Начало
 
 

Празник на Балканското изкуство тръгва в Москва

13.04.2021 /14:54 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Докато в главите на някои, или пък в пропагандната машина, се търкалят всякакви размисли и страсти за шпионски скандали, въоръжение и прочие дрънканици на руско оръжие и празнодумие, то на 14 април в Московския Дом на националностите ще бъде открито шестото издание на вече превърналия се в традиция Международен фестивал ART Balkan 2021.

Организатори на събитието са Московският дом на националностите, Македонският културен център в Москва, Международната секция "Групата на художниците „СОЛО“ при Професионалния съюз на художниците на Русия, Сръбско-руското дружество за приятелство в град Шид (Сърбия), Общественото сдружение "Славянски свят" в България.

Според организаторите основната цел на проекта ART Balkan 2021 е да бъде разкрито пред руските зрители богатството на културите на народите на Балканския полуостров и да се популяризира руското изкуство в балканските страни. В програмата на фестивала са предвидени много срещи, разговори и демонстриране на богатството на Балканското изкуство.

Сред очакваните лектори е известната преводачка и популяризаторка на славянската литература в Русия кураторът Олга Панкина. Тя ще сподели свои размисли за проекта "Четете Македония!", както и последните вести около новите творби на македонски известни писатели, преведени на руски език,сред които са Гане Тодоровски и неговият поетичен сборник "Македонски монолог", Тоде Блаже Ристовски и сатиричния му сборник "Не съм виновен за нищо", романът на Влада Урошевич "Маджун", Миряна Тренчев и стиховете й „Пътят към Итака“, Влада Урошевич "Търси гарвана ...", Москва, 2020, Драгица Найчевская "Друга майка", Москва, 2021.

В откритите изложби художници представят творби от различни години, създадени по време на организирани балкански пленери. В тях участват художници от Македония, Сърбия, Румъния, Израел, Великобритания.

Сред участниците е и Светлана Еланцева - Sauzon, художник и ръководител на международната група "ArtInternational". От руска страна участници в пленерите на Балканите са били Алексей Шеболдаев, Федор Сухинин, преподавател в катедрата по живопис и рисунка на Руския държавен университет. А. Н. Косигина (Технологии. Дизайн. Изкуство), Амирхан Магомедов, заслужил артист на Република Дагестан, директор на изложбената зала на Съюза на художниците на Дагестан, председателят на Международната секция „Група художници „СОЛО“ на Професионалния съюз на художниците Светлана Соло (Орлова), Гаяне Доброволска, член на Международния фонд за изкуство на Творческата асоциация на жените художници "Ирида", Анна Владимирова-Лаврова, член на Творческия съюз на художниците на Русия, творческа асоциация на жени-художници "Ирида".

Особено място по време на ART Balkan 2021 ще бъде отделено и на една годишнина - 125 години от рождението на най-известния сръбски художник Сава Шуманович. Художникът, който е роден в град Шид, е бил известен приживе не само в Сърбия, но и в цяла Европа. В експозицията ще бъдат представени копия от творби, дарени наРусия от музея на Сава Шуманович в град Шид (Сърбия).

И тъй като на всички е известно, че  Балканите се отличават със своята особена музикална красота, то гостите на фестивала ще имат късмет да се радват на изпълненията на двете известни етно групи „Дара Яра”, „Жуте Крушке”. Заедно с певицата, етномузиколог и ръководител на проекта „Дара Яра“ Дара (Даря Рибакова) и члена на сръбския ансамбъл за традиционна музика Жуте Крушке гостите ще се потопят в темперамента и красотата  в балканските мелодии.

По повод започващият празник на Балканското изкуство в Москва, ето какво сподели за сайта на СБЖ единият от неговите организатори - известната художничка Светлана Соло-Орлова:

БЪЛГАРИЯ ЗАЕМА ЗНАЧИТЕЛНО МЯСТО В СЪРЦЕТО МИ

Света, какво място заема България във вашата работа, като един от най-изявените художници в Русия?

Около 35 пъти съм пътувала и посещавала България. И всички те бяха свързани с различни творчески проекти. Била съм в много градове във вашата страна, разбирам езика и го говоря малко, но за съжаление напоследък почти няма практика.Научих се и да играя хоро, харесвам балканската кухня и традиции. Но за да отговоря накратко на въпроса ви, бих казала, че България заема значително място в сърцето ми.

На шестото издание на фестивала „Арт-Балкан“ какво ще покажете на публиката?

Нашият фестивал ART Balkan 2021 тази година, точно по сценарий, ще започне с изпълнението на българската народна песен „Изгряла е Зора“ в изпълнение на ансамбъл „Дара Яра“. Това вероятно не е случайно. От картините си този път ще представя „Балкански натюрморт“. Много обичам да рисувам национални натюрморти. Натюрмортът с привидно обикновените си предмети разкрива чертите и разликите, например, на сръбските традиции от българските.

Сподели в
 

С наближаването на 80-годишнината от вероломното нападение на фашистка Германия над Съветския съюз и започването на най-кървавата война през ХХ в. Великата отечествена, все по-често се сещаме за думите: „Никой не е забравен, нищо не е забравено...“ Те като че ли най-подхождат на стартиралата на 14 юни в клуб“Журналист“ в СБЖ Седмицата на руското военно кино.

15.06.2021/12:16

Рожденият ден на покойния Светлин Русев събра снощи в една от залите на Галерия „Дарение на Светлин Русев“ негови ученици, роднини, близки, приятели и почитатели от Плевен.

15.06.2021/11:51

Автори до 35-годишна възраст могат да участват в националния конкурс за сценарий на късометражен филм и филмов проект на Българското кино общество.

15.06.2021/11:49

Каменна композиция от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от Русев, е последната и недовършена творба на световноизвестния художник

14.06.2021/11:54

В Галерията за класическа фотография в Москва беше открита изложбата „Фото Топ“ на авангардната съвременна руска фотография. Ескпозицията е обединила работите на над петдесет фотографи от няколко поколения.

13.06.2021/17:21

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки