Начало
 
 

Как журналистката Лидия Качо надви прикривал педофили властник в Мексико

12.02.2021 /19:48 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лидия Качо по време на публична проява в защита на правата на жените и децата в центъра на мексиканската столица

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

Неуморната разобличителна борба на мексиканската журналистка и правозащитничка Лидия Качо, задържана и изтезавана през декември 2005 г. заради разкрита от нея педофилска мрежа с участието на бизнесмени и властници, постигна важен пробив след 15-годишни усилия, съобщава агенция ЕФЕ от град Канкун, щата Кинтана Роо, Мексико.

На 10 февруари т. г. местен съд постанови бившият губернатор на щата Пуебла Марио Марин, управлявал от 2005 до 2011 г., да остане в затвора, докато трае делото срещу него по обвинение, че именно той е заповядал ареста и изтезаването на Лидия Качо. Марин бе арестуван на 3 февруари в курорта Акапулко, след като около две години се беше укривал от задействалото се срещу него през 2019 г. правосъдие. Със сегашното съдебно решение де факто стартира и процесът срещу ексгубернатора – над 15 години след разигралите се събития, за които е обвинен. За казуса разказва предлаганата публикация в сайта baricada.org.

Случаят с Лидия Качо се смята за един от най-показателните за безнаказаното насилие и сплашване, упражнявано срещу журналисти в Мексико – страната, в която тази професия е особено рискова и която бележи черния световен рекорд за най-много убити медийни работници извън зони на военни конфликти.

Дъщеря на франко-португалка и мексиканец, родената през 1963 г. в Мексико-сити, но живееща от 20 г. в град Канкун Лидия Качо съчетава журналистическата си работа и с активна правозащитна дейност. Още от съвсем млада отстоява правата на жените и децата – най-уязвимите към насилие и сексуална експлоатация. През 2020 г. тя заедно с други съратници основава Център за грижи за жената, който приютява и подпомага жени и деца, станали жертви на домашно и сексуално насилие. Уви, през 2012 г. се налага закриване на центъра поради липса на финансиране.

През 2003 г. Лидия Качо публикува серия свои репортажи и статии във вестник „Пор есто” („Затова”), разкривайки чрез конкретни факти и свидетелства на жертви съществуването в Канкун и в целия щат Кинтана Роо на широка педофилска мрежа за проституция и порнография, включваща влиятелни бизнесмени и политици. Неделима част от схемата е и корупцията, която позволява аферата да бъде потулвана, като полицията се „разсейва“. Още в онези вестникарски публикации се откроява името на хотелиера от Канкун с ливански корени Жан Сукар Кури, който обича да се хвали с редовен секс с петгодишни момиченца.

Събирайки разтърсващите истории на жертвите, Лидия Качо подготвя и излязлата си през 2004 г. книга „Демоните на Едем”. Благодарение на нейните разкрития Сукар Кури е арестуван в Аризона, САЩ, в средата на 2004 г. След дълго проточили се съдебни процедури, между които той успява да отправи и заплаха за убийство към Лидия Качо, в крайна сметка Сукар Кури е осъден през 2011 г. на 112 г. затвор за детска порнография, пране на пари и полицейско „покриване”.

В книгата си Лидия Качо посочва и други влиятелни фигури, замесени  престъпната мрежа. След тях е и още един ливано-мексиканец – Камел Насиф Борхе. Той обаче внася иск за клевета срещу нея в съда в Пуебла през юни 2005 г. И въз основа на този иск тогавашният местен губернатор Марио Марин, който е приятел с Камел Насиф Борхе и прикрива педофилската мрежа, на 16 декември 2005 г. изпраща агенти до дома на Лидия Качо в щата Кинтана Роо, за да я арестуват и насила да я откарат с кола до Пуебла.

При задържането ѝ не ѝ представят никакъв документ – просто я натикват в някаква кола като при бандитско отвличане. По време на пътуването, което продължава над 20 часа, агентите се гаврят с Качо, опипват я, заплашват я със сексуално насилие, упражняват над нея постоянен психологически тормоз, като не крият, че всичко това е заради книгата ѝ „Демоните на Едем”.

При пристигането в Пуебла журналистката е вкарана зад решетките, където остава над 30 часа, докато плати гаранция, равностойна на около 70 000 долара.

Тя не си мълчи, когато излиза на свобода, а разгласява на какви изтезания е била подложена, как се опитват да я смажат и сплашат. На 14 февруари 2006 г. изтича запис от телефонен разговор между бизнесмена Камел Насиф и губернатора Марио Марин, явно проведен още веднага след ареста на Качо. Разпечатката е публикувана във в. „Ла Хорнада”. Ето какво си казват двамата:

Насиф: „Какво стана, прекрасни мой губернаторе, шибан мой герое?”

Марин: „Не, ти си героят в този филм, татенце. Вчера дадох да се разбере на тази дърта коза. Казах ѝ, че тук, в Пуебла, законът се зачита”.

„Козата” Качо си има още известно време съдебни главоболия с оплакването на Насиф срещу нея за клевета, но в крайна сметка е оправдана. Тогава тя самата завежда дело за тормоза и изтезанията, които е изтърпяла при насилственото ѝ превозване до Пуебла, като изрично посочва и виновниците за преживяното от нея. През 2007 г. обаче Върховният съд заключава, че не са били погазени „в тежка форма” нейните индивидуални права – и оставя иска ѝ без последствия. Решението поражда силно възмущение в мексиканското общество, което вече добре познава борбата на Лидия и се възхищава на смелостта ѝ да се опълчва с разобличенията си срещу преплетените в отровно кълбо мафии.

Журналистката продължава с разследванията и публикациите си. Печели и широко международно признание, както и многобройни награди за журналистика и правозащитна дейност. Но „прекрасният губернатор” Марин и приятелят му Насиф дълго остават безнаказани и недосегаеми за правосъдието.

Чак през 2019 г. правителството на настоящия мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор поднася официални извинения на Лидия Качо за преживените от нея посегателства над човешките ѝ права и повдига обвинения срещу вече бившия губернатор на Пуебла, който междувременно се укрива. Обвинен е и Насиф, но той предвидливо вече се е изнесъл в Ливан, с който Мексико няма споразумение за екстрадиция.

В крайна сметка правосъдието все пак застига Марин – и той е арестуван на 3 февруари т. г. Това не просто е първата стъпка към последвалото започване на процес срещу него. Нещо повече – това е по начало първото съдебно дело, стартирало срещу държавен служител, макар и бивш, от толкова висок ранг заради негово посегателство над журналист. А трябва да се има предвид, че в Мексико 98% от престъпленията срещу журналисти остават безнаказани, както припомня Луис Кнап, местен координатор на британската правозащитна неправителствена организация Article 19 с фокус върху защитата и насърчаването на свободата на изразяване и свободата на информацията.

Самата Лидия Качо не присъства физически на старта на делото срещу Марин. Заради многобройните заплахи, които са ѝ отправяни, журналистката по начало прекарва дълги периоди в чужбина, често под специална охрана. Но тя не губи своята борбеност. Коментира в Туитър казуса с Марин така:  „Ексгубернаторът изглеждаше спокоен и сигурен, че съдията няма да посмее да разпореди оставането му в затвора. Казваше, че няма нужда от адвокати, че сам ще се защитава, но всъщност зад него стои отборът от адвокати, осигурен му от Камел Насиф. Продължаваме битката”.

Адвокатката на Качо – Арасели Андраде, също смята, че голямата битка тепърва предстои, защото процесът ще проточи поне две години и ще е труден: „Едно оставане в затвора за времето на делото още не е никакво правосъдие, а само началото на дълъг процес, който се очертава като свиреп”.

Сподели в
 

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021/22:27

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021/06:16

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021/09:05

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021/15:15

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021/19:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки