Начало
 
 

Избрани са новите членове на ръководните органи на СБЖ

31.10.2020 /22:07 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ избра на 31 октомври още 6 члена на Управителния съвет, 4 члена на Контролния съвет, и 2 члена на Комисията по етика.

Обявеното за 31 октомври от 10.00 ч. продължение на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ започна в 11.00 ч. същия ден съграсно Устава на СБЖ, при падащ кворум, защото в 10.00 ч. не се бе събрал необходимият кворум от делегати.

В 11.00 ч. бе установено, че в двете зали - на 1-ия и на 3-ия етаж - в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев” 4, свързани с видеоконферентна връзка, са се събрали общо 49 делегати на събранието - 24 делегати в залата на 1-ия етаж и 25 делегати в залата на 3-ия етаж.

Делегатите бяха разположени в съответствие със санитарните изисквания заради Covid-19 - по не повече от 30 души в едно помещение и с осигурено разстояние от 1,50 метра между делегатите. Всчики присъстващи бяха с маски.

След като се установи чрез подписите в присъствения списък и бе публично оповестено, че на събранието присъстват общо 49 делегати, стана възможно и започването на продължението на събранието. Според Устава на СБЖ, за да започне то при падащ кворум, е необходимо присъствието на една трета от всички делегати. Броят на всички делегати е 117. Явиха се 49, което е повече от една трета. Така продължението на събранието започна.

Целта на това продължение бе да се довърши избора на ръководни органи на СБЖ, започнал при провеждането на първата част на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ на 19 и 20 септември.

Тогава бе избран председател на УС на СБЖ - това е Снежана Тодорова. Бяха избрани също 8 от 14 те членове на Управителния съвет (заено с председателя те са 15) - Анна Заркова, Борислав Костурков, Велиана Христова, Георги Калагларски, Дияна Желязкова, Ивайло Диманов, Къдринка Къдринова, Павлета Давидова. Бе избран и председател на Контролния съвет - Венка Ризова. Бяха избрани и трима членове на Комисията по Етика - Иван Тодоров, Жени Монева, Мария Нецова.

Продължението на събранието на 31 октомври трябваше да избере още 6 члена на Управителния съвет, 4 члена на Контролния съвет, и 2 члена на Комисията по етика.

При обявяването на началото на продължението на събранието делегатът Цветан Томчев обави, че го напуска и че оттегля кандидатурата си за УС, тъй като според него не било обявено колко точно делегати присъстват и колко е общият брой на делегатите. На това твърдение останалите делегати спонтанно реагираха, че не е вярно и че тези данни са били обявени пред всички и обосновани с Устава на СБЖ: 49 присъстващи делегати от 117, което е повече от една трета и поради което съгласно Устава събранието може да започне.

След напускането на Томчев бе отбелязано, че в събранието остават да участват 48 делегати.

Бе избран нов председател на Комисията по избора на събраието, тъй като оглавявалият я по време на събранието на 19 и 20 септември Светослав Терзиев се оказа под карантина във връзка с Covid-19. За председател на Комисията по избора бе избрана Петя Пейчева.

Нататък събранието продължи с процедура по избора. Делегатите гласуваха с бюлетини, съдържащи имената на издигнатите на събранието на 19 и 20 септември кандидати.

Проведоха се общо 10 кръга гласувания в рамките на почти 10 часа, докато накрая бъдат излъчени всички избрани за членове на ръководните органи на СБЖ. За да бъде избран един кандидат, той се нуждае от 50% плюс 1 от гласовете на участващите в гласуването делегати.

За оставащите 6 места на членове на Управителния съвет бяха избрани Антоанета Титянова, Дарина Анастасова, Екатерина Кючукова, Емилия Мариянска, Лозан Такев, Марияна Бояджиева.

За членове на Контролния съвет бяха избрани Александър Бозаков, Величко Хинов, Георги Найденов, Светлана Милчева.

За членове на Комисията по етика бяха избрани доц. Костадин Нушев и Симеона Велева.

Така заедно с избраните членове на ръководните органи на събранието на 19 и 10 септември общият състав на тези органи е следният.

 

Председател на УС на СБЖ:

Снежана Тодорова.

 

Членове на УС на СБЖ:

Анна Заркова,

Антоанета Титянова,

Борислав Костурков,

Велиана Христова,

Георги Калагларски,

Дарина Анастасова,

Дияна Желязкова,

Екатерина Кючукова,

Емилия Мариянска,

Ивайло Диманов,

Къдринка Къдринова,

Лозан Такев,

Марияна Бояджиева,

Павлета Давидова.

 

Председател на Контролния съвет (КС) на СБЖ:

Венка Ризова

 

Членове на КС на СБЖ:

Александър Бозаков,

Величко Хинов,

Георги Найденов,

Светлана Милчева.

 

Комисия по етика на СБЖ (председателят на тази комисия се избира от самата нея на първото ѝ заседание):

Иван Тодоров,

Жени Монева,

Костадин Нушев,

Мария Нецова,

Симеона Велева.

 

Така приключи работата на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ.

Сподели в
 

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021/10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021/10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021/00:14

СБЖ потвърждава многократно изразяваната си позиция в защита на правата на журналистите и на журналистическия труд. Съюзът остава принципен и в неизменното си отстояване на етичните норми и високите професионални стандарти в журналистиката.

19.05.2021/12:11

Телевизионният журналист Благой Цицелков бе избран за член на УС на СБЖ

18.05.2021/17:33

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки