Начало
 
 

На 19 и 20 април - уебинар на ЕФЖ за противодействие на политическата намеса в медиите

15.04.2021 /20:43 | Автор : Ивета Балевска | Източник: ЕФЖ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

В писмо до членуващия в Европейската федерация на журналистите СБЖ се  съобщават подробности за проекта, неговите  основни цели и дейности. Уебинарът ще се проведе на 19 април от 11:00 до 13:00 ч. и на 20 април - от 13:00 до 16:30 часа.

Желаещите да участват в събитието могат да се регистринат, както следва:  

- за 19 април на https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIufuChqTMqG9HSEZze5wmBXjD_4ScjwwfA

- за 20 април на https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZcofu6tqDkiE9Aupdk81zqO4jNUIA6b6aPe

„Последиците от политическата намеса в медиите са сериозни. Това води до поляризация на нашите общества, до широко разпространение на дезинформация или т.нар. фалшиви новини. Нашето гражданско пространство все повече се стеснява от политически манипулации”, пише още в писмото на ЕФЖ..

Манипулирани ли са медиите от политиците и обратно? Как можем да осигурим медийна независимост и да си върнем доверието в медиите? По какви начини и форми може да се постигне това? Кои са най-добрите и успешни практики?

Това са само част от въпросите, които ще бъдат дискутирани по време на панелите през двата дни на уебинара, съобщават организаторите от ЕФЖ.

„Журналистите, медийните организации и техните представители трябва да направят повече и да увеличат капацитета си за укрепване на независимите медии,” се казва в писмото от ЕФЖ. Досега за участие са се регистрирали представители на журналистически организации и на отделни медии от Австрия, Беларус, Естония, Италия, Унгария, Северна Македония, Испания, Турция, Украйна, Обединеното кралство.

„Бенефициенти по този важен проект ще бъдат всички членове на различни журналистически общности в Европа, членове на  ЕФЖ - над 320 000 журналисти от 72 държави, четем още в писмото-покана за присъединяване към онлайн събитието.

Организаторите подчертават, че събитието ще бъде от полза и за широката общественост във всяка от страните, тъй като „гражданите ще имат възможността да се -информират от различни независими медии.”

Основните цели на проекта са насърчаване на гражданската свобода, свободата на медиите и независимостта им в европейските страни.

Специален акцент ще бъде поставен и върху намаляването на политизацията на медиите. За целта е необходимо да се обменят добри практики в кампанията за противодействие на политическата намеса в медиите, да се повишава осведомеността за опасността от политическа намеса и въздействието на (авто) цензурата.

Целта е също така да се подобри качеството и журналистическата етика, особено по отношение на  популима, да се повиши  информираността за  негативното въздействие на политическата намеса върху медиите и организирането на кампания за независимост на медиите чрез издействане на благоприятни медийни политики.

Основните дейности по проекта са следните:  

Организиране на европейска работна среща за  провеждането на кампания за независимост на медиите и противодействие на политическата намеса;

Организирането на кампания за повишаване информираността на обществеността по темата;

Препоръки и примери за най-добри практики в кампанията за свобода на медиите.

В края на писмото на ЕФЖ организаторите на убенира подчертават, че събитието се провежда, за да се  намалят потенциалните вреди за независимостта на медиите, причинена от различен политически натиск.

„Провеждането на такива онлайн семинари ще даде възможност за сподаляне опита на различни  ангажирани с този въпрос организации и политици, защитаващи медийната свобода, и ще помогжнат за намирането на общи начини и механизми за противодействие на политическата намеса в медиите в Европа.”

За  повече инхформация е даден следният и-мейл контакт: laura@europeanjournalists.org

Сподели в
 

„Време е да разберем как от 34-то стигнахме до 112-о място по свобода на словото, какво е значението на СЕМ и чия е собствеността на медиите,” подчерта във встъпителното си слово министърът на културата пред събралите се представители на журналистическата гилдия. Там бе и председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която напомни за инициативите на Съюза за законодателни промени в защита на правата на журналистите и на свободата на медиите.

15.06.2021/21:44

Книгата представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте ѝ гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия. Ще присъства и посланикът на Виетнам Н. Пр. Доан Туан Лин, както и още няколко чуждестранни посланици.

14.06.2021/15:13

Във връзка с отбелязването на 80-годишнината от началото на Великата отечествена война СБЖ организира от 14 до 18 юни 2021 г. от 16.00 ч. прожекции на най-добрите съветски филми с военна тематика. Те ще се провеждат в клуб „Журналист“ на СБЖ.

11.06.2021/07:09

Няма нищо по-приятно от това да разбереш, че твой колега се е проявил на литературното поприще с нова своя книга. Журналистката Мариана Кирова и нейният роман „Приключенията на една блондинка“ събраха почитатели пред шатрата на издателство „Атеа Букс“ на Пролетния панаир на книгата, където тя официално представи новата си творба.

05.06.2021/23:15

Така може да се каже за томчето на Георги Й. Георгиев „Търсени и неочаквани срещи“, което издаде „Пропелер“. Между кориците на книгата са събрани статии,очерци,интервюта на автора, посветени на патриотичната тема и армията, както и негови критики и спомени за известни български творци на словото и сцената.

28.05.2021/12:14

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки