Съюзът на журналистите в Германия иска защита за отразяващите протести репортери

  • 04.08.2022
  • djv.de

За незабавно разработване от федералните и местните полицейски власти на концепция за защита на журналисти, които отразяват митинги и демонстрации призов Съюзът на журналистите в Германия (DJV).

Според DJV грешките и проблемите, допуснати от органите по сигурността по време на често изпълнените с насилие демонстрации срещу анти-Ковид мерките, не трябва да се повтарят, пише сайтът на организацията djv.de.

„Първите демонстрации срещу увеличението на цените и възможните ограничения на енергийните доставки разкриват голям потенциал за насилие, насочено предимно към журналисти, фотографи и оператори,“ предупреди председателят на DJV Франк Юберал.

На 1 август Радио и телевизия Берлин-Бранденбург (RBB) успя да отрази една демонстрация единствено под полицейска защита, отбелязва djv.de.

В този контекст Юберал припомня мисията на медиите за отразяване и информиране: „Ние трябва да отразяваме, въпреки всички опасности и заплахи. Работата на полицията е да налага основното право на свобода на печата „винаги и навсякъде“. Крайно време е полицейското ръководство да определи как счята да ни защитава.“

Очаква се скоро да започне „гореща есен”, обявена от противниците на ваксинацията срещу Ковид и от дясното движение „Инакомислещи“. Тогава ще бъде твърде късно за предприемане на мерки. DJV, разбира се, е готов да сътрудничи на органите за сигурността, посочва публикацията на djv.de.