Начало
 
 

Пенчо Чернаев не за „Есента на патриарха“, а за пъстрите „Есенни листа“

16.05.2021 /20:17 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Предлаганите в тази книга текстове не са нещо единно и цялостно;те са есенни листа от моето битие в литературата ни.Все пак помислих,че могат да се свият в малък букет, който ви поднасям.“ Това е написал встъпително уважаваният от всички журналист и литературен критик Пенчо Чернаев в новата си книга „Есенни листа“.

И както са пъстрокрасиви листата през есента, така са шарено завладяващи словата на Пенчо Чернаев. В този сборник, верен на стила си, той публикува свои критични фрагменти, които ни разкриват, че не е спрял да следи литературния и културен живот у нас, и авторите, които внасят своята добр,а или не чак дотам добра, лепта на попрището на господарите на словото. Неговите наблюдения и търсения показват,че Чернаев „ревниво следи литературния ни живот – издания,събития, факти, и посяга към перото, когато сметне за необходимост и дълг да огласи своите вълнения“(Трендафил Василев). Герои на литературните размишления на Пенчо Чернаев са Владо Арденски, Стоян Бойчев, Христо Черняев, Здравка Евтимова,Банко П. Банков и др. и техните нашумели творби. Особено място сред „Есенни листа“ авторът отделя на нещо, което наистина впечатлява. Това е литературната  анкета на Драгомир Шопов „Един живот за всичко“, дело на неговата съпруга Ангелина Шопова. За нея Чернаев казва, че се нарежда сред най-доброто от всички публикувани у нас анкети. Той може би дава най-точната характеристика на Драго Шопов, наричайки го Благородник на духа,което вярвам никой, който го познава, както и неговото творчество, не би оспорил, защото Шопов наистина носи у себе си онова типично изящество на духа, което са притежавали благородниците в едни други по-добри времена. А днес такива хора са нужни до болка на нашето толкова разядено общество. Но да се върнем към анкетата. Според Пенчо Чернаев главната сполука на Галя Шопова се състои в това,че тя е „успяла най-отблизо и най-достоверно, и най-многостранно да разкрие образа на човека, гражданина, поета и публициста“. „Достойнство е,че Драгомир отговаря на въпросите й много искрено,честно, без поза, без преструвки, какъвто е и в творчеството си, без стремеж да се изкарва по-велик, по-интересен, по-умен и т.н. – пише в „Есенни листа“ Пенчо Чернаев. – Така двамата постигат нужната хармония и създават впечатляваща със съдържанието и откровеността си книга, основана несамо на спомени, а също и на факти и документи. Тя се нарежда сред най-доброто в публикуваните у нас литературни анкети.“

Не по-малко вълнуващ е онзи есенен лист, на който авторът споделя своите размисли за „парещата синовна обич“ на поета-бард Ивайло Диманов. Авторът се спира на издадените през годините книги със запомнящи се и вълнуващи стихове на Ивайло, като слага акцент върху най-новата „Танцувай с мен, Самота!“, като споделя,че „начиная от заглавието, цялата стихосбирка е привлекателна и всички стихове са много хубави“. Но Чернаев се спира само на едно и това е „Ако знаех…“, защото според него то е достойно да влезе във всяка христоматия. Стихотворението е посветено на трагичния и непрежалим и до днес епизод в живота на Ивайло Диманов – гибелта на баща му – блъснат на пешеходна пътека в центъра на София от автомобил. От стихотворението е видно, че „синовната обич е по-силна от килотон –детонатори“. Изказвайки съмнение дали е успял да сподели мислите си за стойността и психическата глъбина на „Ако можех…, но „живото“ стихотворение на Ивайло Диманов говори и въздейства много повече от неговия коментар и затова Пенчо Чернаев призовава всички, които обичат поезията на поета-бард, да прочетат стихотворението.       

И за да разберем колко силно и разностранно е перото на журналиста и публициста Чернаев, не може да не отбележа,че той прави разтърсващ анализ на добилата популярност преди години т. нар.писоарна лирика, като негова статия е посветена на нашумялата тогава книга с поетични напъни на режисьора и настоящ евродепутат Андрей Слабаков със заглавие „Разклати преди употреба“. С особено притеснение, но и с остро перо и елегантна ирония Пенчо Чернаев „разкоства“ (както сега е модерно да се казва на езика на тийнейджърите) „творбите“ на Слабаков, изобилстващи от цинизми, които не ще си позволя да цитирам, поради естетически причини. „С риск да ми стоварят всички упреци за невежественост,малограмотност, изостаналост, липса на нежна чувствителност и всякакво чувство за хумор, ще се престраша да надзърна в „глъбините“ на представената поезия“ - пише Чернаев. И започва да цитира едни поетически напъни, изобилстващи от цинични, и всякакъв род стихове, които биха изчервили дори и най-обръгналия на подобен род творчество критик. Авторът с похвален стоицизъм анализира излязлото изпод перото и вдъхновението на Андрей Слабаков, като не пропуска да отбележи,че „творецът не може да не знае,че с вулгаризми и цинизми поезия не става“. Той не пропуска да цитира и народната мъдрост, че „никога не е късно да станеш за резил“.    

Всичките литературно-критични изповеди на ПенчоЧернаев за известни български творци,оставили своята диря в съвременната ни литература са написани в един жив и запленяващ стил, като не те оставят докато не затвориш и последната страница. Увлекателно и пъстро сътворени,те оставят приятно усещане след прочитането на книгата, в която има и още един раздел, Пенчо Чернаев го е назовал „Отгласи“, където публикува стихотворения на известни български поети, посветени на неговата скромна личност „по различни поводи и сърдечни подбуди“.

За Пенчо Чернаев, който въпреки своята служебна и житейска натовареност, а сега вече и напреднала възраст, с чиста съвест може да се каже, че не пропуска да следи от упор литературния живот у нас, а и да напише запомнящи се книги, като „Яснец“, „Помничета“, „Съцветия“ и сега „Есенни листа“, където сериозните литературни анализи са впечатляващи. Преди време в разговор с него го попитах точно затова, как успява при толкова много ангажименти да следи какво става на писателския фронт. Той тогава ми отговори: „Откровено казано, не смятам, че съм успял кой знае колко (прекалено много се отдавах на редакцията, на работата си, разпилявах се). Създаденото (книгите, за които говориш) дойде главно след пенсионирането ми, когато успях да се концентрирам и вдълбоча в себе си. Затова искам да кажа на младите колеги: не се бойте от пенсионирането, то не е предел! Ще повторя една позната мисъл: Пенсионирани журналисти няма! Перото, вътрешното горене или го има, или го няма.“

Това е той - Пенчо Чернаев!

Снимки Авторката и на Иван Василев

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки