В Одеса е арестуван украинският журналист Юрий Ткачов

  • 20.03.2022
  • focus.ua/Facebook
Юрий Ткачов

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

„Дойдоха за мен. Приятно ми беше да пообщуваме”. Така известнят украински журналист, живеещ в Одеса, Юрий Ткачов се сбогува набързо с читателите си, когато на 19 март служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) нахълтват в дома му, правят обиск и отвеждат Юрий, конфискувайки компютрите му и телефона му. За това съобщава украинското издание focus.ua, както и редица други медии.

Часове наред не се знае къде е Ткачов. Жена му Оксана няма връзка с него. Чак вечерта украинската правозащитничка Оксана Челишева съобщава, че по нейна информация при журналиста, който е в предварителния арест, е допуснат адвокат.

Роденият през 1983 г. Юрий Ткачов е завършил физика и икономика, главен редактор е на независимото онлайн издание „Таймер”, а също така води няколко Телеграм-канала. Една от последните му публикации е за наличието на мини в Черно море, застрашаващи корабоплаването.

Вкаран е в печално известния списък на „проруски” лица, изготвен от националистическата организация „Миротворец”, където срещу него са отправени обвинентия, че извършва „покушение срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна”.

Следилите публикациите на Ткачов след началото на руските военни действия в Украйна са категорични, че той не прави пропаганда за нито едната от двете страни на сблъсъка, а последователно осъжда войната и настоява за бързото ѝ прекратяване.

Скоро след ареста му в Телеграм се появи съобщение от името на Юрий Ткачов, че е добре и предстои да открие нови канали в тази социална мрежа.

Веднага обаче последва опровержение от жена му и негови приятели, които увериха, че това и други съобщения от негово име са фалшиви, като припомниха, че компютрите и телефона му са в СБУ.

Това бе потвърдено и от правозащитничката Оксана Челишева, която пише в своя Фейсбук профил следното:

„Важно! Всички твърдения, че Юрий Ткачов е отворил нов канал в Телеграм след уж освобождаването си от СБУ са лъжа.  Успях да се свържа с жената на Юрий – Оксана. Тя каза, че Юрий е на разпит в СБУ, а тя няма възможност да влиза в интернет ресурсите на мъжа си, защото всички негови компютри са в ръцете на СБУ. Не пускат адвокат при Юрий. (По-късно е бил допуснат, както уточни самата Челишева – б. пр.). Окзана каза, че много им е неубходимо внимание към случя.

По думите ѝ, когато Юрий отворил вратата на квартирата, той не е оказал никаква съпротив. Въпреки това служителите на СБУ го издърпали на стълбището и го накарали да легне по очи. Поискали и Оксана да излезе от каратирата. Към нея не е било приложено насилие.

Оксана твърди, че през отворената входна врата на апартамента тя е видяла как един от сътрудниците на СБУ влязъл в банята и останал там няколко минути. И именно в банята след някокло минути СБУ „открива” граната и тротилова брикета, каза Оксана. След като онзи човек излязъл от банята, Юрий и Оксана били върнати обратно в апартамента, където започнал обиск. Накарали Юрий да се съблече. Позволили му да се облече, едва преди да го отведат. Оксана каза, че те молят за максимално внимание по случая с Юрий.”

Првозащитничката Челишева съобщава в своя Фейсбук и за други арести в Одеса, извършени на 19 март. Това става в навечерието на обявеното рано призори днес решение на президента Володимир Зеленски и на Съвета за национална сигурност на Украйна да бъдат забранени 11 опозиционни украински партии – всичките обвинени, че са проруски.

Става дума за следните партии: „Опозиционна платформа – За живота”, „Партята на Шарий”, „Наши”, „Опозиционен блок”, „Лява опозиция”, Съюз на левите сили”, „Държава”, „Прогресивна социалистическа паритя на Украйна”, „Социалистическа партия на Украйна”, партия „Социалисти”, „Блокът на Владимир Салдо”.

На министерството на правосъдитео е разпоредено незабавно „да предприеме по установения ред изчерпателни мерки за забрана на дейността на посочените партии”.