Петър Волгин представи „Живот в радиото” и се призна в любов към БНР и свободата
  • 22.03.2023 16:49

Известният радиоводещ, който в същия ден на представянето на последната си книга стана и обект на яростни нападки от други медийни лица по време на дискусия в СЕМ, при това в негово отсъствие, заяви, че в днешното поляризиращо време според него основното разделение между хората е на такива, които обичат свободата, и на такива, които не я обичат. Той увери, че винаги ще е в първата група и смята за страшно „светът да се превърне в едноизмерно пространство”. Книжарница „Хеликон”-Витоша се изпълни с интелектуалци, общественици, политици и журналисти, дошли да чуят и да поздравят Волгин за книгата му и позицията му

Да си спомним за добрия човек и голямата журналистка Сибила Димова
  • 17.03.2023 20:15

Разговор на Къдринка Къдринова с Бойка Асиова за колежката, приятелката и изтъкнатата латиноамериканистка, наследила интелекта и духовния финес на родителите си Димитър Димов и Нели Доспевска. Сибила Димова ни напусна в края на октомври 2022 г. на 75-годишна възраст

120 години от рождението на проф. Георги Боршуков
  • 17.03.2023 08:04

Каазанлъшкият вестник "Трибуна Арсенал" отдаде почит на родения в Казанлък на 16 март 1903 г. професор Георги Боршуков, забележителен историк на българската журналистика, публикувайки обширен биографичен материал за него, който предлагаме и на нашите читатели.

Джон Пилджър гневен на Австралия, че не спасява Джулиан Асандж
  • 16.03.2023 21:32

„Ако Австралия иска да запази суверенитета си, правилното действие е да се застъпи активно за незабавното освобождаване на Джулиан Асандж”, заяви в Сидни австралийската легенда на независимата и разобличаваща журналистика Джон Пилджър.

Ново испанско издание на книга на Самуел Франсес събуди спомена за големия журналист
  • 14.03.2023 19:44

На 13 март в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” се състоя представяне на излязлото в Испания с усилията на испанския историк Антонио Надал ново издание на испански на книгата на незабравимия български журналист и испанист от сефарадски произход Самуел Франсес (1940-2012) „Спомени весели, спомени тъжни”. Новото издание, предназначено за испанската публика е със заглавието „От изгубените империи към Балканите: Самуел Франсес, сефарадските евреи и България”.

Ани Петрова, фоторепортер: Много по-важно е да бъдеш добър човек, отколкото добър фотограф
  • 07.03.2023 08:26

Тя запечатва историята. Неподправена. Такава, каквато се случва. За да остане за идващите след нас. Спомня си знаменитата фраза, че една снимка е равна на 1000 думи. И влага цялата си професионална страст, за да постигне това. И го постига.

Александър Алабин: Пьотър Алабин е инициатор за поставянето на паметника на Васил Левски
  • 02.03.2023 22:34

В навечерието на 145-годишнина от Освобождението на България имах шанса да попълня своята „колекция“ с още един потомък на прославените руски пълководци, участвали в Руско-турската война 1877-1878 г. След като пред мен са давали интервюта внукът на Василий Верешчагин Александър Плевако, правнучката на подполковник Павел Калитин Ирина Калитина, правнучката на генерал Радецки Олга, правнучката на граф Игнатиев Олга Чевска, сега, специално за сайта на СБЖ, интервю даде правнукът на губернатора на София Пьотър Алабин Александър Алабин.

Докторският паметник - еманация на човешкия дух и благородство, които в условията на мира много бързо се забравят
  • 28.02.2023 15:25

В навечерието на 145-годишнина от Освобождението на България в Централния военен клуб при голям интерес се състоя представянето на книгата „Докторският паметник в София. Изследвания и документи“. Тя се появява и в навечерието на 140-годишнина от съграждането и освещаването на монумента, която ще отбележим през 2024 година.

200 години от рождението Найден Геров - той и до днес остава учител и будител на народа си
  • 23.02.2023 07:50

Всеки, който милее за бащиния си език, с гордост би кътал в домашната си библиотека шестте тома на „Речник на българския език“ на възрожденския просветител и будител Найден Геров. Защо ви припомням труда на живота му? Защото на 23 февруари се навършват 200 години от рождението му.

Мая Север, ЕФЖ: Словашките журналисти не позволяват забрава за Ян Куцяк и делото му
  • 22.02.2023 17:43

Крехък напредък в медийната свобода в Словакия пет години след убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова констатира международна делегация на организации в защита на медийната свобода, посетила Братислава на 21 и 22 февруари