ФЖМК и СБЖ почетоха рицарите на духа Георги Боршуков, Дафин Тодоров и Филип Панайотов
  • 27.11.2023 16:03

Вълнуващо възпоменание за трима големи професори, положили темелите на журналистическото образование у нас – Георги Боршуков, Дафин Тодоров и Филип Панайотов, събра на 24 ноември в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в СУ „Св. Кл. Охридски” десетки преподаватели, бивши и настоящи студенти, журналисти, изследователи.

СБЖ и ФЖМК ще честват професорите Георги Боршуков, Дафин Тодоров и Филип Панайотов на 24 ноември
  • 22.11.2023 12:48

Съвместното академично тържество на СБЖ и ФЖМК в памет на тримата изтъкнати професори, възпитали поколения журналисти и оставили незаличима следа в българската журналистика и наука за медиите и тяхната история, ще се състои на 24 ноември от 17 ч. в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Кл. Охридски”.

СБЖ връчи своите годишни награди
  • 19.11.2023 17:09

Тазгодишната тържествена церемония за връчване на журналистическите награди на СБЖ за 2022/2023 г. се състоя на 18 ноември в БНТ и изцяло бе заснета от екип на Нациоаналната телевизия, която по-късно ще излъчи филма. Наградите на СБЖ традиционно се ползват с голям авторитет сред гилдията, защото е особено вълнуващо, когато колеги номинират свои колеги с признанието за постигнатото от тях по нелекия и трънлив път в българската журналистика.

Журналистите не бива да са заложници на войни и геополитически сблъсъци!
  • 04.11.2023 19:47

Със засилващото се безпокойство в СБЖ следим развитията, предизвикани от обявеното от българските власти на 1 ноември експулсиране от България на кореспондента на в. „Российская газета” Александър Гацак с обвинения в шпионаж. В отговор на това действие Москва прекрати акредитацията на единствения български журналист в Русия – кореспондента на БНР Ангел Григоров. Тази размяна на удари, очевидно свързана с актуалната международна политика, е крайно тревожна, защото по недопустим начин превръща журналистите в заложници на войни и геополитически сблъсъци. А тъкмо журналистическата работа е особено важна във времена на тежки кризи, както виждаме и при трагедията в Газа.

Належащи въпроси към властта по повод първия чужд журналист, изгонен за шпионаж
  • 02.11.2023 20:11

На 1 ноември, навръх Деня на народните будители, дойде новина, която би трябвало да обезпокои нашето длъжно винаги да е будно общество. Беше съобщено, че ДАНС е експулсирала от страната ни кореспондента на в. „Российская газета” Александър Гацак заради „дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България”. Това е първият чуждестранен журналист, експулсиран от нашата държава след промените от 1989 г. с такова тежко обвинение. Ето защо властта дължи много подробна информация по казуса.

На 1 ноември ще отбележим в СБЖ Деня на Народните будители и Деня на българската журналистика
  • 31.10.2023 13:36

Съюзът на българските журналисти кани на 1 ноември от 15.00 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ колеги, общественици, гости да отбележим заедно Деня на Народните будители и Деня на българската журналистика. Нека отдадем отново почит към високия пример и светлата памет на нашите Народни будители, хора на будната съвест, чистия морал, острото перо и святото служене на истината – темели и за истинската журналистика, на която продължават да ни учат от вечността Христо Ботев, Йосиф Хербст, Стефан Продев.

Започват номинации за годишните награди на СБЖ
  • 11.10.2023 06:54

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова изпрати следното писмо до председателите на журналистическите дружества, приканвайки ги да изпращат номинации за годишните награди на СБЖ:

В Световния ден за достоен труд 7 октомври МФЖ настоява: „Младите журналисти заслужават повече!“
  • 07.10.2023 15:42

„Качествената информация зависи от достойните условия на труд за всички медийни работници, и младите журналисти не трябва да правят изключение“, заявяваа Международната федерация на журналистите (МФЖ) на 7 октомври, Световния ден за достоен труд. МФЖ стартира глобално проучване за оценка на нуждите на младите медийни работници.

115 години от обявяването на независимостта на България. Да бдим за опазването ѝ
  • 22.09.2023 15:22

Задължение на политиците е да намерят най-безопасния и достоен за нашата национална независимост и сигурност път в този сложен исторически момент. А дълг на обществото е постоянно да ги държи отговорни за всяко тяхно действие, да бди и алармира, когато вижда техни залитания в опасни за мира и живота ни крайности.

Памет за Фучик, свобода за Асандж, призоваха журналисти на среща-дискусия в СБЖ
  • 08.09.2023 20:17

8 септември – Денят на международната солидарност на журналистите, както и навършилите се същия ден 80 години от убийството на чешкия журналист и анатифашист Юлиус Фучик, бяха темата на състоялата се днес в СБЖ среща-дискусия „Да защитим честната журналистика!”