112 години от рождението на журналиста и общественика Петър Стъпов

  • 26.07.2022
  • БТА
Снимка: Регионалната библиотека в Търговище

Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище отбелязва днес 112 години от рождението на патрона си – писателят, роден на 25 юли 1910 г. в Ески Джумая, днес Търговище. От 1999 г. културната институция носи името на общественика и журналист Стъпов, посочват от ръководството й.

Освен писател, той е учител, читалищен деец, журналист и редактор на периодични издания. За Петър Стъпов се знае, че през 1930 г., след дипломирането си, постъпва като начален учител в Търговище. Работи активно в читалище „Напредък“ като безплатен библиотекар и ръководител на самодейна театрална трупа. В този период до края на 1942 г. редактира местните периодични издания. 

На 3 март 1934 г. е учреден „Съюз на писателите от провинцията“ и Петър Стъпов е избран за член на управителния съвет, а през 1936 г. става секретар на новото ръководство на Околийския читалищен съюз в Търговище. Сътрудничи с разкази, фейлетони, статии, очерци, рецензии в различни вестници и списания. През 1941 г. Стъпов издава първата си книга, повест за деца „Приключенията на Йон Бльон“ и разказите си „Крилатият хайдутин“. В началото на 1942 г. излиза от печат биографичният му роман „Знаменосецът“, което му спечелва място сред българските писатели.

В периода 1942-1944 г. Петър Стъпов получава назначение в София като финансов инспектор в „Окръжна инспекция на професиите“ и напуска Търговище. След 9 септември 1944 г. сътрудничи на почти всички литературни издания у нас. Избран е за член на „Съюза на българските писатели“.

От май 1999 г., по повод 40-ата годишнина от създаването на библиотеката в Търговище, след обществено допитване, институцията е именувана на общественика Петър Стъпов. 

Днес във фонда на отдел „Краезнание“ могат да се намерят голяма част от творбите на Стъпов. Отделът притежава и съхранява първото издание на романа „Знаменосецът“ (1942 г.) със собственоръчно направени от автора корекции. „Горди сме, че притежаваме и част от личния архив на писателя, дарен от сина му Иван Петров Стъпов“, коментират от културната институция. Архивът включва лични вещи - пишещата машина, очилата и моливника на писателя (изложени във фоайето на библиотеката), ръкописи на негови литературни произведения с поправки и добавки от автора, лични бележки, интервюта, копия от архивни документи, снимки и писма, информира БТА.

Библиотеката притежава и първите издания на романите „Знаменосецът“ и „Ятакът“ от 1951 г. с корекции и поправки от писателя и два ръкописа на неиздадени негови книги - „Изживяни години: Спомени, впечатления, размишления“. В колекцията са и три тома с разкази за детството и ученическите му години, за дейността му като учител, журналист и писател, за видни български писатели и други с поправки от автора, както и фантастичният роман „Астероидът“, също с негови корекции, допълват от институцията. 

 

 

 

м.л.

Представяме ви