СБЖ очаква от журналистическите дружества предложения за Годишните награди на Съюза
  • 21.09.2022 20:26

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова разпрати до председателите на журналистическите дружества следното писмо:

Снежана Тодорова разказва за актуалните инициативи и дейности на СБЖ
  • 13.09.2022 17:09

СБЖ се включва активно в международната анти-SLAPP кампания, подготвя регистър на съдебни преследвания срещу български журналисти, целящи да попречат на работата им, и ще проведе конференция на същата тема. Патрон на всички тези дейности ще е вицепрезидентът Илияна Йотова. За това разказва председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

8 септември е Ден на международната журналистическа солидарност в памет на антифашиста Юлиус Фучик
  • 08.09.2022 13:54

„За едно моля онези, които ще преживеят днешното време: не забравяйте! Не забравяйте нито добрите, нито злите. Търпеливо събирайте свидетелствата за онези, които паднаха и за себе си, и за вас.” Това са думи от легендарната книга на езкекутирания от нацистите на 8 септември 1943 г. Юлиус Фучик „Репортаж, писан с примка на шията”. Четете, колеги. Не забравяйте. И бдете!

СБЖ настоява некоретен наемател да бъде изведен от имот на Съюза
  • 17.08.2022 18:41

По повод казуса с некоректния наемател на помещения на СБЖ, който продължава да ги ползва при отсъствието на действащ договор, разговаряме с председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, за да представим повече подробности по случая.

Да се поклоним пред словото и паметта на Вапцаров!
  • 23.07.2022 08:00

80 години след разстрела на големия ни поет антифашист дългът ни е да сме достойни за заветите на плеядата наши творци, покосени именно заради честното си слово, да помним историята, написана с кръвта им, да следваме високия им човешки морал.

Иде Европейска анти-SLAPP конференция - против съдебни дела, тормозещи журналисти
  • 21.07.2022 17:59

Европейският център за свобода на пресата и медиите (ECPMF) и Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE) подготвят Европейска анти-SLAPP конференция, която ще се състои през октомври в Страсбург. Тя ще е под патронажа на Европейския парламент и с подкрепата на Съвета на Европа. Онлайн и присъствената регистрация започва на 8 август. СБЖ твърдо подкрепя всички анти-SLAPP инициативи и подготвя своя кампания против тормоза на журналисти и саботирането на работата им чрез съдебни дела.

Г-жа Бориславова да каже всичко за „4-хилядниците”, ако наистина има такива!
  • 06.07.2022 18:02

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

Срамната „съпътстваща щета” – свободният достъп до информация
  • 07.06.2022 18:49

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

Поклон пред Ботев и героите на свободата ни! Да не губим светлината им по пътя си!
  • 02.06.2022 08:00

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

СБЖ кани колеги и приятели на 24 май в 11.00 ч. пред паметника на Св. св. Кирил и Методий
  • 23.05.2022 15:54

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.