Фондация „Димитър Цонев“ ще поощрява млади тв таланти

31.08.2016 /11:11 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С минута мълчание бе почетена паметта на Димитър Цонев

С минута мълчание започна вечерта в памет на журналиста Димитър Цонев, която се състоя навръх неговия рожден ден, когато трябваше да навърши 57 години. На нея беше оповестено учредяването на фондацията, носеща името на водещия на „Още от деня“ по БНТ за качествена тв журналистика и публицистика.

Водещата Цветанка Ризова съобщи на присъстващите, че наред с многото намерения, които ще бъдат включени в дейността на фондацията, ще има и награда „Димитър Цонев“. Според нея иде реч за сериозна социална журналистика и публицистика.

Идеята за учредяването на фондацията е на Десислава Цонева, до която тя достигнала в деня, когато Димитър Цонев почина. „Реших, че това е единственият начин да продължа живота на баща си, защото отказвам да приема, че го няма вече“ – каза тя за сайта на СБЖ.

Двигателят в организационната част е на Димитър Цонев-младши, който дава всичко от себе си, за да се осъществи благородният проект. А членове на УС на фондацията са Венелина Гочева, Вяра Анкова, Елена Йончева, Любомир Стойков, Цветанка Ризова, Уляна Пръмова, Христо Мутафчиев, Десислава Цонева, Росен Томов, Димитър Цонев-младши. Предстои да бъде сформирано жури, което ще изработи плана и критериите за награждаване.

"Освен голямата награда „Димитър Цонев“ за телевизионна журналистика, която най-вероятно ще бъде с платен стаж в западна медия, ще има и други категории, които все още не са уточнени, защото това все пак зависи от финансовата част – разказа за сайта Деси Цонева. - Планирали сме също и поредица от отворени лекции на теми журналистика. Ако има възможност, и участие в различни конкурси, където да се подпомагат различни журналистически проекти, но всичко зависи от средствата. Иначе идеи има много. Ще направим и документален филм за баща ми. Идеята като цяло я има. Той ще бъде излъчен на 8 декември следващата година, когато ще връчим първите награди.“ Вече има и създаден сайт на фондацията.

Според юриста Росен Томов всички правила, по които ще бъдат набирани средствата за фондацията, ще са ясни и отворени. Ще се дават редовно отчети какви средства са събрани и за по какво предназначение са отишли. Това е много важно, защото от него зависи моралният облик на фондацията.

С чаша вино в памет на Димитър Цонев завърши вечерта, посветена на него.

А ето какво сподели дъщерята на известния журналист за баща си пред сайта на СБЖ: „Това, което съм научила в сферата на журналистиката, е от моите прекрасни професори в УНСС, където завърших журналистика и масмедии, а всичко останало дължа на баща ми. Неговите съвети никога не са ме подвеждали, винаги е заставал зад гърба ми и това, което съм научила от него, ще продължи да живее чрез мен“.

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

Наскоро неправителственото Сдружение на жените военнослужещи (СЖВ) връчи своите отличия от провелия се литературен конкурс за съвременен разказ на военна тематика „новият Йовков“. Сред наградените беше и главният редактор на в. „Българско войнство“ и онлайн изданието otbrana.com Спирдон Спирдонов.

31.07.2021/10:33

По време на пандемията медиите у нас не са застанали на критична дистанция, а са се превърнали в рупор на властта - това установява проучване на Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), Българския хелзинкски комитет и Сдружение „Маргиналия“.

30.07.2021/12:54

Указът на президента Румен Радев за назначаването на Соня Йорданова Момчилова-Йовева за член на Съвета за електронни медии е обнародван в днешния брой на Държавен вестник.

30.07.2021/09:58

"Фрог нюз" препечатва от руската медия ФАН обширен текст за българина Христо Грозев, работещ за Bellingcat, посочвайки в редакционен послепис, че "тезите в публикацията не съвпадат с тези на "Фрог нюз", но даваме възможност да читателите ни да се запознаят с други гледни точки по отношение на разкритията за скандални събития".

30.07.2021/08:01

Бяхме свикнали едни хора да излизат и да говорят колко са велики. Казионните медии дори бяха спрели да задават въпроси, защото няма смисъл. Хора като Сачева, които изведнъж се сблъскваха с истински журналисти, изпадаха в паника. Един британски журналист я накара да гледа ококорено. Тя беше свикнала по друг начин. Министър от служебния кабинет сега няма да има този проблем, защото не използва техния език, а се опитва да контактува нормално.

30.07.2021/07:29

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки