Начало
 
 

Честита 95-годишнина на Крум Василев!

14.04.2020 /17:29 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Крум Василев. Снимка: в. "Дума"

Именитият публицист е бил и зам.-председател на СБЖ, и ръководител на Комитета по печата, и генерален директор на Комитета за телевизия и радио, оглавявал е и в. „Народна култура” и т.н. И днес той продължава да издава книги и да публикува статии. Пожелаваме му здраве, несекваща енергия и вдъхновение!

СБЖ честити на големия български публицист и политически деец  Крум Василев достолепната му 95-годишнина! Горди сме, че в дългия си житейски и творчески път той е бил и заместник-председател на нашия Съюз.

Роден на 14 април 1925 г. в Шумен, Крум Василев още съвсем млад се проявява като антифашист. Става член на РМС като ученик - през 1942 г., и се включва първо в бойна група, а после и като партизанин в Шуменско-Преславския партизански отряд. През 1944 г. влиза и в БКП.

След 9 септември 1944 г. завършва философия в СУ „Кл. Охридски”. Ръководи последователно градската и околийската организация на РМС в Шумен и областната във Варна. През 1947 г. е избран и за член на ЦК. Завършва също Висшата партийна школа, политически помощник е на министър-председателя Вълко Червенков.

През годините е бил зам.-главен и главен редактор на в. „Народна култура“, генерален директор на Комитета за телевизия и радио, завеждащ отделите „Изкуство и култура“ и „Пропаганда и агитация“ на ЦК на БКП., председател на Комитета по печата към Министерския съвет и т.н. Бил е също народен представител в Шестото, Седмото, Осмото и Деветото Няародно събрание.

Автор е на книгите „Какво видяхме в Китай“ (1958), „НЕ на неистините“ (2010), „Невъзможни разговори“ (2015), „ДА на истината“ (2016), „Земни разкази“ (2017), „По петите на истината“ (2019).

През 2010 година става носител на литературната награда „Николай Хайтов“, през 2016-та – на наградата за публицистика „Георги Кирков – Майстора“, а през 2018-та за книгите „ДА на истината“ и „Невъзможни разговори“ му е присъдена Димитровска награда. Тя се присъжда от специален комитет, оглавяван от Ангел Марин.

Представяйки миналата година книгата на Крум Василев „По петите на истината”, доректорът на издателство „Захарий Стоянов” Тодор Коруев пише във в. „Дума”: „За Крум Василев словото не е цвете, цветята увяхват, само изкуствените - не, но те не миришат. И не е толкова важно дали словото е цветно или безцветно, дали ухае или не ухае. По-важното е дали има силата да ти бръкне в душата, да не ти дава мира, да те поядоса, дори да те разгневи.”

Този жив пулс на словото продължава да вълнува във всяка нова статия, във всяка изява на големия публицист Крум Василев, чието творческо вдъхновение и гражданско вълнение не спират да пламтят и да завладяват читателите.

На дискусията по повод 30-те години от началото на прехода, организирана от Благоевото списание „Ново време” през ноември м.г., Крум Василев не изневери на себе си и се включи активно със свой кратък и категоричен отговор на въпроса накъде да върви БСП след изтеклите три десетилетия. Ветеранът отсече: „Наляво!” И добави, че одесняването на БСП, в която думичката „социализъм” се забравя, е самоубийствен път. Задачите на новия социализъм в ХХI век са трудни, но решими, необходими са изследвания и в това отношение сп. „Ново време" е незаменимо, подчерта Крум Василев - публицист и политик, който винаги е оставал верен на идеите си и на търсенето на истината.

Пожелаваме му здраве, несекваща енергия и вдъхновение в изпълнението на тази негова неизменна човешка, професионална и гражданска мисия!

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки