Начало
 
 

"Традиция, вплетена в българския трицвет"

24.02.2021 /17:42 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гостите си тръгнаха с уникални мартеници

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

Проявата е организирана съвместно с Ивайло Диманов и наследниците на големия български писател Николай Хайтов – неговата дъщеря писателката и журналистка Елена Хайтова и внучката му художничката Елица Гигова, които всъщност бяха домакини на събитието. За това съобщи в началото на срещата председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

Да се докоснат до красотата на тази древна българска традиция гостуваха посланичките на Алжир Н. Пр.Латифа Беназза и на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, както и представители на Центъра за българо-азиатско-африканско култура и културно сътрудничество от Мароко.   
Художничката  Елица Гигова представи своята изложба от изработени от нея уникални мартеници, обединени в словата: "Бяло и червено - поздрав от дедите", а писателката Елена Хайтова ни вплете в българския трицвет на родната ни традиция.

„България е малка, но в нея се оглаждат небесата, защото тя прилича на едно красиво езеро, прилича на поток, изпълнен с чистота – така започна своя разказ Елена Хайтова. - В тази страна живееше и продължава да живее един голям българин, който го няма вече на този свят,но, казвам, че живее, защото тези творци, които са създали стойностни творби остават да живеят във вечността.Сътвореното от големия българин и творец Николай Хайтов, наброява 5,5 милионен тираж и е известно в цял свят. Преведен е в 22 страни на 26 езика. За последния превод, който е на фламандски, критиката казва,че няма значение колко е голяма една държава, а е важно колко голяма е нейната литература и колко големи имена има в тази литература.“ Елена Хайтова подчерта,че Николай Хайтов е обичан от стойностните хора по света. Но защото той е обичан? Може би защото е от онези големи писатели, които в творчеството си не са пропуснали да споменат за мъките и тегобите на своята родина. И за нейните традиции и корени. Дъщерята на големия творец припомни,че той е казвал за своето родно селце, че е много малко,но той не можеше без него. Съветвал съселяните си да не продават къщите си,защото един ден в тях ще се върнат децата и внуците им. Тя разказа,че баща й винаги се е дивил и прекланял пред българските традиции, пред българското духовно наследство,свързано с тях. Какъвто е и 1март. Ден, в който всеки българин ще се накичи с красивата българска мартеница. „Ние сме може би единствената страна, в която тази традиция се спазва“ – каза Елена Хайтова. Тя развълнувано си припомни, как с баща й изпратили на преводачката на неговите творби в Япония мартеници и понеже не знаела как се носят, ги закачила на вратата и всеки, който влизал в дома й се чудел какво е това.Преводачката обяснявала, че това е българска традиция, която означава здраве и живот и връзка с нашето минало.

А щом сме свързани с миналото, ние вървим твърдо в бъдещето, е убедена дъщерята на автора на „Диви разкази“,“Мъжки времена“,“Дърво без корен“. За когото не би звучало пресилено ако кажа,че неговите творби са нашата библия,даваща ни сили да оцелеем през всичките ветрища и бури днес, съхранявайки българщината.

И понеже няма нищо по-здраво и истинско от корена, доказателство за това е внучката на големия български магьосник на словото – Елица Гигова, която е дарена от Съдбата да твори изкуство. Та тази майсторица на красивото е изработила красивите символи, вграждайки в тях мислите на дядо си – Николай Хайтов, вграждайки своето сърце, с които всеки един от нас с голяма любов и надежда закичва близките си, дома си и себе си за здраве и късмет. От нейните мартеници, които е изработила специално за срещата в СБЖ, лъхаше на любов,топлота и преклонение пред нашите си обичаи, помогнали ни да се съхраним през вековете на изпитания. Символите, които талантливата художничка е вплела в мартениците ни разказват за българските природни красоти, българското слънце, българските планини, незабравимите легенди и предания и най-вече за нашата вяра в доброто и в красивото. Елица Гигова разказа пред гостите как се е родила тази красива българска традиция, как сестрата на родоначалника на българската държава хан Аспарух - Хуба го проводила в дългия и пълен с неизвестност път в диренето на земя, на която да уседне прабългарското племе. За белия вълнен конец,който тя привързала на врата на сокола на хана, заръчвайки брат й щом стигне земята, да върне обратно с вест, че всичко вече е наред. И как птицата се върнала, но конецът бил обагрен с кръв,защото при водени битки птицата била ранена, но все пак вестта била радостна, че племето е намерило своята земя. Така се ражда традицията за бяло-червената мартеница. И днес на този ден всички българи, пръснати по света, връзват на ръцете си мартеници с надеждата,че по този начин продължават да са свързани с родината. Художничката рецитира развълнувано стихотворение на своя баща – поета Николай Гигов, посветено на Баба Марта.

Идеята за вълнуващата среща в клуб „Журналист“ е на журналистическото дружество в град Пловдив и неговия председател Георги Найденов.

 

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

"Нека бдим за свободата на словото, без която няма граждани, а само поданици!", настояват учени и експерти от Българската академична асоциация по комуникация (БААК)в свой апел в защита на дисциплинарно уволнения от УНСС заради изразено критично мнение доц. Мартин Осиковски. Публикуваме апела.

25.04.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки