Начало
 
 

Словенските журналисти събират дарения в помощ на агенция СТА

04.05.2021 /09:02 | Източник: actualno.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Словенските журналисти започнаха дарителска кампания в подкрепа на единствената информационна агенция на страната в ЕС, тъй като дясноцентристкото правителство спря финансирането на СТА, съобщи АФП.

Правителството на Янез Янша не е плащало на СТА от началото на годината, изисквайки смяна на висшето ръководство въпреки вътрешния и международния натиск.

Липсата на финансиране застрашава функционирането на агенцията, основана през 1991 г., и изплащането на заплатите на около 90 служители. Националните и международни журналистически асоциации сега имат за цел да съберат 2 млв.илиона евро - сумата, която агенцията обикновено получава от публични средства годишно.

"Целта на правителството е да окаже натиск върху агенцията да замени нейното ръководство и да поеме контрола върху нейното съдържание", заявиха в съвместно изявление Асоциацията на журналистите (DNS) и Съюзът на журналистите (SNS)

Трите основни ежедневника на Словения „Дело“, „Дневник“ и „Вечер“ в своите издания от понеделник призоваха гражданите да се присъединят към кампанията, стартирана в Световния ден на свободата на печата, пише actualno.com:  

Миналата седмица Европейската комисия заяви, че е в съответствие със законодателството на ЕС Словения трябва да плати 2,5 млн. евро за обществените услуги на СТА, подчертавайки "основната роля" на независимите информационни агенции.

„Запазването на независима национална агенция за печата в държава-членка ... допринася за множеството медии и източници на информация в целия ЕС“, каза Европейската комисия. През януари словенското правителство заяви, че е възстановило финансирането на агенцията, но се оказа, че това се отнася само за миналогодишните сметки.

Тази година правителството на Янша отказа да извършва плащания, докато не подпише нов договор за 2021 г. със СTA.  Откакто встъпи в длъжност миналата година през март, Янша използва профила си в Tуитър, за да атакува медии, които поставят под съмнение неговото отношение към коронавирусната криза, обвинявайки ги в разпространение на лъжи и обслужване на опозиционни интереси.

62-годишният политик-ветеран охули СTA през октомври миналата година като "национален позор, очевидна злоупотреба с името, което носи", защото е дала повече пространство на интервю с музикант, който критикува правителството, отколкото на срещата му с близкия му съюзник Виктор Орбан, унгарския националистически премиер.

Словения, която е с население от 2 млн. души, спадна с 4 места в сравнение с предишната година в годишния индекс за свобода на медиите на „Репортери без граници“, публикуван миналия месец.


 

Сподели в
 

Журналисти и поддръжници на емблематичното "Радио Студент" протестираха в Любляна срещу решението да се спре поддръжката на едно от най-старите обществени радиа в Европа, пише "Болкан инсайт".

15.06.2021/13:13

"Кое е по-хубаво - да си дете или да си възрастен?", попита вестник "Голямо междучасие" в Каварна най-малките на прага на лятната ваканция.

14.06.2021/09:01

Кметът на Община Кубрат, г-н Алкин Неби, бе гост на тържествена церемония в град Кубрат, на която бяха връчени наградите на победителите в XIV национален конкурс за хумор и сатира.

13.06.2021/09:17

Журналистите от Bulgaria ON AIR Милена Милотинова, Виктор Дремсизов и Мирослав Димитров получиха престижни награди от Софийския университет за висока езикова култура в ефир.

12.06.2021/09:15

БТА е отличена от Факултета по славянски филологии (ФСФ) на СУ "Св. Климент Охридски" "за съзнателната и целенасочена политика при отразяването на актуалните проблеми на българския книжовен език".

11.06.2021/09:05

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки