Начало
 
 

Напусна ни големият журналист от Враца Илия Борисов

19.02.2021 /17:19 | Автор : Тодор Коруев | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дълбок поклон пред паметта на Илия Борисов!

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

В памет на големия журналист Илия Борисов колегата Тодор Коруев написа в своя профил във Фейсбук следното:

Починал е бай Илия Борисов, няколко месеца не му стигнаха да стигне до 90-те. Няколко думи за него:
 
Илия Борисов е роден на 10 юли 1931 г. в ломското село Брусарци (сега град). Завършил е ломската гимназия “Найден Геров”. Известен врачански журналист, общественик, културен и читалищен деец.
 
Повече от 60 години журналистиката е негова съдба и участ – смисъл на живота му. Работил е в окръжния вестник “Отечествен зов”, бил е кореспондент на в. “Народна младеж” за Врачански окръг, и близо 30 години – кореспондент на “Работническо дело” и “Дума”.
 
Двадесет и пет години Илия Борисов е председател на Врачанското журналистическо дружество, дългогодишен член на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти. Отличаван е два пъти с наградата на СБЖ “Златно перо”.
 
В продължение на 15 години е председател на Клуба на дейците на културата във Враца. Носител е на Наградата на Враца за журналистика. Почетен гражданин на Враца от юни 2011 г.
 
Поклон пред човека, журналиста и приятеля! Аз ще си припомня какво написах по повод 80-годишнината му в моите "Животописи" в "Дума" на 13 юли 2011 г.:
 
КОРЕСПОНДЕНТЪТ
Тодор Коруев
 
Журналист, който поне за кратко не е бил кореспондент, да знаете, много е загубил. И за това причините са най-малко две.
 
Първата е, че кореспондентът се докосва до всичко в заобикалящия го свят – от икономиката до спорта, от политиката до бита, от местното самоуправление до културата и пр. и в някакъв смисъл е всестранна личност (ако е личност, естествено).
 
Втората е, че кореспондентът има повече свободно време, защото не е обременен с ръкописи и редакторска работа, и ако използва пълноценно това предимство, може да ври истински в котела на живия живот и от общуването с хора от различен калибър да оплодява непрекъснато творчеството си.
 
Илия Борисов, най-пълно покрива представата, може да река дори „идеала” за кореспондент на вестник, и това няма да са думи на юбилеен възторг, още повече, че бай Илия, както го наричаме, не е от тия, които не знаят цената на похвалата и укора.
 
Той носеше три десетилетия тежкия кръст на кореспондент на „Работническо дело”, опита и от меда и от жилото на партийния орган. Авторитетът си на журналист бай Илия градеше не заради това, че беше човекът на „Дело” във Враца и окръга, а с публикациите във вестника – информациите (това което наричаме помежду си дописки), кореспонденциите (някога имаше и такъв вестникарски жанр), интервютата, репортажите, очерците и пътеписите, в които, дори свързаните с официални събития, той не забравяше хората – неговите съграждани или съселяни.
 
Илия Борисов е човек от оная порода журналисти, които не биха могли да гледат съседите си в очите – ако украсяват, лустросват събитията и явленията, ако злоупотребяват с фактите, ако се доверяват на измислици, ако не търсят истината. Затова неговото журналистическо и публицистично творчество, ако се събере вкупом, би се превърнало в истинска, реална история на Врачанския край в последните петдесет години. Не случайно книгата за 80-годишния му юбилей е онасловена „Врачански летописи”.
 
Спецификата на кореспондентската професия не превърна Илия Борисов в журналист пенкилер. Трудно е едно перо да бъде вещо във всичко, но той успяваше да пише по всички теми компетентно – за атомната централа и „Химко”, за Ботевите празници, за селското стопанство и кметските проблеми, за образованието и културата…
 
Противоядието за това бяха неговият талант и задълбочеността, с която като изследовател подхожда към темата. А още повече, перото му е с писателска осанка. Белетристичната му дарба се прояви най-ярко в пътеписните очерци за Черепишкия манастир (където търси и дирите на Иван Вазов) , за Вратцата, за Рашов дол, за изчезналото селище Коритенград, за Ритлите, за Люти брод и др. Илия Борисов е от тия журналисти, за които казваме, че е роден за занаята. Той и до днес си остана истински, перото му не остава сухо.
 
Май не съм хванал пряка пътека към юбиляря, а съм се залутал по завоите със подробностите около нашия занаят и кореспонденството, вместо да се изправя срещу този светъл, прям, открит, благ, сговорчив, мъдър и трезвомислещ човек и да го прегърна братски от името на неговите колеги в „Работническо дело” и „Дума”, а преди това - от „Граничар”, „Народна младеж” и „Отечествен зов”, а и от името на цялата българска журналистическа колегия и да му благодаря за достойно извървения житейски път и огромното му публицистично и журналистическо творчество.
 
Никой не ме е упълномощавал да правя това, но знам, че за бай Илия няма да се намери човек, който да се противи на моето желание да го поздравя от всички.
 
Стане ли дума за Враца, първото, което ми щуква в акъла, е Илия Борисов. Той беше човекът на този северозападен край в управата на СБЖ - 25 години бе председател на дружеството на врачанските журналисти. Славата на някогашния знаменит Клуб на дейците на културата във града е неотделима от усилията на бай Илия, който 15 години ръководеше този клуб.
 
След „нежната революция”, както изопачено наричат „промяната”, той не загуби своя авторитет и влияние на журналист и общественик, макар че не изостави идеите си, както направиха дори някои партийни велможи. Може би, защото е човек на принципите и винаги е мислел и действал за доброто на своя град и родния си край. И го познава повече от историците и музейните работници. Чувал съм похвални думи за бай Илия от всички кметове, те не бяха от един цвят, от дядо Калиник, от местни общественици, развяващи различни партийни знамена, от врачанските журналисти, от приятелите му, а той е богат на приятелства и почитателите на неговото творчество също са много. А това е богатство, което не се придобива току така.

Свързани:
   Ветеранът на врачанската журналистика Илия Борисов става на 89. Честито!

Дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед", както и на редица врачански издания, той и до днес спазва девиза си "Нито ден без ред".
Дата: 10.07.2020

Кой е сред българските журналисти Илия Борисов?

На 10 юли 2016 г. дългогодишният кореспондент на в. "Работническо дело" и в. "Дума" Илия Борисов навършва 85 години. В предговор към книгата му "Врачански летописи", която излезе от печат през 2011 г., съм писал:
Дата: 10.07.2016

Бай Илия Борисов - да старееш като добрите хора...

Открит, трудолюбив, упорит, честен и добър човек. Това са част от думите, които обрисуват Илия Борисов, според многобройните приятели, които журналистът събра в понеделник във Враца за 80-годишния си юбилей.
Дата: 13.07.2011

Негово величество кореспондентът: Илия Борисов

Журналист, който поне за кратко не е бил кореспондент, да знаете, много е загубил. И за това причините са най-малко две.
Дата: 13.07.2011


 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки