Начало
 
 

Кой е Джоузеф Пулицър - емигрантът, станал медийна легенда в САЩ?

11.04.2021 /12:17 | Източник: chr.bg/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джоузеф Пулицър (1847-1911 г.)

Наградата "Пулицър" продължава да се смята за една от най-важните и значими в журналистиката. Назована е на родения на 10 април 1847 г. американски издател Джоузеф Пулицър.

Роден е в Австро-Унгария, в семейството на унгарски евреин и австрийка. Получава добро образование. Мечтае за военна кариера, но заради лошо зрение не го взимат в австрийската армия. Затова пък успява да се запише като доброволец, за да участва в гражданската война в САЩ, където пристига едва 17-годишен през 1864 г. След войната остава в Новия свят и започва да търси всякаква работа, разказва в обширна публикация сайтът chr.bg.

Започва от Westcliche Post    

Първо работи като кастратор на добитък, след това носи багаж на гарата, има стаж като сервитьор и още какво ли не.Подвизава се в Ню Йорк, в Ню Бедфорд, Масачузетс, докато попада в Сейнт Луис, Мисури, където има многобройна немскоезична емиграция. Там става редовен посетител на градската библиотека, самообучава се в английски и право.

Историята разказва, че големият шанс дошъл именно в библиотеката и по-точно в стаята за шах, където Пулицър обичал да гледа играчите и техните ходове. Случвало се и да критикува разпалено някои от тях, често на немски, като си мислел, че не го разбират. Но уцелил двама играчи, които работели като редактори на немското издание Westcliche Post – създадено изцяло за немскоезичната емиграция. След кратък разговор шахматният критик получил работа в редакцията.

Около 4 години по-късно – през 1872 г., ще открием Пулицър в редакцията, където е успял да се наложи като водеща фигура. Предлагат му дори да закупи акции от вестника, който в това време не само не се справял особено добре, но и вече плавал към дъното.

Придобива Post-Dispatch    

През 1878 г. Джоузеф вече е собственик на изданието Post-Dispatch в Сейнт Луис, а след това започва да променя журналистическата сцена завинаги. Нововъвдението му е в провеждането на постоянни вестникарски кампании и журналистически разседвания, поднасяни с предизвикателни заглавия. Това приковава вниманието на читателите и носи добри приходи на издателия.

Горе-долу по същото време се жени за Кейт Дейвис от Вашингтон, покрай която той става и протестант. Пулицър е приет в социалния елит, а благодарение на добрата му визия и възпитание вратите пред него не само се отварят, но и домакините са готови да се борят за неговото внимание.

Желанието на Пулицър да доставя най-доброто на своята аудитория, да бъде перфектен и да не дава никакво място за критика – всичко това идва с една доста свирепа цена. И без това слабото му зрение с годините започва съвсем да отслабва. Лекарите го съветват да замине за Европа на лечение.

Пристъпва към революцията на единака  

Вместо да се качи на кораба, журналистът започнал да се разхожда в Ню Йорк и по улиците среща Джей Гулд – финансист с отчаяна нужда от богати клиенти. По това време Пулицър е заможен, но дори не подозира, че ще му предложат да закупи едно от престижните издания – The New York World. То е във финансова криза и за спасяването му са нужни решителни действия.

Джей обръща колата и дава възможност на издателя да направи така наречената революция на единака. За да успее да се предпази от плагиатство, новият собственик създава редакторска полица за употреба, предоставяне на материали и други малки подробности, като това се превръща в основен закон в новата му придобивка.

С това издание, закупено през 1883 г., Пулицър продължава да скандализира света. Отново настъпва срещу грешни публични и частни практики, пълни колонките на вестника със съдържание, което Ню Йорк още не е виждал, и всеки следващ брой се продава като топъл хляб - мнозина чакат пред вестникарските будки, за да видят какво ново разкритие е подготвил този унгарски евреин.

През 1917 г. е дадена първата награда    

За една година всички абонаменти се повишават няколко пъти и скоро изданието може да се смята за вторият най-важен атрибут на града след френската Статуя на свободата - за чието установяване, впрочем, тъкмо Пулицър и The New York World имат ключова роля. В следващото десетилетие общият брой абонаменти за The New York World вече е над 600 000.

Когато сте на върха, не всички са особено доволни от вашите успехи. Знаем легендата, че банка и муха се убиват с вестник, но какво се случва, когато изданията влязат във война? Отговорът не закъснява и скоро авторът на The Sun – Чарлз Андерсън Дана, започва атака срещу своя колега. Нарича го евреинът, който отрича своята раса и религия, и провокира отлив на част от аудиторията от еврейската общност.

Пулицър е на 43 години, когато през 1890 г. напуска редакторския екип. Вече е напълно сляп, страда от тежка депресия и други болести, изключително чувствителен е към шум, заради което се налага да живее в звуконепроницаеми бункери. Лекува се в най-добрите клиники на света, но нищо не помага. Умира на 29 октомври 1911 г. на борда на любимата си яхта "Свобода" в пристанището Чарлстон, Южна Каролина.

Според завещанието му, изготвено още през 1904 г., Пулицър оставя 2 милиона долара на Колумбийския университет. Три четвърти от парите е разпоредено да отидат за откриване на школа по журналистика, а с останалоното се учредяват журналистически награди.

През 1917 г. са дадени първите награди, носещи името на издателя. Те са общо 25 на брой, всяка по 10 000 долара, като за най-престижна се смята наградата "За служене на обществото".

Свързани:  И вестник от Аляска взе „Пулицър”

Всекидневникът от американския щат Аляска „Енкъридж дейли нюз” и информационният сайт “ПроПублика” взеха наградата за журналистика в категорията в полза на обществото за съвместното си разследване върху практически ненаказуеми сексуални престъпления, извършвани сред коренните жители на отдалечената територия, където липсва всякакво полицейско присъствие, предаде Ройтерс.
Дата: 06.05.2020
 

 

Сподели в
 

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

Френски войници ликвидираха в Мали джихадиста, за който се предполага, че е отговорен за отвличането и убийството на двама френски журналисти през 2013 г.

13.06.2021/12:27

До 24 юни 2021 г. се провежда документалната изложба „Робувам само на свободата!...“, посветена на 110 години от рождението на бележития поет, писател, преводач, драматург, журналист и дипломат Стефан Гечев (1911 – 2000).

12.06.2021/12:25

Сайтовете на Белия дом, британското правителство, големи медии като телевизия Си Ен Ен и в. "Ню Йорк таймс", социалната платформа Редит (Reddit) и разплащателната система ПейПал (PayPal) бяха временно недостъпни на 8 юни заради проблем на американския доставчик на облачни услуги Фастли (Fastly).

09.06.2021/10:00

Повече от 3 десетилетия Михаил Петков е художник в Българската национална телевизия, автор е на емблематични графични изображения на телевизионни предавания като "По света и у нас", "Панорама", "Спортен екран".

08.06.2021/12:00

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки