Начало
 
 

Апел срещу разправата с журналисти чрез съдебни дела

31.01.2021 /09:06 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Платформата MFRR ("Бърз отговор на медийната свобода"), наблюдаваща свободата на словото и медиите в страните от ЕС и в кандидатките за ЕС, настоява за механизъм, който да възпрепятства съдебно преследване на "неудобни" журналисти и медии.

На 22 януари 2021 г. Жан Шерител, главен изпълнителен директор на групата Chéritel, търговец на едро с плодове и зеленчуци във френския регион Бретан, оттегли иска си за клевета срещу разследващата журналистка на свободна практика Инес Леро, разказва публикация на сайта на Европейската федерация на журналистите.

Искът срещу Леро бе заради нейно разследване, публикувано в изданието Basta! на 26 март 2019 г. и хвърлящо светлина върху предполагаеми незаконни практики на компанията. Сегашният иск бе оттеглен по подобен начин, както и друг подобен, внесен пак срещу Леро от Кристиан Бусон, собственик на бизнес за селскостопански храни в Бретон. Бусон също се отказва да съди Леро няколко дни преди началото на процеса през януари 2020 г.

Платформата MFRR ("Бърз отговор на медийната свобода"), наблюдаваща свободата на словото и медиите в страните от ЕС и в кандидатките за ЕС, приветства отпадането на иска на г-н Шерител. Но същевременно посочва, че е налице трайна тенденция от сплашващи журналистите правни мерки срещу тях. Известните като SLAPP (Стратегически искове срещу обществено участие) посегателства целят да тласнат журналистите към автоцензура.

В цяла Европа, включително в страни като Франция, Италия, Германия, Албания, Малта, Полша, Хърватия и Унгария, видни бизнес лидери и политици продължават да заплашват журналисти, медийни работници и медии със съдебни искове за високи суми с цел да заглушат критичната и независима журналистика.

Редовнте обвинения са за клевета, нарушена неприкосновеност на личния живот и погазване на законите за защита на данните (въз основа на Общия регламент за защита на данните на ЕС, GDPR). Така публикации в обществен интерес твърде често са уязвими за SLAPP и други правни мерки, целящи да изцеждат правните и финансовите ресурси на журналисти и медии, както и да упражняват психологически натиск и изолират журналиста (особено ясно, ако е на свободна практика). Същевременно така се отправят сигнали и към други журналисти и медии - да не смеят да се занимават с разобличения, за да не ги сполети същото.

Както личи и при двата иска срещу Инес Леро, целта им не е фактите и твърденията да се проверяват в съда. Използва се възможността за потенциално разрушителни съдебни действия, съчетани с продължителни и интензивни досъдебни производства, изискващи специализирана правна подкрепа - всичко това допринася за среда, в която богатите и влиятелни ископодатели да задушат критичната и независима журналистика.

В Полша използването на правни заплахи като тези се увеличава, предизвиквайки нарастване на опитите за маргинализиране и сплашване на независимата журналистика, като същевременно се консолидиране държавното (или продържавно) господство. Една от водещите независими медии - "Газета Виборча", е изправена пред над 55 съдебни иска. А друга медия - OKO.press - от 2018 г. насам е била обект на множество неприятни дела, заведени от богати бизнесмени, компании и политици, включително съдия от Върховния съд, Полската национална фондация и Музея на Втората световна война в Гданск.

Както отбелязва Пьотр Пачевич, основател и главен редактор на OKO.press, правните заплахи са както реактивни, така и активни, като посланието е еднозначно: „Внимавайте, не можете да правите всичко, което искате“.

Съдебните действия не само заплашват подсъдимите, но подтикват и другите да избягват "опасни" теми или влиятелни участници, да се отказват от разследващата журналистика.

Този извод прави и Националният синдикат на журналистите (SNJ), застанал в подкрепа на Инес Леро и Basta !: „Отвъд правния резултат, целта на тези искови дела е да окачат дамоклов меч над нарочения редакционен екип - в съответно да ги  обезкуражи да се занимават с разследвания “.

Това влошава по-широката медийна среда, ограничава количеството информация, която е достъпна за обществеността, и осигурява покритие за процъфтяването на корупцията и злоупотребите с власт.

Малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция беше убита преди три години, но все още има 25 активни дела срещу нея в малтийските съдилища. Дори фондацията, създадена да продължи нейната работа, е изправена пред искове, основани на GDPR.

Медийният пейзаж в Малта отдавна е изкривен от заплахи като тези. Между 1 май и 26 юни 2020 г. американската адвокатска кантора Lambert Worldwide и британска адвокатска кантора "Аткинс Томсън" изпраща правни писма за искове доизданията Times of Malta, MaltaToday, Malta Independent, Lovin Malta и The Shift News заради техните публикации и журналистически разследвания за предполагаеми връзки между Тураб Мусаев (бизнесмен с азербайджански произход) и Йорген Фенех (основен обвиняем за убийството на Дафне Каруана Галиция).

Въздействието на правни заплахи от този вид в цяла Европа продължава да оказва неправомерно влияние върху свободата на печата. Това се подсилва от неизвестния мащаб на проблема, тъй като много журналисти, медийни работници и медии не могат да излязат публично и да разобличат заплахите, които са получили, защото се боят от по-тежки последици.

MFRR призовава всички журналисти и медийни работници да бъдат защитени срещу правни заплахи и да се изградят гаранции против злоупотребата с правни механизми, която да води към ограничаване на свободата на медиите. Необходими са общоевропейски законодателни и незаконодателни инициативи за въвеждане на процедурни гаранции и за подобряване на правната защита срещу действията на SLAPP, за подпомагане на журналисти и други хора, които могат да попаднат под такива удари.

Сподели в
 

„Време е да разберем как от 34-то стигнахме до 112-о място по свобода на словото, какво е значението на СЕМ и чия е собствеността на медиите,” подчерта във встъпителното си слово министърът на културата пред събралите се представители на журналистическата гилдия. Там бе и председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която напомни за инициативите на Съюза за законодателни промени в защита на правата на журналистите и на свободата на медиите.

15.06.2021/21:44

Книгата представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте ѝ гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия. Ще присъства и посланикът на Виетнам Н. Пр. Доан Туан Лин, както и още няколко чуждестранни посланици.

14.06.2021/15:13

Във връзка с отбелязването на 80-годишнината от началото на Великата отечествена война СБЖ организира от 14 до 18 юни 2021 г. от 16.00 ч. прожекции на най-добрите съветски филми с военна тематика. Те ще се провеждат в клуб „Журналист“ на СБЖ.

11.06.2021/07:09

Няма нищо по-приятно от това да разбереш, че твой колега се е проявил на литературното поприще с нова своя книга. Журналистката Мариана Кирова и нейният роман „Приключенията на една блондинка“ събраха почитатели пред шатрата на издателство „Атеа Букс“ на Пролетния панаир на книгата, където тя официално представи новата си творба.

05.06.2021/23:15

Така може да се каже за томчето на Георги Й. Георгиев „Търсени и неочаквани срещи“, което издаде „Пропелер“. Между кориците на книгата са събрани статии,очерци,интервюта на автора, посветени на патриотичната тема и армията, както и негови критики и спомени за известни български творци на словото и сцената.

28.05.2021/12:14

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки