Начало
 
 

Владислав Михайлов представи "Пътеписи отвъд океана" в СБЖ

11.06.2021 /15:37 | Автор : Еми Мариянска | Източник: impressio.dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гостите на събитието се насладиха на снимки и репортажи на автора от неговите странствания в Дълбокия Юг - Луизиана, Алабама, Мисисипи, Ню Орлеанс - "градът, който забравя грижите си"; в дивия и непознат американски Югозапад - Юта, Аризона и Невада; сред дебрите на Мексико - вулканичните планини и загадъчния град Пуебла.

На 8-и юни т.г. в столичния Клуб "Журналист" на Съюза на българските журналисти, пътешественикът и писател Владислав Михайлов представи своята книга "Пътеписи отвъд океана". Пространството се оказа тясно, да побере всички желаещи да присъстват, а и заради ограниченията покрай пандемията, това не бе възможно, пише Еми Мариянска в impressio.dir.bg.

Срещата беше повече от задушевна, в атмосферата на приятелство и любопитство към разказите на пътешественика-автор на книгата, които той представи и с картина - снимки и репортажи от неговите странствания в Дълбокия Юг - Луизиана, Алабама, Мисисипи, Ню Орлеанс - "градът, който забравя грижите си"; в дивия и непознат американски Югозапад - Юта, Аризона и Невада; сред дебрите на Мексико - вулканичните планини и загадъчния град Пуебла.

Пъстри картини, загадъчни обстоятелства, избягване на срещи с гърмящи змии и катастрофа в пустинята, са само малка част от събитията, описани в тази книга. Нейният автор - Владислав Михайлов е икономист по образование, но като пътешественик и писател е от рядката порода на нематериалните хора, така че - да забравим за икономиката и специализацията му по мениджмънт.

Дори на представянето на книгата си, "Влади", както го наричат всички негови приятели, бе подготвил коктейл за гостите си, както и томбола, чрез която случайни щастливци да се приберат у дома с безплатни книги с автограф от автора.

Владислав Михайлов е автор и на други книги с пътеписи - "Америка - дневник на пътешественика" /1998 г. / и "Хавай" / 1999 г./. Автор е на множество публикации в различни издания, в които разказва за пътешествията си по света.

Обиколил е под риск за живота си, величествени планини, тесни процепи над пропасти, непредвидени срещи с опасни животински видове; заснел е откъснати от сушата загадъчни острови, древни селища на отминали цивилизации...

Владислав Михайлов е не само любител на красотата и екстремните усещания, но и любител-фотограф със завидни умения, да хване изключителното в една картина. Такива - живи, са и описанията му на пребродените по-горе места, в книгите му. Ето защо можем да направим заключението, че е не само добър разказвач, но и фото документалист. Усъвършенства фотографските си умения, след като две години учи операторско майсторство и режисура в НАТФИЗ, а в момента учи италиански - вероятно натам се кани да потегли веднага, щом паднат ограниченията заради пандемията.

Та, като стана дума за тези ограничения, които днес са пречка за пътешествениците, към тях няма как да пренебрегнем и да не добавим и липсата на средства, поради "икономиката на джоба". Така че, жанрът "пътепис" е направо под заплаха от изчезване - очевидно за дълго време ще има все по-малко привърженици и автори на книги с пътеписи.

Владислав Михайлов притежава таланта на писането, и вероятно той е наследен от баща му - писателят Станко Михайлов, който почина неотдавна. Влюбва се в пътешествията преди четвърт век, и няма никакво намерение да се откаже от тях. Преминал е през доста перипетии, за които разказва с усмивка - как са го гонили с камъни и ножове, а после са му счупили камерата в Дубай; как се е качил по сандали на 5000 метра височина, до върха на планината Кения; как бедуини са му помогнали да прекоси на камила израелската пустиня, и мн. др. случки, които оживяват в книгата му.

 

Кратък откъс от книгата на Владислав Михайлов "Пътеписи отвъд океана":

"Визитната картичка на Ню Орлеанс е "Градът, който забравя грижите си". Не че грижите са го забравили, но Ню Орлеанс просто е избрал да ги пренебрегне. Камбанен звън се разнася на всеки час от катедралата "Свети Луис" на централния площад и оглася целия "Френч Куортър", както наричат центъра. В него живеят пет хиляди души. Усещането е като за един непрекъснат празник. Звуците на тромпети, саксофони, хармоники, банджо, китари и др., се сливат в слуха на минувача, възприемащ ритмите на стар класически и нов джаз. Самодейни ексцентрици от всякакъв род развличат публиката. Циркът е тотален, при това безплатен.

Във вечерния здрач, изпълнен с врява, се проточва дълга сватбена процесия начело с полицейска кола, сподиряна от друга с пожарникари с парадни униформи и лъскави шлемове. Кой знае пък, може да се наложи да "гасят" огъня на страстта и емоциите на лудешката тълпа. Истинска загадка е да се познае коя е булката, тъй като във всяка трета кола или файтон, седи жена, облечена в блестяща бяла рокля с дантели и воали, обкръжението й лее шампанско и вина, ръкомаха и хвърля цветя.

Всички тези спектакли са неизменна част от всекидневния живот и облик на Ню Орлеанс. Туристическият сезон е от февруари до края на юли. Жителите на Ню Орлеанс, откъдето е и Луис Армстронг, са най-музикалните в целите американски щати. "Музиката е просто в пръстите им!" - може да се каже за тези природно надарени и често без музикално образование, улични артисти.

Ню Орлеанс е едно огромно представление, в един непрекъснат фестивал и купон. Той достига своята кулминация по време на ежегодния карнавал Марди Гра, единствен по мащабите си в САЩ. Той е копие на този в Рио де Жанейро, и кой от двата е по-разголен, е спорен въпрос."

Пътеписът е един от най-добрите начини да опознаваме света, без да напускаме стаята си. Книгата на Владислав Михайлов е един от добрите примери да се насладим на пътешествието, докато четем и се наслаждаваме на богатия снимков материал в "Пътеписи отвъд океана".

 

Сподели в
 

На 23 юли отново се докоснахме до неговата величава личност. Пак поставихме цвете пред надупчената от куршумите на мъстта релса в "Гарнизонното стрелбище", защото се навършват 79 години от гибелта на Никола Вапцаров и неговите другари. Един скръбен ден.

25.07.2021/14:17

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

Регионалният исторически музей в Хасково е домакин на гостуващата изложба „Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България“.

21.07.2021/08:01

Христина Комаревска, плевенска поетеса и журналистка, представи в Русе своите стихосбирки „Л. като луна“ и „На един дъх“

19.07.2021/10:23

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки