EUB: Изкуственият интелект не може да замени журналистите
  • 03.12.2023 10:55

2023 е годината на обществените медии, които в условия на война продължават да се борят с дезинформацията и със страховете от настъпващия изкуствен интелект. Това е изводът от годишната среща на новинарската организация на Европейския съюз за радио и телевизия (EUB)- News Committee, в която участва и Българското национално радио.

Американски репортер си спомня убийството на президента Джон Кенеди
  • 03.12.2023 10:14

Репортер си спомня убийството на Кенеди. Сид Дейвис е бил в кортежа, когато президентът е бил прострелян, предаде Voice of America (VOA).

В Израел ще наказват в. „Хаарец“ за „пораженческа и фалшива пропаганда по време на война“
  • 03.12.2023 10:05

На 23 ноември израелският министър на комуникациите Шломо Кархи предложи резолюция на правителството за спиране на всяка държавна реклама, абонамент или друга търговска връзка с прогресивния израелски вестник „Хаарец“, защото той водел „пораженческа и фалшива пропаганда по време на война“. По този повод Международната федерация на журналистите (МФЖ) призовава израелското правителството да преразгледа решението си и да премахне ограниченията върху свободата на печата в страната.

"Репортери без граници": Изключението за националната сигурност още виси в Акта за медийна свобода
  • 03.12.2023 09:47

Членът относно защитата на поверителността на източниците и срещу следенето на журналисти е единственият основен въпрос, който все още не е решен в преговорите по окончателния вариант на предложения Европейски акт за свобода на медиите. Организацията "Репортери без граници" (RSF) настоява преговарящите да приемат най-добре защитаващата журналистите формулировка и да отхвърлят предложението на Съвета на ЕС да се допуска изключение, когато става дума за националната сигурност.

Още двама убити журналисти в Газа – фотограф на Анадолската агенция и оператор на ТВ "Ал Акса"
  • 03.12.2023 09:16

На 1 декември черният списък с журналистите, убити при израелските удари в Газа след новата ескалация на 7 октомври, се увеличи с още двама колеги.

Журналисти почетоха в Брюксел паметта на убити в Газа свои колеги
  • 02.12.2023 15:44

Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Националният съюз на журналистите, работещи в Обединеното кралство и Ирландия, проведоха на 27 ноември в Брюксел възпоменателна проява за убитите в Газа журналисти. В събитието се включиха европейски журналисти, както и и палестински журналисти, живеещи в Брюксел.

Германската ARD пренасочва пари от радиото към цифрови технологии
  • 02.12.2023 13:58

През 2024 г. германският обществен оператор ARD ще излъчва по 55-те си радиоканала една и съща програма на няколко вълни едновременно, съобщава newsroom.de, цитирайки ДПА.

Великобритания спира сделката за покупка на "Дейли телеграф"
  • 02.12.2023 09:57

Британското правителство блокира придобиването от инвестиционен фонд от Абу Даби на собствеността над медийната група, притежаваща вестник "Дейли телеграф". Спирането на сделката от държавата остава в сила, докато не приключи проверката на регулаторите за това дали е застрашена свободата на словото, предаде Ройтерс.

Meta ще пусне новата си медийна платформа Threads в Европа през декември
  • 30.11.2023 16:29

Технологичният гигант Meta Platforms Inc. възнамерява да пусне своето приложение за новата си социална медийна платформа Threads (т.нар. microblogging) в Европа от декември, съобщи в четвъртък "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници, запознати с въпроса.

МФЖ се солидаризира с палестинските журналисти по време на посещение в Рамала
  • 30.11.2023 15:30

От 21 до 24 ноември 2023 г. генералният секретар на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Антони Беланже предприе мисия в Палестина, за да подкрепи журналистите от членуващия в МФЖ Палестински журналистически синдикат (PJS), особено тези в Газа.