И ЕФЖ ще участва в "Трибунала Белмарш" в защита на Асандж на 9 декември във Вашингтон
  • 03.12.2023 08:21

Заседания на "Трибунала Белмарш", в които се включват журналисти, адвокати и правозащитници, противопоставящи се на екстрадирането в САЩ на разобличителя Джулиан Асандж, се провеждат редовно от 2020 г. насам. На 9 декември предстои такова заседание и в Националния пресклуб във Вашингтон.

Компасът на „Монд дипломатик“ или защо независимата журналистика има значение
  • 27.11.2023 16:01

Българското издание на авторитетния френски вестник „Монд дипломатик“ публикува обзор на авторите Беноа Бревил и Пиер Рамбер за ролята на изданието и на независимата журналистика в съвременния изкривен от пропагандни и геополитически внушения медиен свят.

МФЖ порица Израел за тиражиране на недоказани твърдения за палестински фотографи, заплашващи живота им
  • 10.11.2023 18:36

Международната федерация на журналистите (МФЖ) изрази възмущение от широкото разпространяване на недоказани твърдения на Израел, че палестински фоторепортери от Газа, работещи за големи световни медии, може да са знаели предварително за атаката на "Хамас" по Южен Израел на 7 октомври и може да са били свързани с терористите. Тези твърдения поставят в риск живота на фотографите, които просто са си вършели работата, стремейки се да отразяват събитията на 7 октомври, сочи МФЖ.

Енчо Господинов за буденето, войната, мира и утринните телевизионни проповедници
  • 01.11.2023 13:17

Предлагаме публикацията на известния журналист Енчо Господинов на неговата страница във Фейсбук, в която по повод Деня на народните будители той припомня за големия американски журналист Уолтър Кронкайт, разбудил антивоенната съвест на американското общество по време на войната във Виетнам.

Пряко свидетелство от Газа на вицепрезидента на Синдиката на палестинските журналисти
  • 30.10.2023 14:17

Сайтът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) публикува разказ за видеосреща по време на онлайн връзка с намиращия се в Газа Тахсин Ал Астал, вицепрезидент на Синдиката на палестинските журналисти (PJS). Той изтъква, че всички журналистически информации, които светът получава сега от Ивицата, са дело на около 1000-та палестински журналисти, работещи там с ежедневен риск за живота си.

Хакерска атака държи блокиран от 26 октомври насам испанския дигитален вестник "Публико"
  • 28.10.2023 18:40

Популярният с винаги критичната си позиция в защита на обществения интерес испански дигитален вестник "Публико" пострада сериозно от хакерска атака срещу сайта му, заради която той е блокиран от четвъртък, 26 октомври.

Председателката на МФЖ пак призова за свобода за Асандж след нова среща с него в затвора
  • 24.10.2023 11:06

На 21 октомври председателката на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Доминик Прадалие за втори път се срещна с Джулиан Асандж в лондонския затвор "Белмарш", където той се намира от началото на 2019 г. в очакване на решение по искането на САЩ за неговата екстрадиция и за изправянето му пред американски съд по застрашаващи го със 175 г. затвор обвинения.

Юлия Рошу: Нападението срещу медиите е нападение срещу демокрацията
  • 23.10.2023 18:44

Главният редактор на румънското издание "Gazeta Sporturilor" Каталин Цепелин бе принуден да напусне, тъй като отказа да предаде на ръководството на компанията материали, свързани с индустрията за залагания. Какви разпоредби, процедури и правила са въведени, за да се гарантира независимостта и редакционната свобода на журналистите в Румъния? Колко често се случва натиск върху медии или журналисти в Румъния? В предаването "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР Юлия Рошу, старши редактор на изданието, дава своя коментар.

Най-малко 21 журналисти са убити досега във военната ескалация между Израел и "Хамас", 17 са палестинци
  • 20.10.2023 19:37

Черната статистика бе оповестена от американската неправителствена организация Комитет за защита на журналистите (CPJ),цитирана от британския вестник "Гардиан".

Би Би Си отговори на битанския военен министър, порицал я, че не нарича бойците на "Хамас" терористи
  • 13.10.2023 19:45

Британската Би Би Си защити решението си да не определя бойците от "Хамас" като терористи в последните си репортажи за атаката срещу Израел, след като министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс заяви, че тази политика "граничи с позор".