Начало
 
 

Артистите от АРТ Театър се питат „Финита ЛИ комедия“?

14.05.2021 /14:27 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Актьорите във "Финита ЛИ комедия?". Седналият е режисьорът Камен Коев

В навечерието на 24 май, частната трупа АРТ ТЕАТЪР ще вдигне завеса за премиерата на пиесата „Финита ЛИ комедия“ на Сергей Литвиненко, с която артистите ще сложат началото на юбилейната си годишнина. Премиерните спектакли ще са на 20 и 21май.

Режисьор на спектакъла е Камен Коев, а художествен консултант проф. Надежда Сейкова. С продуцентството се е захванала актрисата Милена Червенкова, която участва и в пиесата. Освен основател тя е и директор на театъра. Спектакълът е създаден със съдействието на Министерство на културата.

Пиесата е написана преди 21 години, а звучи сякаш е посветена на сегашната ни действителност. Жанрът е трагифарс. Авторът Сергей Литвиненко избира четирима от героите на комедия дел'арте - Пиеро, Арлекин, Коломбина и Малвина и с вълшебната машина на времето ги праща от ХVІ в ХХІ век, в наши дни. Страната, в която попадат, се казва...Чудация. Тук те са г-н Пиерини, г-н Арлекини, Мадам Коломба и Мелина. Развихрят се, в стила на комедия дел'арте, сцени на любов, ревност, амбиции и политически сатирикон.

Българската професионална театрална трупа APT ТЕАТЪР е създадена е през 1992 г. в София от актрисата Милена Червенкова, драматурга Сергей Литвиненко, композиторът Нивелин Мирков и артистът Георги Златарев. През годините в театъра са работили повече от седемдесет артиста и режисьорите Бойко Илиев, Съби Събев, Иван Кондов, Надя Асенова, доц. Александър Илиев, Димитър Стоянов, гост-режисьорът от ТЮЗ-Москва проф. Александър Великовский, проф. Надежда Сейкова, Явор Костов и др.

Пред сайта на СБЖ Милена Червенкова сподели за предстоящите премиера и юбилей, както и за пътя изминат от трупата на АРТ ТЕАТЪР.

МИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА: СЛУЖИМ ЛИ НА НАШАТА КАУЗА ВСЕОТДАЙНО И С ЛЮБОВ, ВСИЧКИ ТРУДНОСТИ СЕ ПРЕОДОЛЯВАТ

Много или малко са 30 години за една частна театрална трупа каквато е АРТ ТЕАТЪР, Милена?

30 години са изключително много за един частен театър, който има своя база и сцена в РКИЦ, и който работи с почти едни и същи хора! Обикновено животът на един частен театър е около 6-7 години. В този смисъл ние се оказахме много издръжливи! И не сме "оцелявали", а сме имали своите успехи и добро развитие в заемането на едно достойно място в културния живот на България. Имаме Авиньон зад гърба си, имаме разменен двустранен гастрол с Академичния театър "Образцов", работим с големия руски режисьор - проф. Ал. Великовский (Москва - ТЮЗ). Създали сме 56 спектакъла за деца и възрастни исме изиграли около 2500 представления в София, страната и чужбина. Който иска да узнае повече подробности за нашата история, може да хареса страницата ни във фейсбук - пише се на кирилица - АРТ ТЕАТЪР, и там може да прочете за всички "чудеса от храброст", които сме направили през годините. Времената за театър винаги са били трудни, но когато служим на нашата кауза всеотдайно и с любов, всички трудности се преодоляват.

И как се оцелява и прави изкуство несамо по времена пандемия, а изобщо в страна като нашата, където изкуството е натикано в ъгъла?

Театър се прави във всички времена трудно. За да се случват театрални празници е нужен екип от съмишленици, които са от една "кръвна група", и които имат еднакъв вкус за театър. Които се обичат и държат един на друг. Избирам хората си в АРТ ТЕАТЪР много внимателно. Тук през тези много години са преминали над 100 артиста. В момента около мен са тези, които приеха вкуса ми за театър за свой и направиха от АРТ ТЕАТЪР своя кауза. Те са: Георги Златарев, Камен Коев, Марияна Коева, Сиана Миладинова, Сузана Катаривас, Тони Христова,Теодор Софрониев, Здравко Здравков, Благовест Асенов. Разбира се, голямо значение има и нашата прекрасна база в РКИЦ. Благодарни и щастливи сме,че театърът ни е тук вече толкова години. Не се интересувам от политика, не ме интересуват влошените в момента взаимоотношения. Вярвам, че те ще се преодолеят. Руската култура е велика и това е най-важното! За нас в АРТ ТЕАТЪР!

Защо трупата избра да чества юбилея с пиеса на Сергей Литвиненко?

Предстои 30-годишният ни юбилей! Точната дата е 22 септември 2022 година. На нея през 1992-ра бе изигран нашият първи спектакъл на сцената на РКИЦ - "Буратино в страната Карабасия". За това смятаме тази дата за наш рожден ден. С премиерата на "Финита ЛИ комедия?!" на Сергей Литвиненко на 20 и 21 май т.г. започва нашата празнична юбилейна 30-та година. Всеки спектакъл до септември 2022 ще бъде празничен. Реших така, защото сега всички имаме нужда от празници,от добро настроение, от надежда. Именно сега -  след годината на пандемия.Още предвиждаме работа с Великовски - по текстове на Робер Тома - сценарият, който режисьорът  направи, е със заглавие "Шерше ла Фам". И голямата фиеста ще бъде празничната юбилейна седмица - 20 - 25 септември 2022 г.,когато ще бъдат изиграни "Кучета", реж. Великовски, ( Авиньон 2005, в репертоара ни до днес!), "Господин, Сеньор, Дон Жуан", реж. Великовски, "Финита ЛИ комедия?!, "Шерше ла Фам" и ще бъде показан филм за историята на АРТ ТЕАТЪР - с откъси от други наши спектакли и интервюта на артистите. След това ще има заря, на която ще пише: "Да живее АРТ ТЕАТЪР". Последното е шега, разбира се!

Сподели в
 

На 23 юли отново се докоснахме до неговата величава личност. Пак поставихме цвете пред надупчената от куршумите на мъстта релса в "Гарнизонното стрелбище", защото се навършват 79 години от гибелта на Никола Вапцаров и неговите другари. Един скръбен ден.

25.07.2021/14:17

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

Регионалният исторически музей в Хасково е домакин на гостуващата изложба „Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България“.

21.07.2021/08:01

Христина Комаревска, плевенска поетеса и журналистка, представи в Русе своите стихосбирки „Л. като луна“ и „На един дъх“

19.07.2021/10:23

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки