Фотоизложба "Палестина - Светата земя" бе открита в София от Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух

  • 03.08.2022
  • БТА
По време на откриването на изложбата "Палесгина - Светата земя"

Целтани е да ви представим Палестина такава, каквато ние искаме да я виждаме – без бариери, без прегради и без окупация. Това каза посланикът в България д-р Ахмед Ал-Мадбух по време на откриването на изложбата „Палестина – Светата земя“. Тя бе открита на 2 август в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“.

Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух обясни, че целта на експозицията е да представи светите места в Палестина пред възможно най-широка публика, съобщава БТА. Акцент са църквата „Рождество Христово“ във Витлеем, както и комплекса към джамията Ал Акса в Ерусалим. „Освен изображения на светите места, в експозицията са включени някои фотоси, свързани с палестинската народна култура и бит, с палестинските традиции и фолклор“, допълни още Ахмед Ал Мадбух. 

Показани са картини на художника Исмаил Шамут, смятан за ярък представител на палестинската живопис. Посетителите на изложбата ще могат да прочетат и стихове на поета Махмуд Даруиш. Експозицията представя още фотоси от посещението на папа Франциск през месец май 2014 г.

„Палестина – Светата земя“ е част от пътуващите изложби на посолството. Тя вече е била показвана в Пловдив, Велико Търново, Габрово и др.

На откриването ѝ в София присъстваха много акредитирани у нас посланици, представители на вече бившото правителство, културни дейци. Там бе и Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ.