Къде са изчезналите в бразилска Амазония Дом Филипс и Араужо Перейра?

  • 09.06.2022
  • baricada.org
  • Къдринка Къдринова
Дом Филипс (вляво) и Бруно Араужо Перейра

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

Бразилия продължава да следи със затаен дъх все още безплодното издирване на пишещия за вестниците „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс” британски журналист Дом Филипс и на бразилския експерт по опазване на местните народи в бразилска Амазония Бруно Араужо Перейра, които изчезнаха безследно в неделя, 5 юни, докато пътуваха с корабче в района на амазонската долина Жавари, недалеч от бразилските граници с Колумбия и Перу. За случая разказва baricada.org.

Оттогава техните семейства, организации на коренните народи и журналистически асоциации непрекъснато алармират на национално и международно ниво колко е спешно и наложително ефективното издирване на двамата.

Уви, реакцията на федералните бразилски власти бе много забавена. Хеликоптерите, без чието включване е много трудно да се издири каквото и да е в тропическите гори, бяха задействани чак на 7 юни, цели два дни след изчезването на Филипс и Аружо Перейра, а това е твърде дълго време в наличните природни и климатични условия. До този момент така и не е намерена никаква следа от изчезналите. Участващите в издирването военни корабчета кръстосват района без никакъв резултат.

И Филипс, и Араужо Перейра са известни и авторитетни личности в своите сфери. 57-годишният Дом Филипс, който живее от 15 години в бразилския град Салвадор де Баия (възпят в повечето романи на класика на бразилската литература Жоржи Амаду) заедно с бразилската си съпруга Алесандра Сампайо, е утвърден автор на публикации за проблемите на коренните народи в бразилска Амазония, за екологичните проблеми на „белите дробове на планетата” и за застрашаващото ги кръстосване на интересите на многобройни действащи там мафии – наркотични, златодобивни, дърводобивни, земевладелски, бракониерски (в лова и риболова) и т. н. Филипс се води журналист на свободна практика, но е най-активен като сътрудник на британския в. „Гардиан”. Редовно публикуват негови репортажи също и американските „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”. Допреди изчезването си Филипс активно подготвяше своя книга за общностите на местните народи в амазонската долина Жавари, която трябваше да излезе със съдействието на британската фондация „Алисия Патерсън”.

От своя страна 41-годишният Араужо Перейра е всепризнат познавач на амазонските коренни общности и на конкретната територия, в която са се намирали с Филипс при изчезването си. Араужо Перейра дълги години е работил в държавната Национална индианска фондация (Funai) – официална структура, целяща да охранява и опазва коренните народи.

Кореспондентката в Бразилия на испанския в. „Ел Паис” Наиара Галарага Гортазар твърди в репортажа си, че Араужо Перейра в момента е бил в дълъг отпуск от Funai с цел да съдейства на Филипс за бъдещата му книга и да работи съвместно с организации на местните народи за по-ефективното им опазване от посегателства. Според други източници пък Араужо Перейра е бил вече уволнен от Funai под натиска на лобиращи за едрите земевладелци структури, защото им пречел да усвояват за бизнеса си амазонски територии. Въпросните кръгове били близки до президента Жаир Болсонаро, твърди екоорганизацията Survival International.

Наиара Галарага Гортазар припомня в публикацията си в „Ел Паис”, че през 2019 г. Араужо Перейра е бил главният координатор на най-голямата организирана през последните 20 години експедиция за издирване на живеещи в изолация амазонски народности.

Двете организации, с които са си сътрудничели в настоящия си проект Араужо Перейра и Филипс – Univaja (Съюз на коренните народи от долината Жавари) и OPI (Обсерватория на изолираните народи) – излязоха с общо комюнике, конкретизирайки маршрута, следван от двамата изчезнали. Те са се придвижвали с ново корабче с достатъчно гориво, целейки да стигнат до пункта за наблюдение в езерото Жабуру, който се контролира от Univaja. Там журналистът Филипс щял да интервюира представители на местните общности, за да му разкажат те (за бъдещата му книга) как противостоят на посегателствата на бракониерстващи ловци и риболовци.

В 6 ч.сутринта в неделя, 5 юни, Араужо Перейра и Филипс са отплавали от селото Сао Рафаел, насочвайки се към град Аталия до Норте. В Сао Рафаел се отбили, защото Араужо Перейра искал да говори с местния вожд, но него го нямало и пообщували само със съпругата му. До Аталия до Норте пътят им по вода бил не повече от два часа. Но те никога не стигат до Аталия до Норте. Изчезват някъде по маршрута до там. Пътьом ги виждат да преминават покрай друго село – Сао Габриел. И нататък вече няма никаква следа от тях.

След като двамата не се появяват в Аталия до Норте, където ги чакали, местни общности от Univaja са излезли да ги търсят, ползвайки както съвременни електронни навигационни средства, така и традиционни умения за ориентация в тропическите гори. Без резултат.

От Univaja разказват пред медиите, че само броени дни по-рано са получили заплахи от бракониерстващи ловци и риболовци – като такива заплахи отдавна са станали нещо обичайно в района, без официалните власти да им обръщат особено внимание.

Две асоциации на чуждестранните кореспонденти в Бразилия – ACIE и ACE – изразяват в своя обща позиция „крайно безпокойство заради изчезването” на Филипс и Араужо Перейра. Настояват също „властите незабавно да се мобилизират, за да установят местонахождението” на двамата, „да гарантират сигурността на професионалистите, било бразилци, било чужденци, които работят в онзи регион и са обект на различни заплахи”. Международният комитет за защита на журналистите на свой ред изтъкна, че „журналистите, пишещи по проблемите на коренните народи, извършват много важна работа и трябва да могат да я упражняват, без да се боят за сигурността си”.

На този фон остро възмущение предизвика реакцията на крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро, който коментира изчезването на Филипс и Араужо Перейра така: „Всъщност, двама души сами в лодка, в един такъв район, напълно див, е авантюра, която не е препоръчително да се предприема. Всичко може да е станало. Може да е имало инцидент, може и да са ги убили”.

С покъртително видео в Туитър към властите се обърна съпругата на Филипс – Алесандра Сампайо, която, без да сдържа риданията си, призова да се положат всички усилия, за да открият „любовта на живота ѝ”, нейния съпруг, „дори и да не е жив”.

От своя страна с подобно обръщение излезе и съпругата на Араужо Перейра – антроположката Беатрис де Алмейда Матос, която настоя да се положат „всички възможни усилия” за издирване на изчезналите: „Имаме две деца – на три и две години. Мисля само за момента, в който той (Араужо Перейра – б. р.) ще се върне заради децата си. Той има и дъщеря на 16 години (от предишна връзка – б. р.)”.

Районът, в който изчезнаха Филипс и Араужо Перейра, вече е бил преброждан от тях през 2018 г., така че им е добре познат. Там има около 6300 обитатели, пръснати в 26 различни общности, като 19 от тях са напълно изолирани от другите, сочи НПО Instituto Socioambiental. Зоната, която е една от най-добре запазените в природно отношение в Бразилия, е обект на агресивни апетити от страна на бракониерски мафии в лова и риболова, но освен това е и любим маршрут на наркотрафикантите, поради което насилствените разправи там са нещо обичайно.

Федералната полиция на Бразилия е задвижила официално разследване по изчезването на Филипс и Араужо Перейра, но досега не е достигнала до никакви конкретни резултати. По делото са разпитани 6 души – петима като свидетели, а един 41-годишен рибар с прякор „Гологлавия”, като заподозрян. Според медийни източници името му е Амарилдо Коща де Оливейра.

„Гологлавия” е бил дори задържан за разпит, като при ареста у него са открити патрони с по-голям калибър, отколкото е неговата законно притежавана пушка, а освен това и субстанция, наподобяваща наркотик, която обаче кой знае защо не е била подложена на изследване. След разпита той е бил освободен, защото по твърдения на полицията не се е доказала негова причастност към изчезването на Филипс и Араужо Перейра. Все пак е започнат подробен оглед на лодката му.

В същото време изданието „Brasil do Fato”, цитирано от resumenlatinoamericano.org, се позовава на пожелал да остане анонимен свидетел, който твърди, че точно ден преди изчезването на журналиста и експерта двамата били заплашени с разправа тъкмо от „Гологлавия” и от друг рибар – те вдигнали пушките си срещу Филипс, Араужо Перейра и придружаващите ги местни хора, заканвайки се: „Ще ви застреляме!”.

Свързани:

Британски журналист и бразилски експерт изчезнаха в Амазония

Дата: 07.06.2022

Представяме ви