Начало
 
 

Фейсбук ще плати 5 млн. долара хонорари на журналисти

01.05.2021 /12:27 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Компанията Фейсбук обяви, че ще отдели 5 млн. долара, за да плаща на журналисти под формата на многогодишни сделки в рамките на новата си платформа за публикации.

Целта е да се помогне на независими автори да привличат аудитория и да изкарват пари чрез социалната мрежа, предаде Ройтерс.

Решението е част от отговора на Фейсбук на т. нар. имейл бюлетини (email newsletters), начело с платформи като "Събстак" (Substack). Фокусът ще бъде върху репортери, които "често пъти са единственият глас, отразяващ дадена общност", заяви компанията.

Платформата за публикации, която Фейсбук представи миналия месец, ще бъде интегрирана с Facebook Pages и ще включва инструмент за самопубликуване, чрез който журналисти ще могат да изпращат свои бюлетини или да създадат свой уебсайт.

В САЩ независими журналисти могат да кандидатстват в платформата от 30 април. Ще се дава предимство на репортери, чието намерение е да отразяват теми, свързани с "афроамериканската, индианската, латино, азиатската и други аудитории с различен цвят на кожата", на места, където няма съществуващ източник на новини, посочи Фейсбук.

Журналистите ще могат да си докарват допълнителни приходи от публикуване на материали чрез използването на инструментите на Фейсбук. Това може да стане отначало чрез абонаменти за материалите на съответния автор, като той ще може сам да определя цената за тях, добави компанията.

Край на потискането на репортери    

Емили Бел, директор на Центъра "Тау" за дигитална журналистика към Факултета по журналистика на Колумбийския университет, написа в Туитър, че макар и тя лично да се надява журналистите и техните общности да имат полза от финансирането от Фейсбук, медийната индустрия ще "трябва да се съобразява с икономическата основа на тази Фаустовска сделка", защото Фейсбук е бил използван за потискане на репортери по света, а бизнесът на компанията разчита на медийни служители като модератори на съдържание, които "не се ползват, сa обединени в синдикати и не са добре заплатени". 

Разрастването на платените бюлетини разтърси света на информационните медии. Известни журналисти, включително от "Ню Йорк таймс" и "Вокс Медия", напуснаха своите медии, за да се изявяват като независими автори в платформи като "Събстак" и "Пейтриън" (Patreon), привлечени от пари в аванс и неограничен потенциал за печалба от абонаменти.

По-миналия месец "Събстак" представи "Събстак Локал", програма за 1 млн. долара за плащане на 30 местни репортери, за да могат да създадат собствен бизнес, финансиран от абонаменти.

Фейсбук заяви, че ще си сътрудничи с Международния център за журналисти във Вашингтон и Националната асоциация на испаноезичните журналисти при оценяването на заявленията за кандидатстване. Компанията също така ще осигури на журналистите селектиран достъп до експерти и услуги, за да им помогне да създадат медиен бизнес. 

Социалната мрежа отдавна е в обтегнати отношения с медийната индустрия, които през февруари достигнаха критична точка след конфликт между нея и австралийското правителство за заплащането на медиите за съдържанието им. След конфликта Фейсбук обеща да инвестира 1 млн. долара в световната медийна индустрия през следващите 3 години.

Свързани:   Австралия и „Фейсбук” се „разприятелиха” и сприятелиха, а медиите

Целият дебат за това кой има най-голяма полза - свързващите или свързаните - пропуска главното. Досега рекламите служеха за финансиране на медиите, но вече служат за финансиране на "Фейсбук" и "Гугъл", а медиите остават без основен източник на доходи.
Дата: 01.03.2021


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки