкурс за хумор и сатира.

13.06.2021/09:17

Журналистите от Bulgaria ON AIR Милена Милотинова, Виктор Дремсизов и Мирослав Димитров получиха престижни награди от Софийския университет за висока езикова култура в ефир.

12.06.2021/09:15

БТА е отличена от Факултета по славянски филологии (ФСФ) на СУ "Св. Климент Охридски" "за съзнателната и целенасочена политика при отразяването на актуалните проблеми на българския книжовен език".

11.06.2021/09:05

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки