Ново правно списание на медийния пазар

14.12.2015 /16:13 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Издателите на новото списание de facto legal Лилия Христовска и Васил Чобанов – известни български журналисти, работещи в областта на правото, твърдят, че изданието е кауза и че го създават, за да са в помощ на магистратите, адвокатите, бизнеса и обществото. В екипа на de faktо legal ще бъдат привлечени още популярни професионални пера, обещават те.

Дали това не е предизвикателство при днешния пренаситен пазар - да се появи ново списание, Васил Чобанов отговори за сайта на СБЖ, че „Медийният пазар и особено правната журналистика са един важен сегмент, който винаги ще има нужда от допълване”. Добросъвестната, но и критична правна журналистика никога не е излишна, допълва Лилия Христовска. Тя е убедена, че професията губи смисъл, ако безкритично изостави въпроса си „Защо?” и вместо дистанциран посредник между власт и общество, се превръща в откровен рупор на властимащите.

Издателите и авторите на списанието имат амбицията да поднасят на читателите си полезна информация за това „какво се случва в държавното право и разбирането какво е важно там за всеки гражданин и кога ще дойде моментът, когато всеки българин ще чете конституцията и ще иска от държавата си това, което е негово право и задължение”.

 

Амбицията на de facto legal

 

„Да бъде по-широко представено не само сред тези, които са завършили право и го практикуват, а те никак не са малко. Има над 15 хил. адвокати, около 6 хил. магистрати – прокурори, следователи и съдии. Има и доста сериозна съдебна администрация - споделят Чобанов и Христовска. - И всичките тези хора се интересуват от тези въпроси. Те имат значение за тях. Но те трябва да обяснят и на собствените си семейства какво работят. Нали разбирате, че това е PR-ът на всяка професия. Надяваме се списание de facto legal да има значение и за широкия кръг публика и за политиците също”.

В списанието ще има достатъчно аналитични и критични публикации, подсказани от практиката. Случаи на слабо правораздаване и лошо законодателство също ще са негова тема.

Екипът, който ще подготвя броевете, е от журналисти и експерти в съответните области на правото. То ще бъде отворено за всеки, които иска да сподели вълнуващите го теми, проблеми и решения.

De facto legal излиза на български и английски в десет броя годишно и в деня, в който излезе хартиеното тяло, анотациите ще бъдат и на сайта му със същото име, а самото списание ще бъде достъпно за онези, които са абонати за електронния вариант.

Ето какво още каза Васил Чобанов за сайта на СБЖ: „Печатният брой е само за всички, които пожелаят да получават това луксозно издание. Може да са казали нещо важно и да държат в собствената си кантора, като част от фирмения си профил. Останалите, а и по-младите поколения, се радват, че има електронен вариант на достъп. Всъщност нашата логика е следната: Списанието може да някой да го залее с кафе, може да е прочетено от целия офис, може случайно да падне в някое кошче. Знаем колко е дълъг животът на хартията, ако не сложим списанието в библиотеката. За сметка на това електронният вариант, становищата, които са в него, снимките към този момент, позициите на хората, които се представят, остават завинаги в мрежата, слагайки ги на сайта. Представяйки ги на втори език – английски, стигаме до много повече читатели, отколкото само до хората с добри навици за хартиен вариант. Наистина приятно е, луксозно, но има и другия живот – за другите поколения – тези, които сега са цял ден с телефон в ръка, слушалките са им в ушите, таблетите им са навсякъде с тях. И ако искат да намерят една справка, когато ние излизаме на платформа, която е с добра репутация, със сигурност ще бъдем и по-нагоре в класациите и на големите търсачки на съдържание

На екипа на de facto legal желаем успех, многобройни абонати и дълъг живот на изданието!

 

Снимка Иван Василев

Сподели в
 

„Ако някой в тези 10-11 години, докато държавата наистина се завладяваше и нейните институции бяха превзети за частните интереси на малка група хора на власт, ако някой се е противопоставял със средствата, които има - средствата на журналистиката, то това бяха именно журналистите от „Капитал” и „Дневник”. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бизнесменът и издател на двете медии Иво Прокопиев.

26.07.2021/16:11

Какво показва годишният доклад за България за Мониторинг на медийния плурализъм, включен в Доклада за върховенството на закона на ЕК?

26.07.2021/11:47

В Регионалния исторически музей в Благоевград бе открита фотоекспозиция на журналисти пътешественици от АБУЖЕТ, посветена на 65-годишнината на организацията. Всяка събота по един от участниците ще представя своя дял от изложбата и ще разказва за приключенията си из екзотични дестинации. Първата такава среща ще е с Антоанета Титянова на 24 юли от 11 ч.

24.07.2021/08:39

Гледан през обектива, светът става необичаен в своето всекидневие, споделя известният фотограф през в. "Сега"

23.07.2021/16:26

И членовете, и симпатизантите на ДПС също са пострадали от "завладяната държава", пише издателят на "Дневник" и "Капитал" в реакцията си на неколкократни реплики на лидера на ДПС и друг дейци от тази партия, отправени към него в последните дни.

23.07.2021/13:36

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки