Словенската телеграфна агенция празнува 30 години

  • 20.06.2021
  • БТА

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

Правителството не е плащало на агенцията от началото на годината, като настоява ръководството й да бъде сменено. Липсата на финансиране застрашава функционирането на агенцията и плащането на заплатите на нейните около 100 служитери.

Словенските журналисти започнаха тази пролет дарителска акция в помощ на агенцията. СТА получи вътрешна и международна подкрепа. Европейската комисия настоя за запазване на "плурализма на медиите". През февруари Европейската комисия уточни по искане на Словения, че държавните медии могат да получават годишен бюджет до 15 млн., евро, без да се нарушават правилата за държавната помощ, защото предоставят услуги в интерес на обществото. Европейските правила не може да се използват като оправдание за ограничаване на финансирането на медиите, заяви тогава говорител на ЕК.

През май Европейският алианс на информационните агенции (ЕАНА) изпрати отворено писмо до премиера Янша, в което го призова да реши спора със СТА. "Тъй като твърденията очевидно идват без никакви доказателства, приемаме тази стъпка като нов недвусмислен опит за атака срещу СТА и нейната независимост", се посочва в текста. Подчертава се, че "СТА е важна част от инфраструктурата на свободните медии в Словения".

СТА празнува 30-ата си годишнина в навечерието на поемането на председателството на ЕС от Словения на 1 юли. На празника са поканени да присъстват изтъкнати журналисти, ръководителите на информационните агенции от Балканите и Европа, сред които Генералният директор на БТА Кирил Вълчев, дипломати, общественици.

Свързани:    Няколко европейски истории за свободата на медиите

На 10 март Европейският парламент проведе един от онези дебати, които никой не желае, защото са репутационни, но и не може да подмине - защото са същностни. Това са дебатите за престъпването на демокрацията в страните членки.
Дата: 12.03.2021