Начало
 
 

В СБЖ представиха „Великолепие от Стара София“

17.09.2016 /14:10 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В навечерието на празника на светите Вяра, Надежда и Любов и майка им София – празник на столицата ни, която расте, но не старее, в салон „Журналист“ на СБЖ ученици от Софийската гимназия по строителство и архитектура „Христо Ботев“ представиха своя проект „Великолепие от Стара София“.

Проектът е посветен на архитектурното наследство на виенския архитект Фридрих Гюрнангер, живял и творил в страната ни в началните десетилетия на ХХ век. Тази година се отбелязва неговата 160-годишнина.

Учениците от, както всички го знаем, Строителния техникум -  Виктория, Деян, Антон, Александър от 9а, Борислава, Ренета от 10-ти А, Ваня, Беатрис, Михаил и Павел от 10-ти Д, Валя и Стефан от 11-ти А са положили неколкомесечен труд, за да издирят и съберат парченцата история за едни от най-красивите сгради в София, сътворени от Фридрих Грюнангер, и да разкажат за тях.

Техните съученички Яна от 10-и Д и Ивона от 11-ти А пък запечатаха чрез фотообектива тяхното великолепие. И го представиха в своята впечатляваща фотографска изложба, в която са включени и скици на сградите, изрисувани от Кристиана от 10-ти Д. Екипите от млади и завладени от делото на австрийския архитект хора са намерили подкрепа в лицето на ръководителите на проекта инж. Василена Александрова и инж. Анна Георгиева.

С любов и ентусиазъм младите изследователи поднесоха на събралите се в салон „Журналист“ един изключително увлекателен и пълен с интересни подробности разказ за това, което виенският архитект за повече от четвърт век е сътворил на българска земя. Сред тях има дворци, обществени и частни сгради, молитвени домове, а най-голям принос той е дал за архитектурния облик на столицата на освободена България.

И макар войната да е допринесла за разруха, а човешкото безхаберие пък да е дало своето за унищожаването на архитектурни шедьоври, все пак до нас днес са стигнали творения на големия австрийски творец, като Духовната академия, североизточното крило на княжеския дворец, семинарията, нейният храм „Св. Йоан Рилски“, синагогата, градската баня, къщите на Яблански и Хараламби Съмарджиев (днешна резиденция на турския посланик), паркът на Военна академия и други бисери в короната на София. Решенията на Фридрих Грюнангер създават великолепие и аристократизъм, които и днес са достойни за възхищение.

„За голяма част от присъстващите беше много интересен вашият разказ – каза председателят на СБЖ Снежана Тодорова, която не скри своята радост от резултатите от огромния труд на учениците. - Всички се възхищаваме на красивите сгради в София, но много малко знаем за този, който е направил проектите за тях и на комуто дължим голямата си благодарност. Благодарим и на вас, за това, което ни показахте и разказахте. Нямам съмнение, че всички вие ще бъдете бъдещите строители на съвременна България и много ми се иска вашият труд да помогне за изграждането на красивия облик на нашата столица и страна. Където и да сте, представяйте достойно това, което сте научили.“

Инициативата „Великолепие от Стара София” е посветена на Деня на София и тя се подкрепя от СБЖ и лично от неговия председател Снежана Тодорова, както и от сдружение „Св. Иван Рилски”, които насочиха авторите в търсене на обществена значимост на темата чрез ученическите издания и създадоха организацията за малкия празник на красотата.

А ето какво сподели директорът на Софийската гимназия по строителство и архитектура „Христо Ботев“  инж. Доротея Дончева пред сайта на СБЖ за проекта „Великолепие от Стара София”.Тя се оказа астрален близнак с архитект Фридрих Грюнангер.

 

ТАКИВА ИДЕИ ВИНАГИ ВДЪХНОВЯВАТ УЧЕНИЦИТЕ, ЗАЩОТО СА ЧАСТ ОТ МЕЧТИТЕ ИМ

Кога се сложи началото на този проект и колко време работихте по него?

Три-четири месеца ни отне работата по проекта. За първи път го представихме в началото на юни в Столична библиотека. А сегашното представяне в СБЖ е в рамките на културните събития, посветени на Деня на София. Ръководители на проекта са инж. Василена Александрова и инж. Ана Георгиева, които освен че са млади преподаватели в гимназията, са и нейни възпитанички.

Децата как приеха идеята?

Такива идеи винаги ги вдъхновяват, защото са част от професионалното им израстване, от техните мечти. За тях е изключително интересно да се поровят в тази красива същина на тяхната професия. Така че работата по проекта беше за тях истинско удоволствие.

Имаше ли трудности по време на работата, или всичко беше по вода?

Нямаше трудности, защото, от една страна, днес младите хора разполагат с много източници на информация, а от друга – имаха подкрепата на отдел „Краезнание“ на Столична библиотека, с който работим от много години. В инициативи от подобен характер винаги сме имали неговата подкрепа.

Остава ли отворен проектът „Великолепие от стара София”, или слагате точка?

Като обща тема не. Слагаме точка само на темата, посветена на делото на арх. Фридрих Грюнангер, защото представихме ней-красивите негови проекти, но в България са творили още много други известни архитекти, които имат своето място. Така че проектът остава отворен.

Както девиза на София „Расте, но не старее“, вероятно и вашият проект ще има продължение?

Точно така. Ние ще го продължим с още много нови и интересни теми.   

Един личен въпрос към вас. Като астрален близнак на арх. Грюннагер, вие какво взехте и съхранихте от него и какво неизвестно открихте?

Имаше много неизвестни неща, защото няма човек, който да знае абсолютно всичко. Но неговите сгради винаги са ме привличали, като магнит.  

       

Снимки Иван Василев и архив

 

Сподели в
 

На 19 май в Мраморната зала на РКИЦ ще се състоя представянето на Международния хуманитарен проект „Книга на паметта. Европа“”, посветена на гробовете на съветските воини, загинали по време на освобождението на народите в Европа от немско-фашистките нашественици.

15.05.2021/17:43

Георги Господинов стана първият автор в историята на конкурса Роман на годината, организиран от Националния дарителски фонд „13 века България“, спечелил наградата два пъти. Десетото издание на най-престижната литературна надпревара излъчи шестима номинирани сред 33 представени от издателства и автори книги.

15.05.2021/16:05

В навечерието на 24 май, частната трупа АРТ ТЕАТЪР ще вдигне завеса за премиерата на пиесата „Финита ЛИ комедия“ на Сергей Литвиненко, с която артистите ще сложат началото на юбилейната си годишнина. Премиерните спектакли ще са на 20 и 21май.

14.05.2021/14:27

Български писатели и поети от Еквадор, Бразилия, Аржентина, Канада и САЩ се включиха в организираната по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова виртуална литературна среща „Народността не пада там, дето знанието живей“.

12.05.2021/18:25

През седмицата от 10 до 16 май зрителите в цяла Европа могат да гледат и да гласуват за филмите финалисти на европейската награда LUX, както и да участват в дебат на живо с режисьорите.

12.05.2021/18:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки