Начало
 
 

12 юни - Денят на Русия

09.06.2021 /16:01 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В дългия списък от празници в Русия все по-важно място се отделя на 12 юни – Деня на Русия, който в сравнение с останалите е много „по-млад“.

Историята на Деня на Русия започва през 1990 г., когато на дванайсетия ден на юни се приема Декларацията за държавен суверинитет,в която главната роля се определя на конституцията на РСФСР. След година обаче на същата дата се провеждат и първите избори за президент на страната, като мнозинството избира Борис Елцин. След разпада на Съветския съюз страната започва да се нарича Руска федерация. През1992 г. обявяват празника за официален. А през1993-а на проведения референдум се избира и новата конституция на Русия.

Първоначално празника се нарича Ден на Декларацията за държавен суверинитет на РСФСР, като се оказва, че въпросното наименования е трудно за запомняне от голяма част от населението на страната. Затова по идея на Елцин започват да наричат празника Ден на Русия. Инициативата е одобрена,но чак през 2002 година.Забавянето е свързано с дългото приемане на Кодекса на труда на РФ. А през декември в предната година

изработват закона за новата държавна символика – герб, национален флаг и химн на Русия

Държавният флаг е бяло-синьо-червено платно, което за първи път е издигнато още през ХVІІ в. на руския кораб „Орел“. От 1896 г. до Великата руска революция той е държавен символ на Руската империя. За държавен флаг на Съветския съюз предпочитат червено платно с кръстосани сърп и чук. Трицветният флаг е реабилитиран по времето на президента Елцин и той отново заема достойното си място като държавен флаг на Русия. Няма официално тълкувание какво означават цветовете на руското знаме, но за сметка на тях народът решил, че бялото символизира чистота и мир, синьото - вяра и верност към държавата, а червеното е пролятата от патриотите кръв в различните етапи от руската история, в името на Отечеството.     

Гербът –двуглав орел се появява в Русия при цар Иван ІV,но по времето на комунизма го заменят с друг символ.След 1991 г. възвръщането на двуглавия орел символизира непрекъсната руска история и разположението на страната на два континента – Европа и Азия. Императорската корона върху главата на орела означава сувереренния характер на РФ, а държавата(кълбо с кръст в горната част –бел.автора) и скиптъра в ноктите на птицата, силната и единна Русия. На държавния герб в средата върху щит е изобразен воин на кон, пронизващ дракон. Посланието, което се крие в тази сцена е верността към родината и готовността за отстояване на независимостта на страната в борбата с врага.

Мелодията на съветския химн, чийто автор е композитора Борис Александров, остава и на днешния. Любопитен факт е, че големият руски поет Сергей Михалков е автор на текста на стария и новия химн. Той  приживе често се шегува с това. В интервю, което правих с него преди години, той с усмивка ми сподели,че вероятно са останали доволни от текста на химна на Съветския съюз и затова са му възложили да напише актуалния текст и на химна на РФ.

Интересни факти за празника

Декларацията за държавния суверинитет на РСФСР се състои от 15важни точки, като целия текст заема само страница и половина. Думата суверинитет става определяща името на празника, поради което мнозина и до днес наричат този ден Деня на независимостта, което според експерти е грешка. И за да се избегнат споровете и недоразуменията, както споменах по-горе, Борис Елцин дава идея празникът да носи името Ден на Русия.

На 12юни освен деня на Русия няколко града в страната отбелязват и Деня на града. Това са Велики Новгород, Ижевск, Кемерово, Киров, Комсомолск на Амур, Красноярск, Пенза, Перм, Саранск, Сургут, Тамбов, Уляновск и Уфа.

И нещо друго се случва на 12 1991 година. По инициативата на кмета на Ленинград Анатолий Собчак градът на Нева си връща старото и красиво име Санкт Петербург. Свердловск също тогава си възстановява предишното Екатеринбург.  

На 12 юни цяла Русиясе превръща в концертна сцена и в градовете въввсеки парк и улици отбелязват празника с много музика, състезания ицветя.

Тази година в София на 12 юни 2021 г. от 12 часа тези, които обичат Русия, могат да отбележат празника в парк "Заимов", където ще се проведе Фестивал на българо-руската песен. 

Сподели в
 

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

Регионалният исторически музей в Хасково е домакин на гостуващата изложба „Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България“.

21.07.2021/08:01

Христина Комаревска, плевенска поетеса и журналистка, представи в Русе своите стихосбирки „Л. като луна“ и „На един дъх“

19.07.2021/10:23

На 16 юли в министерството на външните работи бе открита представителната изложба, „Аржентина и България: 90 години приятелство” посветена на 90-годишнината от установяването на българо-аржентински дипломатически отношения през 1931 г.

17.07.2021/09:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки