Социолог: Манипулация е, ако медията подмени мнението на аудиторията си с общественото

  • 03.08.2022
  • БНР

Това коментира пред БНР социологът Мила Минева, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски", коментирайки анкети на медии сред собствените им аудитории, лансирани като меродавни за цялото общество.

„Не знаем как живеем в демокрация, когато блокираме шансовете за разумен и рационален избор през собствените си интереси, на тези, които ще определят публичните политики. Борим се с тази демокрация на играта вече от доста години. Крайното усещане от това е, че живеем в бутафорна демокрация, че не работи както трябва демокрацията. Истината е, че просто не ѝ подаваме шанс да работи както трябва. Не е нужно политическият процес да е интересен, да ни забавлява. Много е важно политическият дебат да се върне към неговата скучност, защото тогава той е важен.", подчерта социологът.

„Медиите имат определени аудитории и анкетите на съответните медии показват мнението на тези аудитории, но тези аудитории са специфични. Можем да го наречем балони, можем да го наречем и просто таргет групи. Всяка медия не е насочена към всички нас, тя има аудитории, които са ѝ по-интересни, до които иска да стигне. И ако тя не се изненадва от резултатите от анкетите си, значи успява да стигне до тези аудитории, към които се стреми", поясни Минева.

Всъщност много от изследванията, които чуваме и които се свеждат до набор от цифрички, не са представителни, подчерта Мила Минева пред БНР. Това по думите ѝ може да повлияе на конформисткия вот: „Когато се появят гръмки игри с числата, това може да промени нагласите."

Относно взаимоотношенията между медии и социолози Мила Минева посочи:

„И в момента медиите много коректно разказват паспорта на изследването, само че го разказват набързо, така че да изпълнят дълга си, а видимо те не разбират защо този паспорт е важен и това не бих казала, че е проблем на медиите, а наш проблем – на социолозите."

 

м.л.