Музиканти обвиняват БНР в пристрастно спиране на конкурс

15.05.2021 /09:03 | Автор : Анита Дмитрова | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За пръв път в 50-годишната си история състезанието за нова българска песен "Пролет" е прекъснато.

Музиканти поискаха от генералния директор на БНР Андон Балтаков да изясни мотивите зад спирането на тазгодишното издание на конкурса за нова българска песен "Пролет", пише авторката Анита Димитрова в segabg.com.

Отвореното писмо е подписано от избраните 14 финалисти - изпълнители и групи, сред които са Свилен Ноев и Даниел Остров от група "Остава", Рут Колева, Славчо Николов (от "БТР" и "Фондацията"), Росен Кукошаров, Ангел Дюлгеров, Тодор Ковачев от Innerglow, Елена Сиракова и др. Засегнатите твърдят, че решението е взето под натиск от участник, който не е класиран за финала. Ето и част от текста на обръщението:

"В историята на конкурса, от създаването му през 1970 г., няма нито една година прекъсване. С огромно разочарование разбрахме за тазгодишното прекъсване. Прекъсване в следствие негодуванието на отхвърлен кандидат.

Обръщаме се към вас, за да изразим дълбокото си възмущение от вашите прибързани действия. Разбираме обидата на отхвърления, но подобно оспорване преценката на творческата комисия хвърля сянка върху тях и компрометира техния дългогодишен професионализъм. Подобно вмешателство омаловажава усилията и труда на останалите изпълнители, които са работили през годината, за да се явят на този конкурс."

Музикантите настояват за прозрачност - кой е оспорил резултатите, какво гласи оплакването му и дали оттук нататък конкурсът ще се прекъсва при всяка жалба на недоволен участник, или "само избрани от вас хора имат такова влияние"?

Още в края на април Българска музикална асоциация, в която членуват над 600 души от бранша, подкрепи артистите с изявление: " Решаването на тези вътрешно-организационни казуси в никакъв случай не трябва да става за сметка на вече класираните от уважаваното жури нови песни, създадени и представени...в съответствие с действащия Регламент на конкурса “Пролет”. 

Във Фейсбук пост от днес певицата Рут Колева уточнява, че писмото до генералния директор е изпратено преди три седмици, но отговор още не е получен. "Служители и музикални редактори в БНР ни казват, че са обект на тормоз и заплахи с наказания по Кодекса на Труда. Това е нечувано и абсолютно недопустимо. Това е рекет", пише още тя.

За натиск намекна и фронтменът на младата група Innerglow: "Официалната информация е оскъдна, знае се за жалба от недоволен кандидат, чиято песен не е сред избраните... Неофициално вървят неприятни слухове. Ама доста неприятни. За натиск върху професионалистите от радиото, които с гласовете си са определили финалистите. Техният вот е поставен под въпрос и те са върнати на поправителен да попълват някакви аргументации защо една песен е по-хубава от друга песен".

По обяд директорът на общественото радио Андон Балтаков се включи също с Фейсбук коментар: "Съгласен съм с Вас, г-жо Колева. Това, което се е случило в БНР по отношение подготовката и реализацията на конкурса "Пролет '21" е, както Вие посочвате, "недопустимо, обидно и абсурдно". Очаквайте официалната ми кореспонденция с Вас, всички участвали музиканти и нашата аудитория по-късно днес, след като бъде разписан протоколът от днешното заседание на Управителния съвет на БНР. "

----

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" има над 50-годишна история и никога досега не е прекъсван. Победител в първото издание през 1970 г. е песента „Яворова пролет“ в изпълнение на Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова. а сред лауреатите му през годините са били Лили Иванова (многократно), Христо Кидиков,Васил Найденов, братя Аргирови, Стефка Оникян, "Сигнал", "Атлас", Валди Тотев, "Д-2", "Гравити Ко", "Сленг". Голямата награда за победителя в наши дни е участие на фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия.

Кандидатите, представили свои песни за "Пролет 2021", бяха 106.

Сподели в
 

„Ако някой в тези 10-11 години, докато държавата наистина се завладяваше и нейните институции бяха превзети за частните интереси на малка група хора на власт, ако някой се е противопоставял със средствата, които има - средствата на журналистиката, то това бяха именно журналистите от „Капитал” и „Дневник”. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бизнесменът и издател на двете медии Иво Прокопиев.

26.07.2021/16:11

Какво показва годишният доклад за България за Мониторинг на медийния плурализъм, включен в Доклада за върховенството на закона на ЕК?

26.07.2021/11:47

В Регионалния исторически музей в Благоевград бе открита фотоекспозиция на журналисти пътешественици от АБУЖЕТ, посветена на 65-годишнината на организацията. Всяка събота по един от участниците ще представя своя дял от изложбата и ще разказва за приключенията си из екзотични дестинации. Първата такава среща ще е с Антоанета Титянова на 24 юли от 11 ч.

24.07.2021/08:39

Гледан през обектива, светът става необичаен в своето всекидневие, споделя известният фотограф през в. "Сега"

23.07.2021/16:26

И членовете, и симпатизантите на ДПС също са пострадали от "завладяната държава", пише издателят на "Дневник" и "Капитал" в реакцията си на неколкократни реплики на лидера на ДПС и друг дейци от тази партия, отправени към него в последните дни.

23.07.2021/13:36

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки