Начало
 
 

8 март е ден на борба за равноправие на жените и за социални права

08.03.2021 /08:08 | Автор : Снежана Тодорова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съюзът на българските журналисти като синдикално-творческа организация, обединяваща и много жени журналистки, следва тази траектория редом до Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите.

Днес е 8 март - Международният ден на жената. Ден за защита на правата на жените. Ден на социална борба. Ден, родил се в решимостта на американските работнички, излезли да демонстрират против лошите условия на труд и ниското заплащане на 8 март 1857 г. Върху тях се стоварват арести и гонения, но въпреки всичко по-късно те създават и първия синдикат, отстояващ женските трудови права.

След над век и половина неспирни, всеотдайни, разраснали се из цял свят борби оттогава насам са извоювани много по-достойни нива на равноправие мeжду половете. Но въпреки всичко все още живеем в дискриминационна и в много отношения уязвяваща жените система. Има още много за какво да се борим. Включително и при упражняването на журналистически труд.

Професията ни е силно феминизирана, особено в български условия. Изглежда така, сякаш „всички врати са отворени” за жените в нашата гилдия. Но това е болезнена илюзия.

За да „пробие” една жена или за да не бъде уволнена при все по-масовите съкращения в медийния сектор, тя трябва да е няколко степени по-добра от всеки конкуриращ я мъж. За да се утвърди в професионален план, се налага да жертва много от личния си живот. Майчинството и отглеждането на деца се оказва рискован лукс за журналистките, защото работодатели особено в частни медии допускат те лесно да бъдат изместени от други медийни служител(к)и, по-млади и без „отежнения”.

Съчетаването на семейство с тази професия се оказва все по-голямо изпитание за жените, особено в сегашните широко прилагани условия на дистанционен труд. Журналистите в дигиталните издания трябва да се „доказват”, като са на разположение за онлайн задачи практически нон-стоп, без лимит в работния ден или работната седмица.

Много експерти вече алармират за повишена експлоатация на журналистите в тези условия, като проблемът рефлектира особено тежко върху жените.

Сексисткият подход спрямо женския журналистически труд също не се е дянал никъде и направо боде очите, особено в телевизиите. Ако водещата не е с перфектен, младеещ външен вид, тя просто не е допускана до екран - и няма никакво значение нейният професионален и интелектуален капацитет.

Същевременно всяка „по-серт” проява от жена журналистка неизменно отприщва и словесна агресия към нея - отново с неизменен секс-контекст - в социални мрежи и медийни платформи. Систематичен тормоз с такива характеристити, плюс открити заплахи, се изсипват и върху много разследващи журналистки.

И всичко това е само бегъл преглед на проблемите, които тежат на жените в нашата професия. Естествен дълг на жените журналистки е не само да се мобилизират в защита на своите права, но и да отстояват в работата си изобщо женските права във всички професионални и социални сфери - защото само така може да напредва едно истински демократично и хуманно общество.

Ето защо по цял свят 8 март е ден именно за такава мобилизация и борба. Съюзът на българските журналисти като синдикално-творческа организация, обединяваща и много жени журналистки, твърдо крачи в тези световни редици, редом до Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите.

Онова, което празнуваме днес, е решимостта ни да продължим по тази социалноотговорна траектория и занапред.

 

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

Сподели в
 

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021/16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021/09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021/19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021/15:48

Крайно негативен сигнал към обществото е подаден с дисциплинарното уволнение на преподавателя в Катедра „Медии и обществени комуникации” на УНСС заради изразена позиция относно посещение на премиера Бойко Борисов в този университет в навечерието на парламентарните избори.

23.04.2021/10:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки