Начало
 
 

Антифашистко шествие припомни завета на Юлиус Фучик: "Хора, бдете!"

13.02.2021 /20:46 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

"Хора, бдете!", "Никога вече фашизъм!", "Фашизмът не е мнение, а престъпление!" - тези и други настоятелни предупреждения днес отново бяха скандирани из улиците на София по време на традиционното антифашистко шествие.

То е известно и като Анти-Луков марш, защото започва да се провежда през 2003 г. като протест срещу ултрадесните факелни възпоменания за фашисткия генерал Луков. Генералът, водач на фашисткия "Съюз на българските национални легиони" и апологет на Хитлер, е застрелян на 13 февруари 1943 г. от участничката в антифашистките бойни групи Виолета Якова, убита на 18 юни 1944 г. след залавянето ѝ от полицията .

След над десетилетие и половина (от 2003 г. насам) упорити антифашистки протести и остри реакции включително на международни организации, настояващи официалните български власти да прекратят публичното славене на фашиста Луков, едва миналата година за първи път Столична община най-после се засрами и забрани провеждането на Луков марш. Тази вечер, полицията се е намесила, за да възпре неразрешеното сборище, което въпреки всичко се е опитало отново да демонстрира в прослава на генерала фашист.

"Хора, бдете!" - това е заветът на големия чешки антифашист и журналист Юлиус Фучик, екзекутиран на 8 септември 1943 г. от нацистите. С тези думи завършва разтърсващата му книга, написана от него в затвора - "Репортаж, писан с примка на шията". В памет на Фучик 8 септември е обявен за Ден на международната журналистическа солидарност. Естественият дълг на всеки журналист, отговорен пред обществото, е винаги да го държи непримиримо срещу всякакви прояви на фашизъм.

Фашизмът не е химера от миналото - той се промъква във всеки процеп, във всяка пукнатина на демокрацията и хуманизма, във всеки опит за дискриминация по расов или етнически признак, във всяко озлобление срещу "различния", във всяко залитане към национализъм, расизъм, ксенофобия.

Днешното антифашистко шествие спря и пред Дирекция "Миграция" на МВР на бул. "Мария Луиза", за да изрази възмущение от необосновани депортации от България на хора, потърсили убежище у нас от войни и преследвания, застрашаващи живота им. Конкретно бе изразен протест срещу нашумелия случай с предаването на турски опозиционер на режима на Ердоган.

Лютият студ днес не спря стотици хора да се включат в антифашистката проява, която премина под надслова "Без нацисти по улиците ни!". Тази година липсваше традиционното международно участие на антифашисти от страни като Гърция и Германия заради сложностите с пътуванията покрай пандемията. Но все пак се чу достатъчно силно и ясно: Фашизмът не е мнение, а престъпление! Никога вече фашизъм! Хора, бдете!

Снимки: авторката
 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки