Начало
 
 

Антоанета Николова оглавява Инициатива за свободни медии на Балканите

12.05.2021 /12:00 | Автор : Красен Николов | Източник: euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Антоанета Николова

Антоанета Николова застана начело на международната организация Инициатива за свободни медии на Балканите, чиято цел е да защитава свободата и правата на журналистите в Югоизточна Европа.

Тя ще продължи да бъде част от екипа на EURACTIV България, успоредно със задълженията си като директор на новата организация.

Първото събитие на Инициатива ще се проведе на 3 юни именно със съдействието на euractiv.bg. Това ще бъде международна конференция за свободата на медиите в Западните Балкани.

Целта на медийната организация е да следи и информира аудиторията в Европа и Северна Америка за заплахите за демокрацията и мира в региона от нарушаването на свободата на местните медии.

Екипът на инициативата коментира, че през последните години средата за свободните медии на Балканите се е влошила рязко в няколко балкански държави. 

Заплахите и тормозът върху журналистите са се увеличиха неимоверно на фона на политически изкривяване на медийния пазар в полза на държавните медии или в полза на частни медии, които поддържат проправителствена редакционна политика.

“В много случаи опитите на властите в някои балкански страни да “управляват“ информацията за отговора на пандемията влошиха (медийната) ситуация. Обществата в целия регион се оказват изложени на високи нива на дезинформация, без независими критични гласове”, съобщават създателите на новата организация.

Тревожна е цензурата   

Нейната цел е да информира западните правителства и общества за действителните сериозни нарушения на свободата на медиите, включително физически нападения срещу журналисти, опитът за заглушаване на независимите гласове, както и използването на дискриминационно законодателство и практиките за ограничаване на възможностите за функционирането на свободните медии. 

Инициативата за свободни медии ще работи с местни организации за свобода на медиите, независими медии, мозъчни тръстове и отделни публични фигури, за да фокусира вниманието върху проблемите на региона. 

В Надзорния съвет на организацията влизат 7 международно признати фигури. Част от борда са бившият американски посланик в България Джеймс Пардю; Олга Кавран, която е била говорител и координатор в Международния трибунал за бивща Югославния; британският разследващ журналист Джон Суиини, който е работил 17 години за предаванията на ББС, включително “Панорама”; в борда влиза и Питър Хорокс, който е бил директор на международната служба на ББС; медийният анализатор Соня Каникова, известният френски журналист Ерик Жозеф и неговият италиански колега Андреа Бонани.

Още повече автоцензурата    

Пред EURACTIV.bg Антоанета Николова каза, че като дългогодишен кореспондент в Брюксел е наясно колко е трудно за колегите и на хората на Балканите да получават внимание и подкрепа от медиите и политиците на Запад.

„Международните информационни бюлетини обръщат внимание на Югоизточна Европа само когато има драматични събития. За съжаление, когато медийното отразяване отшуми, местните журналисти, интелектуалци и активисти остават сами и се застават и тормоз от властите и са откъснати от международната аудитория”. 

„Опитът ми в България в работата с национални телевизии на 2 пъти приключи с прекратяване договора ми поради „неудобно “отразяване”. Но по-тревожна е нарастващата тенденция на автоцензура в балканските медии. Журналистите си спестяват неприятности, а новините спестяват неудобни теми за властта като предлагат така нареченото меко отразяване.”

„Имах късмета в кариерата си да работя в много страни и да споделя опита си с знаещи и опитни западни колеги, които отговориха на моето предложение за създаване на BFMI. Работата ми в EURACTIV със сигурност ми помогна.“


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки