Елена Йончева: Европейският акт за медиите е приет. Идат тежки преговори в Съвета на ЕС
  • 03.10.2023 22:29

Целта на Европейския акт за свободата на медиите е създаване на условия за независима журналистика, но държави членки на Съвета на ЕС ще търсят възможности при предстоящите преговори за смекчаване на текстовете и запазване на възможности за контрол върху медиите, смята евродепутатката Елена Йончева. Тя се срещна в Брюксел с гостувалата там председателка на УС на СБЖ Снежана Тодорова и даде специално интервю за сайта на СБЖ.

Иво Христов: Докато ЕП разследва „Пегас”, на черния пазар вече се множат още подобни софтуери
  • 03.10.2023 13:22

Шпионският софтуер се споменава в новия медиен акт на ЕП, който забранява подслушването и проследяването на журналисти и техните източници, включително злоупотребата с традиционния предлог “заплаха за националната сигурност”. Това подчерта евродепутатът Иво Христов по време на разговор в Брюксел с председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова и отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова.

Журналистката Таня Глухчева за своите 4 месеца и 22 часа в Китай – сън, роман или филм?
  • 02.10.2023 12:35

В края на месец февруари тази година имах възможността да замина за Китай по покана на Китайския международен пресцентър CICCР на журналистически обмен за четири месеца. Благодаря и на служителите от посолството на Китайската народна република, че ме насърчиха и подкрепиха да кандидатствам. За мен това беше невероятна възможност и истинска чест, защото програмата съществува от 9 години, но едва през тази, за пръв път имаше група и от Източна и Централна Европа.

„Нали никога не сме били извън времето, Матей?“ – Величко Хинов за 85-годишнината на Матей Шопкин
  • 28.09.2023 10:00

На 29 септември т. г. големият поет и публицист Матей Шопкин навършва достолепните 85 години. Ето какво написа по този повод за него приятелят му, известният журналист културолог и член на УС на СБЖ Величко Хинов.

Какви улеснения предлага магнетичната Барселона на гостуващите журналисти
  • 26.09.2023 15:08

В средиземноморския мегаполис, прочут с архитектурното вълшебство на Антони Гауди, предоставят чудесни възможности на професионалните журналисти за пълноценното им запознаване с града, за реализиране на работните им идеи и проекти.

Проф. Маргарита Пешева разказва за работата си над „Тореадор. Кеворк Кеворкян. Воля да побеждаваш”
  • 26.09.2023 08:45

„Истинските мислители и водачи на нацията липсват на телевизионния екран, оказаха се в дълга медийна емиграция”, смята медийният експерт проф. Маргарита Пешева. Разговаряме с нея по повод впечатляващата ѝ нова книга

Показният арест на френската журналистка Ариан Лаврийо като послание към европейските медии
  • 23.09.2023 07:34

Обискът и полицейското задържане на Ариан Лаврийо от сайта „Disclose", заради разкритията й за тъмната страна на френско-египетското сътрудничество, предизвикаха възмущение не само сред френските журналисти, но и неправителствени организации, защитници на свободата на печата и част от френската опозиция. В нейна защита се обявиха и европейски и международни журналистически и правозащитни организации. Арестът й се превърна и в послание към европейските медии какво да очакват от предстоящия акт за свободата на словото.

Проф. Маргарита Пешева написа енциклопедия „Тореадор” за явлението Кеворк Кевокрян
  • 19.09.2023 13:39

Внушителният 700-странишчен труд на медийния експерт проф. Маргарита Пешева прави не само уникален професиоален анализ на феномена в нашата журналистика Кеворк Кеворкян и „Всяка неделя”, но показва и човешките измерения в неговата „воля да побеждаваш”. Може би най-вълнуващ е разделът, посветен на любовта на живота на легендарния тв водещ – незабравимата Джени, Надежда Дженева.

125 години от рождението на Христо Смирненски
  • 17.09.2023 22:01

На 17 септември се навършват 125 години от рождението на поета Христо Смирненски, който остави след себе си труден живот и богато творчество. Той е бил също журналист, сатирик и преводач. На 18 юни т. г. се навършиха и 100 години от кончината на Смирненски от туберкулоза.

96-годишната Доротея Тодорова за Фильо, Златарица, Ангел и "Везувий"
  • 17.09.2023 19:00

Откъде тръгват двамата братя от фамилията Панайотови - университетският професор по история на българската журналистика и художникът.