Завещанието на Йосиф Хербст: Почитай Негово Величество Народа. И не го предавай
  • 21.11.2022 11:32

Неслучайно го наричат „Баща на съвременната българска публицистика“. Той е един от най-ярките журналисти и доблестен общественик, който е ликвидиран като неудобен свидетел на убийство. Той е яркото перо, което ни остави не 10, а много повече „професионални заповеди“ за обективна журналистика. Той е Йосиф Хербст, от чието рождение на 20 ноември се навършиха 147 години.

Независимият испански вестник "Публико" споделя ценен опит навръх 15-годишнината си
  • 17.11.2022 18:48

"Публико" се утвърди за десетилетие и половина като уважавана трибуна за защита на правата на гражданите в Испания.

Румен Леонидов с вълнуващо възпоменание за Цаньо Сърнев
  • 16.11.2022 15:11

Известният поет, публицист и издател Румен Леонидов публикува в своя Фейсбук-профил възпоменание за яркия и незабравим журналист Цаньо Сърнев, "открит" навремето от Серафим Северняк и "проходил" в професията в сп. "Отечество".

Елена Кодинова за истинския натиск над журналисти, купуването, тричането и мира
  • 19.10.2022 10:27

Препечатваме коментар във Фейсбук на известната журналистка Елена Кодинова, оттеглила се от няколко години от активно упражняване на професията, но запазила непокътнат острия си журналистически рефлекс.

За политиците, които гонят журналисти, и за журналистите, които се оставят да бъдат мачкани
  • 06.10.2022 18:10

В една здрава демокрация никой политик няма да си позволи да поставя под съмнение правото на журналистите да задават въпроси, да критикуват и да изразяват позиции. У нас журналистите са принудени да тичат след политиците, да се бутат и да се надвикват, за да могат да зададат въпросите си.

Енчо Господинов за Горбачов, надеждите и реалността
  • 31.08.2022 13:04

Големият журналист международник и дипломат Енчо Господинов коментира във Фейсбук вестта за смъртта на първия и последен съветски президент Михаил Горбачов.

Джилиън Тет във FT: Да благодарим на читателите за нарушените социални мълчания
  • 21.08.2022 20:21

В съвременния свят и с днешните технологии журналистите вече са в интерактивна обратна връзка с аудиторията. Нейните реакции и насочвания към значими теми са въодушевяващи и просветляващи, пише известната британска журналистка.

Да глезим Пиночет, да сломим Асандж
  • 20.08.2022 16:29

Двойните стандарти в две дела - на бившия чилийски диктатор и на разобличителя от "Уикилийкс" - коментира в "Монд дипломатик" Нилс Мелцер, специален докладчик за изтезанията към Съвета за правата на човека в ООН.

Алехандро Кирк за Украйна и войната за съзнанието
  • 11.08.2022 20:25

Специалният кореспондент на телевизия TeleSur в Донбас - чилийският журналист Алехандро Кирк, твърди, че е свидетел на два различни конфликта. Единият е онзи, който се описва в западните медии. Другият е онзи, който се разиграва на терен, но остава скрит.

Енчо Господинов за доайена на българското вестникарство Любен Генов
  • 04.08.2022 12:13

"Доайенът на българското вестникарство Любен Генов, с когото работихме заедно в някога легендарния в.”ПОГЛЕД”, продължава и до днес комитската си дейност на просветител, репортер, изследовател и хроникьор с младежки плам, остър поглед и пиперлив език," пише Енчо Господинов.