Начало
 
 

В Руския дом в София представят „Книга на паметта. Европа“

15.05.2021 /17:43 | Източник: РКИЦ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 19 май в Мраморната зала на РКИЦ ще се състоя представянето на Международния хуманитарен проект „Книга на паметта. Европа“”, посветена на гробовете на съветските воини, загинали по време на освобождението на народите в Европа от немско-фашистките нашественици.

По издаването на многотомното издание на „Книга на паметта. Европа“ работят Фондът на ветераните от дипломатическата служба с участието на литовския "Институт на военното наследство" и с подкрепата на руските посолства, Президентския грантов фонд, Международния обществен фонд „Руски фонд на мира", Руските железници АД и Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“.

От печат вече са излезли тритомникът „„Книга на паметта. Литва, Латвия, Естония”, „Книга на паметта. Молдова” и аналогични издания за Унгария и Румъния, в които са представени документални доказателства за стратегическите отбранителни и настъпателни операции на съветските войски, цветни снимки на военни гробове, фотокопия на наградни документи на Герои на Съветския съюз и други архивни данни.

Книгите са издадени за 75-годишнината от великата победа над фашизма, 80-годишнината от началото на Великата отечествена война 1941-1945 и са принос в честването на воините победители в Годината на паметта и славата, обявена в Русия от президента В. В. Путин и в отговор на Обръщението на Съвета на федерацията към Федералното събрание на Руската федерация до парламентите на държавите и народите по света, прието на 20 май миналата година с призив за подкрепа на инициативата за признаване на победата над нацизма през Втората световна война, като световно наследство на човечеството, а паметниците на борците срещу нацизма във всички страни - за общ световен мемориал на човечеството.

Вече върви подготовката за издаването на поредните книги на паметта,посветени на България и Австрия. Завършването на проекта, целящ съхраняването на историческата памет и истината за Втората световна война се планира  до 2025 г., когато ще се отбележи 80-годишнината от великата победа над фашизма, като бъдат обхванати всички европейски страни, на чиято територия има погребани войници и офицери от Червената Армия.

А на 20 май от 15 часа по повод 60-годишнината от първия полет на човек в космоса в Руския дом в София се организира телемост „Космическа одисея“, посветен на посещението на Юрий Гагарин в България с „Мисията на мира“. В него ще участват руските космонавти Александър Лазуткин, Юрий Гидзенко, Виктор Савиних и българските космонавти Георги Иванов, Александър Александров и Красимир Стоянов, които ще отговарят на въпроси на български студенти.

Събитието ще се излъчва онлайн и може да бъде наблюдавано на фейсбук страницата на Руския дом https://www.facebook.com/RKIC.Sofia/, или онези, които желаят могат да присъстват в Руския дом (РКИЦ, ул. „Шипка“ 34).

 

  

 

Сподели в
 

На 23 юли отново се докоснахме до неговата величава личност. Пак поставихме цвете пред надупчената от куршумите на мъстта релса в "Гарнизонното стрелбище", защото се навършват 79 години от гибелта на Никола Вапцаров и неговите другари. Един скръбен ден.

25.07.2021/14:17

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

Регионалният исторически музей в Хасково е домакин на гостуващата изложба „Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България“.

21.07.2021/08:01

Христина Комаревска, плевенска поетеса и журналистка, представи в Русе своите стихосбирки „Л. като луна“ и „На един дъх“

19.07.2021/10:23

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки