„Зов за лов” и „Сърце в гората” донесоха на Любо Николов отличие от НЛРС-СЛРБ

  • 10.07.2022
  • СБЖ
Любо Николов с отличието си "Заслежил деятел" на НЛРС-СЛРБ

Известният писател, журналист, ловец и риболовец представи две нови свои книги, едната в съавторство с Цвета Иванова, и бе удостоен от председателя на НЛРС-СЛРБ Васил Василев със званието „Заслужил деятел”.

Грамота „За заслуги” и плакет „Заслужил деятел” на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” получи писателят, журналист, ловец и риболовец Любомир Николов от председателя на НЛРС-СЛРБ Васил Василев. Връчването на отличията беше кулминацията по време на представянето на 7 юли в НЛРС-СЛРБ на двете нови книги на Николов – „Зов за лов” и „Сърце в гората”, втората в съавторство с журналистката Цвета Иванова.

Голямата зала на НЛРС-СЛРБ, декорирана с внушителни ловни трофеи, се изпълни с приятели, колеги и герои на Любомир Николов, който от около две десетилетия води ловно-рибарски страници из различни български медии. В тях винаги могат да се прочетат, както колоритни ловно-рибарски случки, така и увлекателни преживелици на уважавани личности от нашата култура и обществен живот, пристрастени към лова или риболова. При това – задължително поръсени с чувство за хумор, човечност и любов към природата.

Всички публикации на Любо Николов се радват на висок читателски интерес. С особена сила това важи за книгите му. Досега е издал „Етюди с въдица и пушка”, „Вечните ловни полета”, „Мюнхаузен е жив”, „Вкусът на живота”. През 2020 г. излезе и представената му на 7 юли „Сърце в гората”, написана в съавторство с Цвета Иванова и посветена на забележителния деец на ловно-рибарското движение и някогашен председател на НЛРС-СЛРБ Стефан Манолов. Заради ковид-пандемията досега тя не бе представена публично и това стана сега, в съчетание с премиерата на най-новата творба на Николов – „Зов за лов”.

В деветте раздела на 319-страничната „Зов за лов” има разкази, импресии, хуморески за приключения с въдица и пушка на самия автор, а има и доста записани от него ярки истории на увлечени по лова или риболова емблематични творци като Дончо Цончев, Никола Радев, Александър Дяков, Стефан Данаилов, Георги Черкелов, Джоко Росич, Любо Чаталов и много други.

Специален чар на книгата придават илюстрациите на 33-ма карикатуристи и художници, сред които Доньо Донев, Анри Кулев, Георги Чапкънов-Чапа, Валери Александров-Валекс, Светлана Генчева, Стоян Дечев, Ивайло Цветков, Иван Кутузов-Кути, Чавдар Николов и много други. Всички те са приятели на Любо Николов и са дарили творбите специално за книгата му, така че той говори за тях с много обич, наричайки ги „моите съавтори”.

В дизайна на предната и задна корица, дело на Радостина Кънчева, са включени и барелефи на Георги Чапкънов-Чапа – също личен дар на именития скулптор за ловния му другар Любо.

Премиерата на „Зов за лов” носеще настроението на самата книга – много усмивки, сърцатост, силни мъжки думи без превземки, неспирни шеги и закачки.

Тонът бе зададен от Асен Масларски и Росен Мирчев, водещи на култовото предаване на БНР „И ловец съм, и рибар съм”, които водеха в игрив дует и премиерата в НЛРС-СЛРБ. Те даваха думата на всеки изказал се, гарнирайки „протокола” с неповторими шеговити коменатри.

Топли думи за Любо Николов, с когото го свързва и лично приятелство, каза Калин Първанов, главен редактор на сп. „Лов и риболов”, в. „Наслука” и сайта www.slrb.bg. Той специално се спря на книгата „Сърце в гората” и на личността на Стефан Манолов, комуто е посветена, изтъквайки неговата роля за съхраняването и раазвитието на оргнизацията на българските ловци и риболовци.

За „Зов за лов” говори публицистът и кинокритик Величко Хинов, който е и един от редакторите на тази книга. За него тя е „Библия на лова”. Хинов припомни, че и самият Дончо Цончев още в предговора си към „Вечните ловни полета” е „ръкоположил” Любо Николов като „следващия” в блестящата плеяда български писатели, писали за лова – от Елин Пелин и Йордан Йовков, през Емилиян Станев и Йордан Радичков, Анастас Стоянов и Ивйло Петров.

След това думата бе дадена на председателя на НЛРС-СЛРБ Васил Василев, който обяви, че по предложение на сдружението, в което членува Любо Николов – ЛРС-Сливница, Съюзът го удостоява със званието „Заслужил деятел” на НЛРС-СЛРБ. И връчи на лауреата съответната диплома и плакет. Васил Василев изтъкна големия принос на Николов за популяризирането на ловно-рибарската тематика сред българската аудитория чрез неговите книги и медийни публикации в течение вече над две десетилетия.

Думата взе и Цвета Иванова, съавторката на „Сърце в гората”, разказвайки за съвместната работа с Любо върху тази книга и за общото им вълнение от дългите разговори със Стефан Манолов, чрез които са се постарали да съхранят за историята неговия тъй богат на събития живот, събития, важни за лова и риболова – и не само. Иванова разказа и за своя дългогодишен журналистически опит, като особено открои пероида на работата си във в. „Наслука” – как тази работа я е тласнала и сама да стане ловец, увлечена от истинското и искрено другарство в тези среди. Сподели и голямата си емоция от неформалното и дълбоко общуване с големи творци като Радичков и Чапа, което би било невъзможно без магията на общата ловна тръпка.

Последен взе думата Любо Николов, който благодари за отличието на НЛРС-СЛРБ, за топлите думи на изказалите се, за вниманието на всички, събрали се на премиерата. Изрични благодарности отправи към своите „съавтори” – 33-ата художника, придали специална красота на книгата със своите творби. Отдаде своята почит и към героите си, споделяли пред него своите ловни и рибарски истории, заредени и с много общочовешка мъдрост и доброта. Изтъкна, че ловът за него е преди всичко общуване с природата и с приятелите, каквито е намерил из най-различни къчтета на България, воден от ловните пътеки. И обобщи: „Моят най-голям ловен трофей са моите приятелства”.

Снимки: Къдринка Къдринова

© СБЖ