Голям интерес към премиерата на двуезичния сборник „Слънчеви кръстове – Солнечные кресты“

  • 02.08.2022
  • Фондация Устойчиво развитие за България

В Руския дом в София се състоя дългоочакваното представяне на Двуезичният българо-руски сборник „Слънчеви кръстове - Солнечные кресты“, издаден от фондация „Устойчиво развитие на България“.

Книгата е част от библиотеката „Заедно в 21 век. Славянска преводаческа лаборатория“ на Фондация „Устойчиво развитие на България“ и библиотека „Златно сечение“ на Международната академия „Русский слог“.

За този проект доскорошния ръководител на Славянския център в Камчия Владимир Стоянов, който е и съставител на сборника, получи бронзов медал в международния конкурс АЕА-2021 -  Art. Excellence. Awards. (“Изкуство. Съвършенство. Признание“)  в номинация „Арт-проекти“, категория – професионалисти. 

Владимир Стоянов е носител също и на златен медал в същия конкурс АЕА-2021 за  научно-литературното му  изследване "Духовният иконостас на рода" в категория „Литература“ - професионалисти. 

Презентацията на книгата привлече много любители на поезията, преводачи, русисти, любители на музикално-художествения жанр. Благодарение на майсторските музикални и поетични изпълнения на Владимир Стоянов и активното участие на руските автори онлайн, събитието се превърна в прекрасно представление, изпълнено с много музика, песни, стихове и топла душевност.

В двуезичния сборник „Слънчеви кръстове – Солнечные кресты“ са включени и такива ярки имена на руски творци като Лидия Анискович, Леонид Феодор, отец Роман, Галина Дубинина, Алексей Филимонов, Сергей Бачинский.

Сборникът „Слънчеви кръстове –Солнечные кресты“ е издаден в книжен и в електронен формат. С електронната му версия може да се запознаете от тук: http://vlstoyanov.com/knigi/132/. Книгата има и приложение музикален CD „Слънчеви кръстове“ който може да  слушате тук: https://soundcloud.com/vladimir_stoyanov/sets/slnchevi-krstove.

Фондация „Устойчиво развитие за България“ е издала вече няколко книги на българския творец, поет и писател, композитор и бард, преводач и преподавател  Владимир Стоянов. Сред тях освен двуезичният българо-руски сборник „Слънчеви кръстове - Солнечные кресты“ са научно-литературното изследване  "Духовният иконостас на рода или песента в нас без начало и без край" и книгата „До морето и назад“, която е съвместно издание със Съюза на българските писатели.