СЖР връчи голямата си награда „Златно перо“ за 2022 година

  • 02.08.2022
  • СБЖ/СЖР/руски медии
  • Розалина Евдокимова

На тържествена церемония в Москва Съюзът на журналистите на Русия (СЖР) връчи своята престижна награда „Златното перо на Русия“, която всяка година се присъжда за отстояване на гражданските позиции и дългогодишна работа в печатните издания, радиото и телевизията.

Това съобщи в подробен репортаж ruj.ru/news/ 18239. „Всички живеем в нова реалност, на границата на епохата – каза по време на откриването на церемонията Владимир Соловьов, президент на СЖР. – А най-трудно е за колегите, които изпълняват професионалните си задължения в зоната на бойните действия.“

Поради това от 39 номинации за наградата 11 са за военните кореспонденти на телевизии, радиа, печатни медии и военни блогъри. Като специално за военните кореспонденти е учредена и специална награда – „За смелост при изпълнение на журналистическия дълг“.

Наградата бе връчена на журналистите от ръководителите на съюзите на журналистите на ДНР и ЛНР. Сред наградените са военните кореспонденти на всички водещи медии: РИА Новости - Ростислав Журавльов и Регина Орехова, ТВ канал "Россия" - Николай Долгачов, Първи канал - Ирина Куксенкова и Юрий Подоляка, НТВ - Анатолий Майоров, "Комсомолска правда" - Дмитрий Стешин, както и колеги от RT, "МК" и други медии, написа rg.ru/zolotoe-pero-rossii.

„Те вече са повече жители на Донецк от нас самите - каза Виктор Петренко, председател на Съюза на журналистите на ДНР. - Военните кореспонденти не само пишат и снимат, те живеят нашия живот - разчистват развалините, помагат в ремонтите и в доставянето на хуманитарна помощ."

Изданието съобщи също, че лайтмотивът на връчването на голямата журналистическа награда „Златното перо на Русия“ -2022, беше „Песента на военния кореспондент“ по стихове на Константин Симонов, както и необичайна музика – неофициалният химн на Донбас.

Сред вече традиционните награди за проява на професионални постижения са наградите за научна журналистика, радио- и фоторепортажи, литературно творчество, поддържане на сайтове и блогове, отбелязва ruj.ru/news/ 18239.

В номинацията „За лоялност към професията“ наградата получи Елена Павлова, главен редактор на „Амурская правда“ (Благовещенск). Специалната награда "Главното е снимката" беше присъдена на фоторепортера на RG Сергей Куксин. "Легендите на журналистиката" - другата престижна номинация на "Златното перо на Русия" - станаха ръководителят и водещ на "Постскриптум" на TV-3 Алексей Пушков, генералният директор на РТРС и президент на Руската академия за радио Андрей Романченко, генералният директор на радио "Говори Москва" Владимир Мамонтов, журналистите Игор Алтер и Лев Новоженов, ръководителят на катедрата по журналистика на Санкт Петербургския държавен университет Людмила Громова.

С присвояването и на титлата "Легенда" Алексей Пушков стана носител на пълния комплект на наградите на СЖР, включително и две "Златни пера". Освен това, като сенатор и ръководител на комисията по информационна политика на Съвета на федерацията, той определя тенденциите в журналистиката на законодателно ниво.

По време на церемонията бяха съобщени също и резултатите от конкурса, който СЖР организира за най-добра журналистическа работа на 2022 година. Победителите ще бъдат наградени през септември в Сочи по време на XXVI издание на Международния  форум за съвременната журналистика „Цяла Русия-2022“.

Наградата "Златното перо на Русия" е учредена от СЖР през 1997 година. Организацията обединява около 100 хиляди журналисти от 83 регионални организации, повече от 40 творчески сдружения, гилдии и асоциации.

Свят