Начало
 
 

„Земни разкази“ на Крум Василев - много асоциации и емоции

04.07.2017 /13:23 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Гранитски представи новата книга на Крум Василев

След „Невъзможни разговори“ и след като каза „Да на истината“, Крум Василев ни предложи нещо ново и съвсем различно в своите „Земни разкази“, чиято премиера се състоя в клуба на „Позитано“ 20. И дори задухът и проливният дъжд, който се изля над София, не спряха неговите приятели и почитатели да напълнят залата. И както винаги с вкус към хубавата книга се прояви издателство „Захарий Стоянов“ и неговият шеф Иван Гранитски.

За Гранитски това е особена книга, разказите в нея са приятна изненада за всеки, който я прочете. И може би това е така, защото известният български журналист и публицист е посегнал към художественото писане и то за радост на неговите читатели се оказа сполучливо и приятно за четене. Самият Крум Василев споделя, че надхвърляйки завидните 90 години, него, журналиста, го завладява неустоимото желание да напише няколко разказа. „Написах разказите – пише в началото на книгата си той. - В тази малка книжка са. Длъжен съм да предупредя: в книжката съжителстват разкази по значителни въпроси на нашето болно време и разказчета – драскулки за щяло-нещяло. Струват ли, не струват ли едните и другите, ще преценяват читателите, които са си дали труда да ги прочетат.“   

За Валентин Караманчев, който, както е известно на журналистическото братство, е журналист в различни издания, директор на големи издателства, както и генерален директор на ДСО "Книгоиздаване" и председател на Държавно творческо и стопанско обединение "Българска книга и печат", книгата на Крум Василев е изненада спрямо цялото му публицистично творчество, и то несамо като поглед, но и поради навлизането в друг жанр.  Караманчев скромно се представи като професионален читател, възприемащ книгата по това, как ляга на сърцето му. И точно това са сторили и „Земни разкази“- отключили у него много асоциации и емоции. И точно асоциациите са накарали Караманчев да се сети за последната книга не на когото и да е, а на емблемата на Франция Виктор Юго, и това е „Изкуството да бъдеш дядо“, посветена на неговите внуци. И с това  „Изкуството да бъдеш дядо“ и Крум Василев пристъпва към своите читатели.

Това не е книга за толкова втръснали ни днес факти,

а е избрал изкуството да е дядо и да ни разказва за живота. Известният български писател и драматург Кольо Георгиев, пък,  завръщайки се назад във времето, си припомни фрагменти не само от своя живот, но и на Крум Василев, и за мостовете, които ги свързват и до днес в здраво приятелство. За него е привилегия ,че вече 70 години двамата се познават и въртят в едни и същи събитие. Според Кольо Георгиев те са се школували с Крум Василев непосредствено във фактите на хората, които се опитваха да извършват героични постъпки. И новата книга на приятеля му има връзка с това кое трябва да се обича, и кое трябва да се ненавижда.  Книжката, която е скромна по страници, се оказва обаче голяма, защото разказите, излезли изпод перото на Крум Василев, са силна белетристика, родена от един силен публицист. Журналистиката и публицистиката, на които авторът е дал повече от половината си живот, не се взаимоизключват с белетристиката му, защото именно сюжетите на разказите са почерпени от журналистиката. И навярно когато Бог е дарил някого с дарбата да е силен публицист, след това му е съвсем лесно да напише и силни и запомнящи се белетристични творби. „Затрогващи и силни разкази със запазеното качество на облика на Крум Василев да е в бяло – емоционално изрече Кольо Георгиев, - и ризата му винаги е бяла, косата му е вече бяла и душата му винаги е била бяла и от нищо никога не се е оплаквал и не е обиждал никого.“

А проф. Чавдар Добрев, който е и автор на предговора на книгата, го е озаглавил: „Зимата на нашите недоволства и изгреви“ - и защо това е така, стана ясно от изреченото от него по време на премиерата. „Поне аз не познавам такъв човек на културата – казва Чавдар Добрев,- в такава напреднала възраст да твори художествени произведения, в които

да решава остри социални и морални проблеми на съвременния живот

Възрастта, в която Крум Василев се насочва към нов жанр – изкуството да разказва (смело начинание!), е общоприето да я определяме като „зимата на човешкото съществуване“. Оттук усещането за земни разкази, посветени на мразовитите години, които преживяхме през последния четвърт век.“ В книгата си той пише за живота, в който човешкото същество е унизено, нещастно и подложено на социален гнет, за изтлелите илюзии, а надеждите са се стопили… Според Чавдар Добрев може би най-хубавото и най-респектиращото  в книгата е отношението на автора към изобразените жизнени откъси. Чрез разказите си, е убеден Добрев, той фотографира действителността такава, каквато е, и книгата му спада към другата култура, която критикът нарича „лява“.

За самия автор, който сподели, че се опитва да създаде нещо и много се радва, когато за това получи награда – честната откровена и добра дума на читателите си. Той разказа за своите колебания да посегне към белетристиката, но все пак събрал смелост и го направил. И цитирайки мъдростта „Повече можех, но толкова можах“, той я изрече за себе си, че може би повече можел, но толкова направил.

След излизането на „Земни разкази“ всички, които малко или много сме запознати с творчеството на Крум Василев, виждаме неговите две лица – на публициста, точен, остър и критичен, и на белетриста, написал на един дъх разкази ,излъчващи непосредственост на чувствата и искреност, и то на един прекрасен български език.

 

Снимки Иван Василев           

 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки