Хонгконгският медиен магнат Джими Лай получи 2 присъди

17.04.2021 /15:25 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джими Лай

Наред с хонгконгския медиен магнат бяха осъдени още 8 продемократични активисти. Присъдите на Джими Лай са заради ролята му в организирането през 2019 г. на 2 големи опозиционни прояви.

Едната присъда е 12 години затвор, а другата 8 години затвор. Двете присъди отчасти се излежават по едно и също време.

73-годишният магнат, който е и собственик на продемократичния таблойд "Епъл дей" и шеф на медийната империя Некст диджитал, обаче от началото на януари е във временния арест заради нарушения на драстичния закон за националната сигурност, наложен на Хонконг от Пекин миналата година.

Лай от дълго време се готвеше да излежава присъда в затвора. През юни миналата година той заяви пред Франс прес, че е готов за това изпитание. "Ако се случи да вляза в затвора, ще имам повод да изчета книгите, които не съм чел", каза тогава той.

Лай е един от най-мразените от Пекин хонгконци. А за известен брой от съгражданите си той е нетипичен герой - единственият медиен магнат, който дръзва да критикува Пекин.

В Китай, медийте, които са под контрола на властта, го определят като предател и го обвиняват, че е подпалил огромното продемократично движение и че е лидер на "банда на четиримата" - група, която заговорничела със западни страни за отслабването на континентален Китай.

Лай е роден китайската провинция Гауандун в богато семейство, което губи всичко с идването на комунистите на власт през 1949 г. На 12 години пристига като незаконен имигрант в Хонконг. След години на работник в шивашки ателиета, той основава огромната модна империя Джордано.

През 1989 г. когато е кървавата репресия на площад "Тянанмън" в Пекин, Лай решава да поеме по друг път. Той създава първо издание, пише хроники, в които критикува китайските лидери. Тогава китайските лидери нареждат затваряне на магазините на модната му марка на китайска територия. След което той решава да ги продаде и да инвестира в медийна група.

През годините той е обект на редица обвинения. Миналата година например той беше оневинен за опит за сплашване на журналист, работил в конкурентен вестник в Хонконг през 2017 г., като се твърдеше, че инцидентът е станал на бдение в памет на жертвите на "Тянанмън". Когато Лай се присъединява към продемократичното движение преди 2 години и участва дори лично в някои протести, се стига до нови обвинения и до сегашните 2 присъди.

Но обвиненията, които са му повдигнати по силата на закона за националната сигурност, освен тези 2 присъди, могат да му костват доживотен затвор, ако вината му бъде призната. По тях той е обвинен в съглашателство с чужди сили, за да накара чужди страни да приемат санкции срещу Китай. На обвинените според закона за националната сигурност им се отказва и пускане на свобода под гаранция и се предвижда за всички доживотно наказание. 

Свързани:   В „съглашателство с чужди сили” обвиняват хонконгския магнат Джими Лай

Хонконгският активист и медиен магнат Джими Лай бе обвинен по закона за националната сигурност по подозрение в съглашателство с чужди сили и застрашаване на националната сигурност, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс.
Дата: 13.12.2020


 

Сподели в
 

Столичната галерия „Синтезис“ продължава с традицията си да показва стари и слабо познати майстори на фотографията от края на XIX и началото на ХХ век.

14.06.2021/15:25

Двойно по-малко пари от държавния бюджет за предизборна агитация ще получат участниците в изборите на 11 юли.

13.06.2021/15:07

Водещата на Новините на NOVA Ани Салич получи отличие в категория „Медии” на тазгодишните награди на списание и клуб „Business lady”.

12.06.2021/16:55

Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под надслов „Да върнем БНТ на обществото!". Исканията им са за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на Съвета за електронни медии.

11.06.2021/18:02

Албания се съгласи да подпише декларация на ООН от 86 точки за защита на журналистите, преследване на висши служители за корупция и създаване на многостранен подход за борба с корумпираните практики.

08.06.2021/15:25

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки