Начало
 
 

Седмица на публиката на наградата LUX

12.05.2021 /18:09 | Източник: europarl.europa.eu Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През седмицата от 10 до 16 май зрителите в цяла Европа могат да гледат и да гласуват за филмите финалисти на европейската награда LUX, както и да участват в дебат на живо с режисьорите.

По време на седмица на наградите LUX публиката в цяла Европа има възможност да гледа безплатно онлайн номинираните филми за наградата LUX Audience Award 2021: „Още по едно“, „Колектив“ и „Тяло Христово“. Това съобщава в писмо до медиите представителството на Европейския парламент в България.

Филмите са субтитрирани на всчики официални езици на ЕС, включително на български език, и могат да се гледат в платформата Festival Scope. Ако използвате платформата за първи път, е необходимо да се регистрирате с име и имейл адрес. Гледането на избрания филм може да осъществи до 5 дни след избора на заглавие и до 30 часа след стартиране на прожекцията. Достъпът е възможен от всякакви устройства и браузъри под формата на онлайн стрийминг. Повече за филмите може да прочетете тук.

Дебат на живо с режисьорите

В петък, 14 май, от 18:00 ч. (българско време) по повод Седмицата на Наградите LUX, ще се проведе дебат на живо с представители на трите филма:

-    Томас Винтерберг (режисьор, „Още по едно“)
-    Александър Нанау (режисьор, „Колектив“)
-    Бартош Биеления (главният актьор в „Тяло Христово“)


Можете да се включите в дебата на профила на EП във Facebook. Дебатът ще бъде модериран от главния редактор на „Cineuropa“ г-н Доменико Ла Порта като зрителите ще могат да задават въпроси.

Как да гласувате?

Европейската публика може да гласува за любимите си филми, като ги оцени по скала от една до пет звезди в платформата за награди LUX, достъпна и на български език. Можете да променяте оценката са си многократно - ще се вземе предвид само последната.

Последният ден за гласуване на публиката е 23 май. Определен брой гласували ще бъдат наградени с посещение на церемонията по връчването на наградите през декември 2021 г. в Берлин.

Заедно с членовете на Европейския парламент публиката ще избере победителя. Филмът, получил най-висок процент гласове от публиката и от членовете на Европейския парламент, всеки от които представлява 50%, ще стане носител на първата и уникална награда на публиката LUX.

Следващи стъпки

Гласуването за публиката приключва на 23 май (членовете на ЕП имат срок за гласуване до 8 юни). Филмът победител ще бъде обявен на 9 юни 2021 г. на специална церемония по време на пленарната сесия на Европейския парламент. Давид-Мария Сасоли, председател на Европейския парламент, ще връчи наградата на лауреата пред евродепутатите, поканени партньори и представители от останалите номинирани филми.

История на наградата

Наградата на публиката LUX се връчва съвместно от Европейския парламент и Европейската филмова академия, в партньорство с Европейската комисия и мрежата Europa Cinemas.

Филмите финалисти получават подкрепа от Европейския парламент, за да бъдат създадени субтитри на 24-те официални езика на ЕС, както и помощ при адаптирането на филмите за прожекция в кината в ЕС.

Европейският парламент стартира наградата LUX през 2007 г. с цел да подпомогне и стимулира европейското кино. Към 2020 г. наградата LUX е частично преработена и променена, като Европейският парламент се обединява с Европейската филмова академия, Европейската комисия и мрежата Europa Cinemas.

Наградата се стреми да подкрепи креативността и многообразието на европейското кино, като помага на европейски филми да преодолеят както езиковите бариери, така и проблемите с разпространението.

 

 

Сподели в
 

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

Регионалният исторически музей в Хасково е домакин на гостуващата изложба „Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България“.

21.07.2021/08:01

Христина Комаревска, плевенска поетеса и журналистка, представи в Русе своите стихосбирки „Л. като луна“ и „На един дъх“

19.07.2021/10:23

На 16 юли в министерството на външните работи бе открита представителната изложба, „Аржентина и България: 90 години приятелство” посветена на 90-годишнината от установяването на българо-аржентински дипломатически отношения през 1931 г.

17.07.2021/09:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки