Учредена е награда за кураж на жени журналистки в памет на Ширин Абу Акле

  • 02.08.2022
  • ifj.org
Ширин Абу Акле бе убита на 11 май т. г., докато отразяваше за "Ал ДЖазила" операция на израелската армия в Дженин

Инициатори на наградата са Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Съюзът на франкофонската преса (UPF)

Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Съюзът на франкофонската преса (UPF) учредиха награда за смелостта и ангажираността на жените журналистки, съобщава сайтът на МФЖ. Наградата ще се присъжда ежегодно в знак на почит към убитата палестинска журналистка Ширин Абу Акле, която бе застреляна на 11 май т. г., докато отразяваше операция на израелската армия.

Инициативата за наградата бе обявена съвместно от двете организации в Бенгерир, Мароко по време на 49-ата международна конференция на франкофонската преса, организирана от UPF. Наградата е вписана в меморандум за сътрудничество между МФЖ и UPF, подписан в Бенгерир от президентката на МФЖ Доминик Прадалие и президентката на UPF Ан-Сесил Робер.

„Меморандумът за разбирателство и сътрудничество между UPF и МФЖ“ цели да засили работата на двете организации в областта на свободата на печата и безопасността на журналистите, обучението и журналистическата етика. Стартирането на годишната награда в памет на Ширин Абу Акле, най-добрата репортерка на "Ал Джзира", ще удостоява смелостта и ангажираността на жените журналистки.

Доминик Прадалие, президентка на МФЖ, заяви: „С UPF създаваме тази франкофонска награда, за да поздравим работата на нашите сестри по света. Ширин Абу Акле, утвърдена журналиста, кореспондентка на "Ал Джазира", отразявала израелско-палестинския конфликт, беше убита в Дженин (окупирана палестинска територия) от куршум от израелската армия на 11 май 2022 г. Целият свят беше шокиран. Заедно със семейството й, професионалтата общност изисква истината за това убийство и неговия поръчител или поръчители. С тази награда отдаваме почит към нейната смелост и непоколебимата ѝ отдаденост на правото да информира и да бъде информирана. Така ежегодно нейната добросъвестна, независима и етична работа ще бъде припомняна като пример."