Петър Волгин: Журналистиката трябва да се опълчва срещу наложените клишета

  • 20.04.2022
  • dir.bg
  • Юлия Владимирова
Новата книга на Петър Волгин

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото". Как и защо избира да работи в програма "Хоризонт" на БНР и защо Радиото се е превърнално в негова съдба? Интервюто е взето от Юлия Владимирова.

Журналистът Петър Волгин гостува в студиото на Dir.bg, за да представи своята книга "Живот в радиото".

С Петър Волгин се познаваме именно от БНР, когато аз работех като водеща на градското предаване "Джинджифил" в радио "София", а той водеше "Деконструкция", пише авторката на интервюто Юлия Владимирова. И продължава: Тогава той ми предложи да започна да правя авторски материали за предаването му, а аз се радвах от възможността да коментирам политически теми, които не бранят статуквото и са критични и срещу мейнстрийм опорните точки. 

Скоро "Деконструкция" беше свалено от ефир, но с Петър Волгин продължихме да работим заедно в списание "a-specto", където той ме покани. Сега се срещаме отново, за да говорим за любимото ни и на двамата Радио.

Петър Волгин е бил водещ на "скандалните" за времето си предавания "Без контрол", "Дим над водата" и "Деконструкция", води и "12+3". Някои от тях са били сваляни от ефир, а Волгин и преди често е уволняван и наказван. В автобиографичната книга си спомня работата в радиото още от най-ранните години.

В курсив предлагаме съждения на Петър Волгин от интервюто пред Юлия Владимирова:

"Всичките ми авторски предавания са били сваляни. Някои хора сигурно се изненадват на моята позиция в момента, на тези скандали и спорове и т.н. Като прочетат книгата, ще видят, че всички мои предавания са били на въпреки генералната линия. На мен ми е скучно да съм в генералната линия. Просто ми е много досадно да говоря това, което говорят тези, които имат лиценза за истината."

Волгин определя себе си като човек, който винаги държи да е контра на битуващите опорни точки на статуквото за истината, още от ранните си години в журналистиката.

"Част от моя натюрел е винаги да ядосвам някакви хора, които вместо да се опитат да ме надприказват с аргументи, ме забраняват".

Петъв Волгин си спомня времето на "Без контрол", където ярко се е отличавал с тогава все още "скандални" и "ужасяващи" теми.

"В един момент може да си бил контра на нещо, което после става мейнстрийм. Нещо, което в средата на 90-те е звучало скандално и ужасяващо, днес е нормално. Например в "Без контрол" аз говорех много за наркотици, за секс, за хомосексуалност, за ЛГБТ..."

В книгата си "Живот в радиото", Волгин разказва не само своята история, но ставаме свидетели и на големите промени в БНР през последните 30 години и различните директори, които минават през институцията. 

Във връзка с журналистическия конкурс на Dir.bg Web Report и идеята за чиста журналистика, той споделя, че за него журналистиката е и битка за истината, но не непременно тази, която ни представят.

"За мен журналистиката винаги трябва да се опълчва срещу наложените клишета и срещу това, което се смята за даденост и няма мърдане от него. Журналистиката трябва да показва, че хората трябва да си мърдат съзнанието."